Наглядова рада Facebook розглянула перші скарги на видалення контенту

Наглядова рада Facebook розглянула перші скарги на видалення контенту

18:05,
2 Грудня 2020
2122

Наглядова рада Facebook розглянула перші скарги на видалення контенту

18:05,
2 Грудня 2020
2122
Наглядова рада Facebook розглянула перші скарги на видалення контенту
Наглядова рада Facebook розглянула перші скарги на видалення контенту
Автори:
Facebook створив незалежну наглядову раду в жовтні 2020 року у відповідь на критику щодо цензури.

Незалежна наглядова рада Facebook оголосила про перші шість випадків, коли вона може скасувати рішення соціальної мережі про видалення контенту. 

Всього рада отримала майже 20000 скарг щодо видалення інформації в соцмережах. Про це повідомляє Reuters з посиланням на рішення наглядової ради.

Шість обраних випадків:

  • знімок екрану з твітами колишнього прем'єр-міністра Малайзії Махатіра Мохамада, в якому говорилося, що мусульмани мають право вчиняти насильство над французами «за масові вбивства в минулому».
  • пост із фотографією померлої дитини, який включав коментар щодо поводження Китаю з уйгурськими мусульманами.
  • пост, в якому показані історичні фотографії церков в Баку, Азербайджан, з підписом, який, як повідомляється у Facebook, свідчить про «зневагу» до азербайджанців та підтримку Вірменії.
  • фотографії в Instagram, на яких зображені жіночі соски. Користувач у Бразилії сказав, що вони спрямовані на підвищення обізнаності про симптоми раку молочної залози.
  • нібито цитата міністра нацистської пропаганди Йозефа Геббельса.
  • від самої соціальної мережі Facebook подали справу про публікацію в групі, яка стверджувала, що певні ліки можуть вилікувати COVID-19. У ній також критикувати реакцію французького уряду на пандемію.

Своїм рішенням рада відкрила тижневий період публічних коментарів щодо цих перших справ. 

Три із шести випадків стосувались вмісту, який Facebook видалив за поширення мови ненависті. 

Як відмітили члени наглядової ради, більшість скарг, які вони отримали, стосувались видалення публікацій саме за поширення мови ворожнечі. Вони відмічають, що це дуже складна сфера і алгоритми Facebook не завжди з цим справляються.

Facebook створив незалежну наглядову раду в жовтні 2020 року у відповідь на критику щодо цензури. До її складу увійшли відомі юристи та доктори права. Рада має право розглядати контент, який був видалений. У 2021 році вона планує розширити свою компетенцію і розглядати пости, які не були видалені з соцмережі.

Нагадаємо, на початку листопада Facebook заблокувала дільність низки мереж ботів, які поширювали фейки у восьми країнах - в Ірані, Афганістані, Єгипті, Туреччині, Марокко, М'янмі, Грузії та Україні. У компанії пояснили, що видалили мережі в рамках боротьби з фейками. Всього Facebook видалила 8000 сторінок і груп, які поширювали дезінформацію.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду