Російська вакцина від коронавірусу нестабільна за температури вище -18 градусів

Російська вакцина від коронавірусу нестабільна за температури вище -18 градусів

18:10,
14 Січня 2021
1649

Російська вакцина від коронавірусу нестабільна за температури вище -18 градусів

18:10,
14 Січня 2021
1649
Російська вакцина від коронавірусу нестабільна за температури вище -18 градусів
Російська вакцина від коронавірусу нестабільна за температури вище -18 градусів
Автори:
Щоб перевозити вакцину в різні регіони, Росії довелося з нуля створювати спеціальну інфраструктуру.

Через поспіх російську вакцину «Супутник V» не встигли перевірити на стабільність за температури вище -18 градусів. Щоб перевозити вакцину в різні регіони, довелося з нуля створювати спеціальну інфраструктуру, повідомляє видання «Медуза».

За даними видання, у травні 2020 року Сбербанк створив компанію «Імунотехнології» для боротьби проти коронавірусу. Бюджет компанії склав 3 млрд російських рублів. В грудні 2020 року прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін призначив «Імунотехнології» організатором поставок вакцини  «Супутник V».

Того ж  місяця компанія провела серію онлайн-семінарів для логістів, фармацевтів і медиків. На одному з них заступник голови «Імунотехнологій» Іван Глушков визнав, що через поспіх з розробкою вакцини її виробник, інститут Гамалії, не робив тести на стабільність, тобто не намагався зрозуміти, що відбувається з препаратом при підвищених температурах.

З’ясувалося, що вакцина не може перебувати за температури вище -18 градусів. При цьому міжнародним стандартом для перевезення медичних препаратів є діапазон +2 - +8 градусів. Це породило масштабну логістичну проблему. 

Виходом із ситуації частково може стати застосування сухого льоду, який має температуру нижче -70 градусів. Втім, Росспоживнагляд заборонив його використовувати в пунктах імунізації, де немає окремих приміщень для утилізації небезпечних речовин.

Нагадаємо, 2 січня депутат від проросійської партії ОПЗЖ Віктор Медведчук заявив, що харківська фармацевтична компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоров'я із заявою про реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що йому нічого не відомо про цю заявку.

6 січня стало відомо, що харківська фармкомпанія «Біолік» подала заявку до МОЗ на реєстрацію російської вакцини. Тоді ж МОЗ підтвердило, що отримало цю заявку. У ній вказано склад однієї дози вакцини, показання до застосування, діючу речовину і протипоказання. Також повідомляється, що російську вакцину вже зареєстрували в РФ і Білорусі і видали дозвіл на її використання в Аргентині.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду