Степанов пояснив, які перевірки має пройти російська вакцина «Супутник V», щоб потрапити на український ринок

Степанов пояснив, які перевірки має пройти російська вакцина «Супутник V», щоб потрапити на український ринок

16:05,
8 Січня 2021
2665

Степанов пояснив, які перевірки має пройти російська вакцина «Супутник V», щоб потрапити на український ринок

16:05,
8 Січня 2021
2665
Степанов пояснив, які перевірки має пройти російська вакцина «Супутник V», щоб потрапити на український ринок
Степанов пояснив, які перевірки має пройти російська вакцина «Супутник V», щоб потрапити на український ринок
Автори:
Він також зазначив, що МОЗ планує робити щеплення українців від коронавірусу вакцинами світових виробників.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів на щоденному брифінгу 8 січня. 

Він пояснив, що харківська компанія «Біолік», яка подала заявку до МОЗ на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», повинна подати реєстраційну форму, а також досьє, в якому має бути чітко відображено дані щодо безпечності вакцини та результатів трьох фаз клінічних випробувань.

«Навколо цього питання, як завжди, багато політики. Це зрозуміло, бо РФ використовує будь-яку можливість у гібридній війні, але мені здається, що здоров’я українців не може бути приводом для таких інформаційних війн.

Дійсно, 6 січня компанія "Біолік" подала заявку до державного експертного центру. Це тільки заявка. Далі вони повинні, згідно з законодавством України, яке в нас достатньо чітко регламентоване і відповідає всім європейським нормам, повинні подати реєстраційну форму, а також досьє, в якому повинно бути чітко відображено дані щодо безпечності вакцини та результатів першої, другої, третьої фаз клінічних випробувань. Нарешті ми побачимо не якісь політичні гасла, а що таке ця російська вакцина», – сказав Максим Степанов на брифінгу.

За словами міністра, говорити про якість російської вакцини від коронавірусу можна буде вже після таких перевірок.

Степанов також додав, що МОЗ планує щеплювати українців вакцинами світових виробників. «Я впевнений, що ми здатні забезпечити Україну вакциною провідних світових виробників, які відкрито для всього світу подають документи про свої дослідження, не влаштовуючи інформаційну війну. Саме такою вакциною ми і плануємо робити щеплення українців», – резюмував він.

Нагадаємо, 2 січня депутат від проросійської партії ОПЗЖ Віктор Медведчук заявив, що харківська фармацевтична компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоров'я із заявою про реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що йому нічого не відомо про цю заявку.

6 січня стало відомо, що «Біолік» подала заявку до МОЗ на реєстрацію російської вакцини. Тоді ж МОЗ підтвердило, що отримало цю заявку. У ній вказано склад однієї дози вакцини, показання до застосування, діючу речовину і протипоказання. Також повідомляється, що російську вакцину вже зареєстрували в РФ і Білорусі і видали дозвіл на її використання в Аргентині.

Нагадаємо, на початку грудня російські та українські ЗМІ повідомили, що в Україні нібито буде вироблятися російська вакцина від ковіду «Супутник V». Джерелом цієї інформації був Російський фонд прямих інвестицій, який розмістив на своєму сайті пресреліз про готовність російських розробників «виробляти і подати документи для реєстрації» російської вакцини в Україні. У пресрелізі зазначалося конкретне підприємство - харківська фармакологічна компанія «Біолік», яка нібито «вже налагодила випуск готової вакцини».

Того ж дня, 8 грудня компанія «Біолік» виступила зі спростуванням інформації, що вона нібито виготовляє російську вакцину. Після цього директор РФПІ Кирило Дмитрієв уточнив, що на підприємстві «були зроблені перші тестові розливи, технологічно ідентичні виробництву вакцини «Супутник V». Готовність заводу до виробництва готової форми вакцини підтверджується наданими відео технологічного процесу». Це відео демонстрували державні канали Росії та підконтрольні «ОПЗЖ» українські канали ZIK, NewsOne і «112 Україна». На відео можна помітити, що його редагували перед публікацією. Наприклад, на всіх коробках, куди співробітники складають ампули з невідомим препаратом, розмито назву.

У відповідь на запит MediaSapiens «Біолік» відмовилася відповідати на запитання Mediasapiens про те, де і коли було знято відео, яке показали на російських і деяких українських каналах.

Фармкомпанію «Біолік» заснували в 1898 році в Харкові. Підприємство спеціалізується на виробництві вакцин.

Фото: РИА Новости

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду