Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі — «Схеми»

Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі — «Схеми»

10:36,
10 Грудня 2021
1964

Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі — «Схеми»

10:36,
10 Грудня 2021
1964
Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі — «Схеми»
Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі — «Схеми»
Автори:
Журналісти встановили, що з лютого 2021 року Запорізький завод феросплавів завіз із Грузії та Китаю обладнання для майнінгу на суму майже 750 мільйонів гривень.

Журналісти програми «Схеми» повідомили, що олігарх Ігор Коломойський організував криптоферму в Запоріжжі, для якої вже отримав дешеву електроенергію від фірми «Юнайтед Енерджі» (трейдер з орбіти олігарха).

Згідно з розслідуванням «Схем», із лютого 2021 року Запорізький завод феросплавів, який відносять до сфери впливу Коломойського, завіз із Грузії та Китаю великі партії обладнання для майнінгу криптовалюти та допоміжні конструкції на суму майже 750 мільйонів гривень. Обладнання, кажуть журналісти, завозили через Чорноморський рибний порт, який також контролює так звана група «Приват».

«Грузинська компанія Georgian Manganese, яка входить до орбіти олігарха Ігоря Коломойського, відвантажила понад 1200 блоків фірми Bitfury на суму майже три мільйони доларів (на той час це — 75 мільйонів гривень). У березні — ще близько 1400 блоків. У цей же період майже 12,5 тисяч блоків обробки інформації та стільки ж блоків живлення фірми Bitmain за понад 6 мільйонів доларів Запорізький завод придбав у двох гонконзьких фірм (на той час це понад 170 мільйонів гривень)», — розповіли журналісти та пояснили, що ці пристрої, зокрема, використовують для виробництва біткоїнів.

«Схеми» підрахували: якщо цілодобово на всю потужність увімкнути все завезене з Грузії та Китаю обладнання, то це може принести запорізькому заводу близько 80 біткоїнів на місяць — понад 4 мільйони доларів (станом на 8 грудня 2021 року).

Керівник Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко пояснив, що на заводі вирішили облаштувати криптоферму задля заробітку. «Щоб мати можливість заробляти гроші. Мати прибуток тоді, коли в мене немає реалізації основної нашої продукції (Цей завод — один із найбільших у Європі виробників феросплавів (сплавів заліза з різними хімічними елементами), які використовуються в різних сферах металургії – Ред.). Це як запасний варіант, тому що той період, що ми пережили, коли то один цех не працює, то інший, то ми можемо продати, то ми не можемо продати...», — сказав він та додав, що криптоферму ще не запустили, бо треба підготувати обладнання.

Водночас Кравченко заперечив, що завод отримує дешеву електроенергію. Натомість журналісти встановили, що завод отримував дешеву електроенергію від фірми «Юнайтед Енерджі» (трейдер з орбіти олігарха).

«Перед тим, як на завод почали завозити обладнання, у грудні 2020-го відбувся аукціон, на який відокремлений підрозділ НАЕК "Енергоатом" — "Енергоатом-трейдинг" — виставив великий обсяг електроенергії. Більшу його частину зі знижкою придбав трейдер з орбіти олігарха — "Юнайтед Енерджі". Замість початкової вартості у 1,4 гривні, одна кВт-година обійшлася приватній компанії у 1,15 гривні. Таким чином державний "Енергоатом" міг недоотримати майже 3 мільярди гривень із запланованих», — йдеться у розслідуванні.

Аукціони «Енергоатома» наразі вивчають детективи Національного антикорупційного бюро. За версією слідства, під час продажу електроенергії держава могла недоотримати доходів на загальну суму понад 4,35 мільярда гривень, зокрема, через поступки в ціні фірмі-трейдеру Коломойського.

Тимчасовий виконувач обов’язків президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін сказав: «Там нічого такого, про що ви зараз натякаєте, не було. Там все було зроблено так, як потрібно було зробити. Ми – найбільший постачальник в Україні. Звичайно, ми продаємо великими лотами. Там дуже багато факторів насправді було. Я не хочу ні захищати, ні… Будуть висновки відповідних органів».

Нагадаємо, репортер The New York Times Девід Сігал провів експеримент та показав невиправданий ажіотаж довкола так званих «хайпових монет». Вони, зазвичай, втрачають свою вартість за декілька тижнів. Він випустив власну криптовалюту Idiot Coin та запустив кампанію, у межах якої відмовляв людей інвестувати в токен. Попри це, знайшлося понад 300 бажаючих інвестувати в його криптовалюту.

Колаж з фото УП та flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду