Facebook і Twitter блокують цитату загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з Росією

Facebook і Twitter блокують цитату загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з Росією

12:37,
15 Червня 2022
7968

Facebook і Twitter блокують цитату загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з Росією

12:37,
15 Червня 2022
7968
Facebook і Twitter блокують цитату загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з Росією
Facebook і Twitter блокують цитату загиблого на фронті Романа Ратушного про війну з Росією
Автори:
Експерти радять розглядати фразу Романа Ратушного не як hate speech, а як defence speech. Однак системі це мають пояснити алгоритмічно і задача ця не з легких.

Соцмережі Facebook і Twitter видаляють пости користувачів із цитатою загиблого на фронті активіста Романа Ратушного «Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям».

На це звернув увагу юрист, заступник директора Центру демократії та верховенства права та член Незалежної медійної ради Ігор Розкладай.

«Друзі, я думаю, сьогодні прилетить від ФБ за цитату Романа Ратушного. Уже є прецедент. Цей кейс дуже важливий, тому не витрачайте енергію на пошук того, чого нема. Система налаштована сприйняти це як мову ворожнечі і вона це зробить. Мені потрібні скріни за прильоти. До речі, твіттер цю фразу теж забанив», – написав Розкладай у фейсбуці.

У коментарі MediaSapiens Ігор Розкладай сказав, що коли побачив цитату, відразу зрозумів, що це стане проблемою.

«Поки що скарг небагато. Першою жертвою став сам Роман — твіттер видалив цей пост. На фейсбуці першою стала Таміла Ташева, їй прилетів жовтий трикутник у профіль. Постраждали "Рагу.лі", ще кілька френдів. Я сподіваюся, що ФБ відреагує на цей кейс належно, але на це потрібен час. Ну, і врахуйте півдобову різницю в часі з Каліфорнією», — пояснив Ігор Розкладай.

Він каже, що розглядав би цю фразу не як hate speech, а як defence speech. Однак системі це мають пояснити алгоритмічно і задача ця не з легких.

«Якщо відключити емоції і біль щодо загибелі цієї прекрасної людини, фраза є закликом вбивати. От суто формально. Система бачить заклик — чи то отримує скаргу, чи сама бачить — і блокує. Бо так вона навчена. Система не може розпізнати емоції і контекст, це ще далеко не штучний інтелект, як у кіно, коли він з вами розмовляє. Це система, яка працює на певній кількості прикладів. Зокрема, в історії з хештегом #Буча та #Ірпінь була та сама проблема, ФБ мав швидко навчити систему, що це є легітимним винятком. До честі, вони швидко впорались із цим», – каже експерт. 

На думку Ігоря Розкладая, цей кейс стає ще одним прикладом того, що соцмережі не можуть діяти за правилами мирного часу.

«Деякі речі Меta уже задіяла, наприклад, сепарувавши рекламу для Росії і України. Але ми переконані, що такі правила мають бути більш універсальними. І вони, з одного боку, не мають допомагати агресору, навіть пасивно, а з іншого — мають допомогти платформам не нести ризики і відповідальність та не дозволяти прояви екстремізму. Проблема лише в тому, що Європа і Америка не були готові до такого середньовічного варварства у ХХІ столітті. І, власне, превентивно розробити такі правила ніхто не був готовий. Але я бачу певні позитивні рухи і, сподіваюся, ми дійдемо і до появи таких правил».

Київський активіст та очільник громадської організації «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний загинув 9 червня в бою під Ізюмом.

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман брав участь у боях під Києвом, а потім – у складі 93-ої ОМБр «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Роман Ратушний був учасником Революції Гідності, брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру у Києві, був головою ініціативи, а потім і громадської організації «Захистимо Протасів Яр». 5 липня Роману Ратушному мало б виповнитися 25 років.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду