Без води. Як «1+1» лобіював знижки для Коломойського

Без води. Як «1+1» лобіював знижки для Коломойського

11:00,
24 Липня 2018
2924

Без води. Як «1+1» лобіював знижки для Коломойського

11:00,
24 Липня 2018
2924
Без води. Як «1+1» лобіював знижки для Коломойського
Без води. Як «1+1» лобіював знижки для Коломойського
Україна може лишитися без води, а «1+1» транслює вимоги здешевити газ для Коломойського.

Більше половини населення може лишитися без питної води. Подібні прогнози українці бачили у ЗМІ із початку липня. Уся справа в тому, що єдиний у державі виробник хлору (очисника для води) «Дніпроазот» Ігоря Коломойського в червні призупинив свою роботу. Офіційно через надто високу ціну на газ, який, за словами компанії, складає 80 % вартості її продукції. «1+1», канал цього ж олігарха, очевидно не міг пройти повз подібної теми. І так само очевидно не міг висвітлити її повноцінно та об’єктивно.

Матеріали 9 та 11 липня у «ТСН» подали не з позиції українців, які можуть лишитися без води, і не з позиції водоконалів, у яких закінчуюється хлор. Центральними героями своїх сюжетів журналісти зробили працівників-мітингувальників, які домагаються запуску «Дніпроазоту». Щоправда, не в керівництва останнього, а в тих, хто контролює ціну на газ.

У матеріалі 9 липня відповідні вимоги згадують двічі. Спочатку їх озвучує Ілля Кива, титрований головою Соціалістичної партії: «Требование на сегодняшний день создать рабочую группу, снизить цену на газ для того, чтобы подобные предприятия дальше продолжали работать». Зазначимо, що це вже не перша поява екс-радника Авакова на «1+1» у ролі мітингувальника. Та й «Народний фронт» зачастив сюди із сумнівними новинами. Вдруге про вимоги активістів повідомляє кореспондент Ігор Бондаренко: «Вже в середу під стіни Кабміну вийдуть працівники хімічних підприємств з вимогою знизити ціну на газ».

Також слово отримав представник одного з водоканалів, де замість хлору використовують інший очисник, і комерцйний директор «Дніпроазоту» Андрій Пустовой. Останній жаліється журналістам:«Экономика показывает просто невообразимо глубокие убытки и невозможность дальнейшей работы предприятия». А ось як свою спробу отримати коментар підприємства описали на «UA: Першому»: «Черкаська знімальна група намагалася поспілкуватися з головою правління "Дніпроазоту" впродовж двох тижнів, але він відмовлявся коментувати».

Можливо, зустрітися з «ТСН» представники компанії погодилися тому, що знали, яких запитань (не)очікувати від каналу спільного власника? Адже «Плюси», здається, так і не поцікавилися в директора компанії очевидним: чи врахували бізнесмени наслідки для населення? Чому зупинили виробництво без вчасного попередження? Чи не було інших шляхів? Також, раз уже говорили про вартість блакитного палива, могли би згадати, що до квітня цього року «Дніпроазот» отримував від «Укрнафти» Коломойського газ, на 30 % дешевший за ринковий. І що таким чином група «Приват» могла виводити кошти. Не переймалися на «1+1» і поясненнями. Кореспондент заявив про «різке підвищення тарифів», а комерційний директор озвучив суму: «более чем на 2,5 тыс. гривен». Періоду не уточнили, хоча в червні (коли завод зупинився) газ продавали приблизно на 700 грн дорожче, ніж у травні. Загалом, у цей сюжет «1+1» вставив навіть графіку з очисткою води, а от нормального бекґраунду про неоднозначні сторони історії журналісти не подали.

11 липня «Плюси» розповідали про раніше проанонсований мітинг: «Майже дві тисячі робітників приїхали до столиці й вимагали під стінами Кабміну знизити вартість газу для підприємства», — повідомила ведуча Наталія Мосейчук. Повернувся й Ілля Кива: «Последнее предприятие, которое производило химические удобрения, компоненты для взрывчатки, которая сегодня нужна на фронте и, это самое главное, хлор для очищения воды». Жодних деталей, наприклад, щодо «компонентів для вибухівки» глядачам знову не повідомили. Не подали й оцінок подібних акцій та оцінки самої ситуації. «Економічна правда», наприклад, згадувала про ймовірний політичний тиск із боку власників підприємства.

Загалом, маємо ситуацію, коли більшість населення України може лишитися без води, а в «ТСН» розповідають не про кризові плани влади, не про причини ситуації на ринку, не про варіанти для населення, а про те, як працівники приватного підприємства олігарха вимагають в уряду підвищити його прибутковість.

P. S. 18 липня ми не помітили в новинах каналу згадки про можливий штраф «Дніпроазоту» від Антимонопольного комітету, а 20 липня — про перевірку від СБУ.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Рожеві мрії про якісні новини. Моніторинг новин 9–15 липня 2018 року».

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду