«У-Медіа»: В кінці вересня – на початку жовтня кількість порушень у новинах зменшилася

00:00,
21 Жовтня 2010
356

«У-Медіа»: В кінці вересня – на початку жовтня кількість порушень у новинах зменшилася

00:00,
21 Жовтня 2010
356
«У-Медіа»: В кінці вересня – на початку жовтня кількість порушень у новинах зменшилася
Кількість порушень стандартів інформаційної журналістики у новинах усеукраїнських телеканалів протягом тижня 27 вересня – 2 жовтня зменшилась порівняно з попереднім тижнем. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Детектор медіа» в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Очолюють антирейтинг кількості матеріалів із порушенням, що можуть свідчити про замовний характер, канали «Інтер» та ICTVз однаковим результатом (26 матеріалів). Їхні показники покращились у порівнянні з минулим тижнем (39 і 28 відповідно). На третьому місці – «1+1» із 24 матеріалами (за попередній тиждень – 24). Істотно (з 36 до 21) покращив свій показник Перший національний. 5-й канал залишився на п’ятому місці з показником 15 матеріалів (за попередній тиждень – 20), «Україна» покращила свій із 17-ти до 12-ти, СТБ – з 4 до 3 матеріалів. Погіршився лише показник Нового каналу – з 8 до 9 матеріалів.

 

Кількість порушень із ознаками замовності

20–25.09

27.09–02.10

«Інтер»

39

26

ICTV

28

26

«1+1»

25

24

Перший канал

36

21

5 канал

20

15

«Україна»

17

12

Новий канал

8

9

СТБ

4

3

 

Зменшилась і кількість випадків замовчування важливих подій, фактів та коментарів. Якщо протягом попереднього тижня показники всіх каналів коливались у діапазоні 90–96 випадків замовчування, тепер різниця є суттєвішою. Антилідерами є «Інтер» (81 випадок) та ICTV(77), третє й четверте місця поділили Перший і 5 канали з однаковим показником – 74 випадки. В новинах Нового каналу зафіксовано 73 випадки замовчування, «1+1» – 68 випадків. Найкращі показники – в ТРК «Україна» (62) та СТБ (61).

 

Кількість випадків замовчування

20-25.09

27.09 – 02.10

«Інтер»                     

96

81

ICTV                         

91

77

Перший канал         

95

74

5 канал

90

74

Новий канал

92

73

«1+1»                        

92

68

«Україна»                 

91

62

СТБ                           

92

61

 

Серед важливих тем і подій, замовчаних новинами більшості загальнонаціональних телеканалів, – напад на фестиваль «Гайдамака.ua» в Ірпені, псевдовідкриття Азаровим Дарницького та закриття залізничного мостів у Києві, псевдовідкриття Януковичем нового терміналу в аеропорту «Бориспіль», заява міністра освіти Дмитра Табачника про намір скоротити кількість бюджетних місць у вищих навчальних закладах, спалення автомобіля адвоката Миколи Мельниченка, дані Держкомстату про зниження реальної зарплати в Україні майже на 5%, виявлення Рахунковою палатою порушень на 12 мільйонів гривень у роботі МВС, рішення Міністерства освіти та МОЗ про обов’язковий огляд старшокласників наркологом, виселення трьох останніх музеїв із території Києво-Печерської Лаври, блокування митниками постачання риби в Україну, підвищення для телекомунікаційних компаній вартості ліцензій на надання в оренду каналів міжнародного зв’язку в 27 разів тощо.

 

Із червня 2009 року в рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Телекритика» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Телекритика» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Об’єктом дослідження є вечірні (головні) випуски новин на телеканалах «Інтер», ICTV, «1+1», СТБ, Новому, Першому національному, 5-му й ТРК «Україна». Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

"Телекритика": "Медіаграмотність"

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду