У підручнику з хімії за 9 клас поширюють фейк, що сода лікує від раку

У підручнику з хімії за 9 клас поширюють фейк, що сода лікує від раку

13:28,
20 Листопада 2020
2988

У підручнику з хімії за 9 клас поширюють фейк, що сода лікує від раку

13:28,
20 Листопада 2020
2988
У підручнику з хімії за 9 клас поширюють фейк, що сода лікує від раку
У підручнику з хімії за 9 клас поширюють фейк, що сода лікує від раку
Автори:
​Попри ці хиби, підручник рекомендувало Міністерство освіти та науки і видало його за державний кошт.

У підручнику з хімії за 9 клас, рекомендованому Міністерством освіти і науки,  поширювали неправдиву інформацію про те, що харчова сода лікує від онкологічних та шлунково-кишкових захворювань. На фейк звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин». 

«Харчова сода створює в організмі людини лужне середовище, в якому не можуть жити й розмножуватися ракові клітини, віруси та бактерії. Харчова сода сприяє підвищенню імунітету. Тому радять пити її водний розчин для профілактики й лікування онкологічних та шлунково-кишкових захворювань», - говориться в підручнику.

При цьому авторка підручника Марія Савчин посилається на сайт Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська асоціація пенсіонерів». Журналісти проєкту відмічають, що джерело, на яке посилається авторка, – дуже сумнівне. Там є статті про те, що «Рак – це грибок і лікувати його дуже просто». Лікуватися радять тією ж содою.

Крім того, не існує єдиного показника pH усього організму — він буде відрізнятися в залежності від органів і рідин організму, в шлунку він є кислотним, у дванадцятипалій кишці — лужним, pH сечі може коливатися від кислотного до лужного (4,5–8,0).

Не допомагає сода і при шлунково-кишкових захворюваннях. Відчуття полегшення при печії насправді тимчасові. Якщо пити її регулярно, як радить авторка підручника, це призведе до підвищення кислотності і загострення хвороби.

Деякі адепти лужної дієти вважають її ефективним способом запобігти раку. Їхній аргумент — ракові клітини живуть в кислому середовищі, відповідно лужні продукти в цьому випадку можуть бути «ліками». 

Насправді це не так. Пухлинний ріст зумовлюють різноманітні чинники: канцерогени, генетична схильність, радіоактивне випромінювання, імунодефіцитні стани, гормональні порушення, раціон — але не кислотність.

«Ферменти пухлинних клітин такі самі, як і в здорових. Їм потрібна та сама кислотність середовища. Зміни стосуються регуляції клітинного поділу, але НЕ численних ферментів «домашнього господарства» клітини», - відмічають журналісти.

В підручнику є й інша антинаукова інформація. Наприклад, про користь «спиртових компресів при застудних захворюваннях» (сторінка 172). При цьому Савчин не вказує жодних джерел, звідки вона взяла цю інформацію.

Але якщо такий компрес використовувати для охолодження тіла, то робити цього не варто. Спирт токсичний, через шкіру легко всмоктуються в організм і викликає інтоксикацію. Не кажучи вже про можливі опіки шкіри і слизових оболонок. Якщо ж таким чином сподіваються знищити вірус, це теж не допоможе. Спирт дійсно може «вбити» його на поверхні тіла. Але жодним чином не заважає йому розмножуватися в клітинах.

​Попри ці хиби експерти, які під час конкурсу «здійснили експертизу підручника», «зробили висновок про доцільність надання йому грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Завдяки цьому підручник видали за рахунок державних коштів.

MediaSapiens направив у Міністерство освіти та науки запит, щоб дізнатись, чому така інформація опинилась у підручнику з хімії.

Нагадаємо, у мережі поширюють фейк, що ПЛР-тести не виявляють віруси, у тому числі й COVID-19.

Фото: Pixabay

У мережі поширюють фейк, що ПЛР-тести не виявляють віруси. У тому числі й COVID-19

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду