Інстаграм виграв суд у двох фотографів

Інстаграм виграв суд у двох фотографів

17:37,
19 Липня 2023
2080

Інстаграм виграв суд у двох фотографів

17:37,
19 Липня 2023
2080
Інстаграм виграв суд у двох фотографів
Інстаграм виграв суд у двох фотографів
Соцмережа не несе відповідальності за порушення авторського права під час публікації «вбудованого» контенту в медіа.

Інстаграм виграв апеляцію на позов двох фотографів. Суть справи полягала в тому, що світлини позивачів, викладені в інстаграмі, у подальшому були опубліковані медіа як вбудований контент із соцмережі. Апеляційний суд дійшов висновку, що Інстаграм не може відповідати за вторинне порушення авторських прав, оскільки, коли використовується вбудований контент, копіювання захищеного авторським правом твору не відбулося, повідомив Torrentfreak.

Фотографи Алексіс Ханлі та Метью Брауер опублікували в інстаграмі кілька своїх робіт, захищених авторським правом. У січні 2016 року Time опублікував статтю під назвою «Ці фотографи висвітлюють президентську кампанію в інстаграмі», у яку включила для ілюстрування інстаграм-пост Брауера з фотографією Гілларі Клінтон.

Суд першої інстанції з'ясував: щоб притягнути до відповідальності за порушення закону про авторське право, потенційний порушник мав би демонструвати копію захищеного авторським правом твору, проте в цьому випадку фотографії не були скопійовані, вони були вбудовані та завжди зберігалися на серверах інстаграму.

BuzzFeed і Time, як ішлося у висновку суду, «не порушують виняткових прав користувачів інстаграму на відображення, оскільки вони не зберігають зображення та відео, не "правлять" роботу, захищену авторським правом, на будь-якому матеріальному носії. Тому, коли вони вбудовують зображення та відео, вони не відображають копії роботи, захищеної авторським правом».

У лютому 2022 року суд закрив розгляд справи через виявлення великої кількості суттєвих недоліків у скарзі заявників. Тоді фотографи подали апеляцію. Однак Апеляційний суд дев’ятого округу США дійшов того ж висновку щодо Instagram, що й суд першої інстанції.

Його висновки ґрунтуються на судовому прецеденті 2007 року, коли видавець «Perfect 10» позивався про порушення авторського права до Amazon і Google, які демонстрували мініатюри фотографій правовласника. Як встановив суд, сервіси не розміщували копії фотографій на своїх серверах, тож порушення вимог закону про авторське право не було. Позов був відхилений.

Нагадаємо, Meta опублікувала розлоге пояснення того, як застосування штучного інтелекту впливає на алгоритми рекомендацій контенту для користувачів соцмереж «Фейсбук» та «Інстаграм».

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду