У МОЗ відповіли на звинувачення про зрив перемовин щодо закупівлі вакцини від COVID-19

У МОЗ відповіли на звинувачення про зрив перемовин щодо закупівлі вакцини від COVID-19

12:27,
6 Січня 2021
1865

У МОЗ відповіли на звинувачення про зрив перемовин щодо закупівлі вакцини від COVID-19

12:27,
6 Січня 2021
1865
У МОЗ відповіли на звинувачення про зрив перемовин щодо закупівлі вакцини від COVID-19
У МОЗ відповіли на звинувачення про зрив перемовин щодо закупівлі вакцини від COVID-19
Автори:
Очільник МОЗ Максим Степанов назвав заяву Арсена Жумаділова «літературною творчістю».

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вже найближчим часом будуть прийняті рішення про замовлення вакцини проти COVID-19 безпосередньо у виробників. Про це він заявив на брифінгу 6 січня, повідомляє УП.Життя.

Так він відповів на звинувачення керівника державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсена Жумаділова у тому, що МОЗ не погоджує закупівлю вакцин. Степанов, коментуючи заяву Жумаділова, назвав її «літературною творчістю» та уточнив, що цим він «підриває репутацію України на міжнародній арені».

«Я думаю, що найближчим часом ми змінимо компанію, яка буде безпосередньо виконувати цю функцію технічну щодо закупівлі вакцин», – заявив міністр охорони здоров’я, коментуючи дописи керівника держпідприємства «Медичні закупівлі України».

Під час брифінгу очільник МОЗ здоров'я Максим Степанов нагадав, що Україна має намір отримати вакцини двома шляхами:

Перший – в рамках ініціативи COVAX в кількості 8 млн доз. Очікуються поставки вакцини, за словами міністра, на наприкінці першого - початку другого кварталу 2021 року.

Другий – закупівля безпосередньо у виробників.

Він нагадав, що 30 грудня було укладено договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії «Сіновак" (Sinovac Biotech, Китай).

«700 тисяч доз ми повинні отримати протягом 30 календарних днів після реєстрації вакцини, або у країні виробника, або в інших країнах з жорсткою регуляцією, згідно переліку, у яких може бути зареєстрована вакцина. Очікуємо ми їх в лютому», – уточнив Степанов.

Крім того, за його словами Україна знаходиться «на фінальних домовленостях з іншими виробниками». Однак Степанов відмовився назвати компанії, посилаючись на те, що згідно договорів про перемовини не має права розголошувати назв і стадій.

«Найближчим часом у нас будуть підписані інші договори з компаніями, які будуть постачати вакцини в Україну», – запевнив Максим Степанов.  

Нагадаємо, гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я у зриві перемовин із виробниками вакцин. За словами Жумаділова, Україна могла б укласти вже два контракти на постачання вакцини від коронавірусу, а не один. Тому надалі «Медичні закупівлі» не погоджуватимуть закупівлю вакцин із МОЗ.

30 грудня стало відомо, що МОЗ уклало контракт про постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу, яку розробила китайська компанія Sinovac Biotech. 

Як зазначають в Офісі президента, переговори про закупівлю вакцин МОЗ вело з вересня 2020 року. Складність у проведенні перемовин зумовлена гострою глобальною конкуренцією за справді якісні та безпечні вакцини.

Україна заплатила за кожну дозу 504 гривні, її використають для тих, хто у зоні ризику. Вакцинувати будуть безкоштовно. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори з фармацевтичними компаніями та урядами інших країн, щоб пришвидшити постачання в Україну якісної, перевіреної вакцини проти COVID-19. 

Наразі ведуться переговори з Індією, Великою Британією, Францією та «багатьма іншими країнами».

Фото: Українська правда

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду