На ютубі криптошахраї п’ять годин транслювали дипфейк з Ілоном Маском

На ютубі криптошахраї п’ять годин транслювали дипфейк з Ілоном Маском

12:45,
24 Червня 2024
856

На ютубі криптошахраї п’ять годин транслювали дипфейк з Ілоном Маском

12:45,
24 Червня 2024
856
На ютубі криптошахраї п’ять годин транслювали дипфейк з Ілоном Маском
На ютубі криптошахраї п’ять годин транслювали дипфейк з Ілоном Маском
Голос Маска, згенерований ШІ, у прямому ефірі закликав глядачів інвестувати криптовалюту на тіньовому вебсайті.

У неділю на відеоплатформі «Ютуб» упродовж п’яти годин відбувалася пряма трансляція нібито керівника компанії Tesla Ілона Маска, який пропонував криптовалютний розіграш. Про шахрайських дипфейк повідомило видання Engadget.

Відео, яке згодом видалили, було нібито прямою трансляцією з події Tesla, на якій Ілон Маск голосом, згенерованим да допомогою ШІ, пропонував глядачам відвідати певний вебсайт і внести свій біткойн Ethereum або Dogecoin, щоб узяти участь у розіграші, — нібито кожному, хто зробить так, система «автоматично поверне подвійну суму внесеної криптовалюти».

Понад 30 тисяч глядачів були налаштовані на трансляцію, хоча, можливо, їх кількість завищили за допомогою ботів, однак це вивело трансляцію в топ рекомендацій прямих ефірів на ютубі.

Обліковий запис під назвою Tesla, @elon.teslastream мав емблему підтвердження офіційного каналу. Тому журналісти Engadget припустили, що акаунт зламали, і поскаржилися на трансляцію і канал у Google. У підсумку відео було видалене.

Видання зазначає, що криптошахрайства, націлені на підписників Маска в соцмережах, розгортаються вже не перший рік, а кількість таких шахрайств з використанням дипфейків мільярдера значно зросла в останні місяці. Нещодавно поширювали дипфейк, що мав назву «Tesla представляє шедевр: Tesla, яка назавжди змінить автомобільну промисловість». Також у червні Cointelegraph повідомив про 35 шахрайських облікових записів на Х, які видавали себе за SpaceX і нібито транслювали запуски Starship. У квітні шахраї намагалися підняти рейтинги своїх облікових записів, вдаючи SpaceX і підігріваючи ажіотаж довкола затемнення.

Нагадаємо, відеоплатформа YouTube дозволила користувачам надсилати скарги на виявлені дипфейки, скеровані проти них.

Фото: скриншот дипфейку з Ілоном Маском / Engadget

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду