Яким буде майбутнє Facebook? План Марка Цукерберга. Огляд подій у світі нових медіа за 2–20 лютого

Яким буде майбутнє Facebook? План Марка Цукерберга. Огляд подій у світі нових медіа за 2–20 лютого

13:00,
21 Лютого 2017
5594

Яким буде майбутнє Facebook? План Марка Цукерберга. Огляд подій у світі нових медіа за 2–20 лютого

13:00,
21 Лютого 2017
5594
Яким буде майбутнє Facebook? План Марка Цукерберга. Огляд подій у світі нових медіа за 2–20 лютого
Яким буде майбутнє Facebook? План Марка Цукерберга. Огляд подій у світі нових медіа за 2–20 лютого
Цукерберг шукає способів позбавитися «інформаційних бульбашок», голова Apple пропонує впровадити «курси для сучасних, цифрових дітей», а користувачі Twitter випробовують сервіс на знання образливих слів.

Цими тижнями Facebook упровадив чимало нових функції та змін, як-от запустив інструмент для публікації вакансій, що тепер дозволить компанії конкурувати ще й із LinkedIn, яку нещодавно купила Microsoft. Та найцікавішим предметом для обговорення став опублікований засновником Facebook маніфест найбільшої соцмережі світу. «Прогрес людства в наш час потребує зближення не лише міст чи країн, а й світової спільноти», — написав Марк Цукерберг у зверненні до користувачів.

16 лютого Марк Цукерберг опублікував маніфест Facebook. У цьому документі обсягом до 6000 слів прописано нову місію компанії: на зміну ідеї соцмережі для друзів і сім'ї приходить ідея розвитку глобальної соціальної інфраструктури. Марк Цукерберг зазначив, що у світі є люди, які залишилися за бортом глобалізації, та спільноти, які виступають за відхід від глобальних зв'язків. Тому ідеї «ділитися» виявилося недостатньо. «У нинішні часи, — пише Марк у листі, — найголовніше, що ми у Facebook можемо зробити, — це розвивати соціальну інфраструктуру, яка дасть можливість людям побудувати глобальну спільноту, що працює для всіх нас». Так, компанія буде піклуватися про те, щоби поєднати людей разом у реальному світі, а не тільки в мережі.

Зрештою Цукерберг виділив п'ять основних напрямів роботи Facebook у майбутньому:

  • розвиток взаємної підтримки,
  • безпека,
  • інформованість,
  • сприяння громадянській активності,
  • залучення представників різних культур і поглядів.

Тепер детальніше про кожен з них. Стосовно розбудови спільнот підтримки, Цукерберг відзначає «вражаюче зниження важливої соціальної інфраструктури місцевих громад». Рішення цієї проблеми він бачить у зміцненні «значущих спільнот» за допомогою Facebook, активна взаємодія в яких відбуватиметься як в онлайні, так і в офлайні.

Так, «жінці на ім’я Христина діагностували рідкісне захворювання Епідермоліз бульозний (Epidermolysis Bullosa), — і зараз вона є членом спільноти, що пов’язує 2400 осіб в усьому світі, які живуть з цією недугою, тож ніхто з них тепер не має страждати на самоті. Чоловік на ім’я Метт виховував двох синів самотужки, він заснував спільноту “Black Fathers”, аби допомагати чоловікам поширювати поради та підбадьорювати одне одного, оскільки вони створюють свої сім’ї. В Сан-Дієго понад 4000 військових членів сімей є частиною групи, яка допомагає їм подружитися з іншими чоловіками. Ці спільноти існують не лише онлайн, їх учасники збираються разом, влаштовують спільні вечері, допомагають одне одному в повсякденному житті», — розповідає Цукерберг. Нещодавно у Facebook виявили, що близько 100 000 осіб є членами так званих «значущих спільнот». Ідея засновника полягає в тому, що так само, як укріплює реальні дружні зв’язки спілкування в онлайні, так само розвиток інфраструктури спільнот зміцнить їх за межами віртуального життя.

На безпеку вже працюють такі функції, як Check Safety, що дозволяють користувачам подавати сигнали під час стихійного лиха чи іншої небезпеки. При цьому одна зі сфер, на якій було зосереджено увагу, — це використання штучного інтелекту для моніторингу контенту соцмережі. «Нині ми починаємо досліджувати способи використання штучного інтелекту для визначення відмінностей між новинами про тероризм та фактичною терористичною пропагандою, щоби ми могли швидко видалити будь-кого, хто намагається скористатися нашими послугами для вербування до терористичної організації», — сказав він. У довгостроковій перспективі ШІ працюватиме над «виявленням ніким не зауважених ризиків, зокрема терористів, які планують напади з використанням приватних каналів».

Facebook також має за мету тримати людей у курсі того, що відбувається. «Наш обов'язок — посилити хороші наслідки й пом'якшити погані», — пише Цукерберг. У своєму посланні засновник соцмережі звернув увагу на проблеми, які компанії закидали вже давно, а саме: фейки, клікбейт та утворення «бульбашок».

Що мається на увазі під бульбашками? За роки свого існування Facebook виріс до 1,8 млрд користувачів, але посприяв поляризації їхніх поглядів — утворенню так званих бульбашок, унаслідок того, що користувачі бачать переважно той контент, який більше відповідає їхній ідеології.

Та відтоді Facebook уже неодноразово змінював алгоритм, щоби зарадити цим проблемам. І продовжує шукати рішення. Адже «якщо це триватиме й ми втратимо спільне розуміння контексту, то навіть якщо усунемо всю дезінформацію, люди просто зосередяться на різних наборах фактів, які відповідатимуть їхнім поляризованим поглядам», — зазначив Марк Цукерберг. 

Останнім часом компанія особливо активно бореться з фейковими новинами. До прикладу, у Франції, де занепокоєння щодо фейків зросло напередодні виборів, Facebook спільно з Google та кількома провідними французькими ЗМІ запустив проект Cross Check («Перехресна перевірка»), покликаний забезпечити відсутність неправдивих новин на сайті соцмережі. У США Facebook заявив, що має намір дозволити користувачам позначати неправдиві новини. Окрім того, компанія планує перевіряти правдивість інформації за допомогою сайту Snopes, який спеціалізується на перевірці фактів, а також ABC News і Associated Press. До речі, нова зміна алгоритму Facebook полягає в тому, що останній відтепер враховуватиме, чи читав користувач матеріал із гучним заголовком, перш ніж поділитися ним на своїй сторінці — таким чином, дописи, яких користувач не читав, з'являтимуться у стрічці новин нижче.

У розділі про сприяння громадянській активності Цукерберг каже про залучення більшої кількості людей до участі в громадянському процесі та колективного ухвалення рішень. Facebook розроблятиме інструменти, які нагадуватимуть людям про голосування, спілкування з представниками влади на місцях, а також організації акцій протесту, як-от «Маршу жінок», що стартував після публікації допису на сайті соцмережі.

У контексті залучення представників різних культур і поглядів Марк Цукерберг каже про те, що стандарти фейсбук-спільноти не беруть до уваги чимало культурних та політичних нюансів. Через це було декілька гучних провалів, за які соцмережу неодноразово звинувачували в цензурі: йдеться, приміром, про блокування знаменитого знімку американського репортера Ніка Ута «Жах війни», на якому зображено дітей, що втікають від напалмового бомбардування у В’єтнамі, чи заборону на розміщення вартого уваги відео Black Lives Matter — інтернаціонального руху активістів, які виступають проти насильства щодо темношкірого населення.

Цукерберг зазначив, що такі помилки практично не трапляються, однак Facebook планує розвивати свої стандарти спільноти більш персоналізовано та відповідно до місцевих умов. Розробка того, що є комфортним людям у різних місцях, поєднуватиме «створення великомасштабного демократичного процесу для визначення стандартів» зі «штучним інтелектом, який допоможе забезпечити їх дотримання». Тобто, радше за все, користувачі зможуть обирати свої вподобання щодо оголеності чи ненормативної лексики, і таким чином соцмережу буде адаптовано до їхнього життєвого досвіду.

Очевидно, що надважливим у досягненні цих завдань є помітний прогрес у сфері ШІ, необхідного для розуміння тексту, фото чи відео та ухвалення рішення про те, чи містять вони неналежні висловлювання або порнографічний контент. За словами засновника Facebook, окремі функції будуть доступними вже в 2017-му.

Фейки «вбивають розум людей»

Тим часом голова компанії Apple Тім Кук назвав поширення фейків явищем, що «вбиває розум людей», пише Daily Telegraph. На його думку, це одна з головних проблем сучасного світу. «Ми переживаємо такий період часу, коли, на жаль, перемагають люди, які намагаються отримати найбільшу кількість кліків, а не ті, які кажуть правду, — зауважив Тім Кук. — Усім технологічним компаніям варто створити інструменти, які допоможуть боротися з фейковими новинами». При цьому чи не головною умовою в цьому контексті Кук вважає уникнення обмежень на свободу слова та ЗМІ.

Тім Кук також закликав уряди країн розпочати інформаційну кампанію боротьби з фейками. Він зазначив, що громадськість має бути поінформована про загрозу сфабрикованих онлайн-новин. Гендиректор Apple запропонував розробити спеціальні програми, починаючи зі шкіл, де необхідно впровадити «курси для сучасних, цифрових дітей», а також запустити «сучасну версію соціальної реклами».

Усі ці зусилля в комплексі, переконаний він, допоможуть серйозній журналістиці перемогти клікбейт. Зрештою, вважає Тім Кук, фейки вийдуть із моди, адже всі вони використовують популярні інформаційні приводи, які, на його думку, є тимчасовими, оскільки насправді у світової спільноти немає інтересу до їх поширення. Проте наразі подібні інформаційні приводи можуть серйозно вплинути на світ, особливо під час виборчих кампаній.

Боротьба з кібербулінгом

Сервіс мікроблогів Twitter демонструє, що теж дбає про чистоту взаємодії в мережі: компанія впровадила новий інструмент для боротьби з кібербулінгом. Відтепер акаунти користувачів, які порушили правила спілкування в Twitter, працюватимуть із обмеженням — на час блокування їхні дописи бачитимуть лише підписники.

Про цей новий вид блокування написав BuzzFeed із посиланням на користувачів, чиї акаунти потрапили під його дію. Вони отримали від Twitter листи, в яких спершу наголошувалося на політиці створення безпечного інтернет-середовища, якої дотримується компанія, а також було подано пояснення, чому їхні профілі в сервісі заблоковано. Користувачі припускають, що тимчасові обмеження вводяться за використання ненормативної або образливої лексики. Вони також припустили, що функція працює автоматично, але офіційних підтверджень наразі немає. Видання Heatstreet повідомляє, що деяких користувачів блокували за використання слів «відсталий» та «нігер».

Акаунт іншого користувача потрапив під обмеження після того, як він назвав голову Комітету зі збройних сил Сенату США Джона Маккейна зрадником США. Користувач на ім'я Майк Дісенсо (Mike DiCenso) написав: «Twitter тільки що обмежив мій акаунт. Схоже, свобода слова у нас обмежена». У мережі також з'явилися пропозиції писати образливі слова, які відфільтровує алгоритм, із помилками — аби він не міг їх розрізнити.

Минулого року Twitter запустив нові фільтри, щоби користувачі могли регулювати контент і коментарі, які вони бачать у сервісі. «Нові фільтри зроблять Twitter більш гостинним місцем для тих, хто хоче висловити свою думку без необхідності потім перебирати потік критики», — заявила тоді компанія.

Нову функцію для боротьби з образливими пошуковими підказками запустив і Google. Нині пошуковий гігант її тестує. У майбутньому він запустить її в ширшому масштабі, а поки доступ до опції отримав лиш невеликий відсоток користувачів. Так, біля рядка для введення пошукового запиту з'явиться можливість «повідомити про образливий запит» (report offensive query).

 

Представник Google пояснив нововведення тим, що компанія намагається покращити свій алгоритм, щоби надавати користувачам якісний контент в інтернеті, який заслуговує на довіру, пише Search Engine Land. «Google уже неодноразово критикували за неприйнятні пошукові підказки. Так, після скарг користувачів пошуковик прибрав фразу “як вступити в ІДІЛ” із функції автозаповнення», — зазначає видання.

Наразі повідомити про образливі підказки можна через форму в довідковому центрі Google. Але нова функція покликана значно полегшити користувачам це завдання.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: s-media-cache-ak0.pinimg.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду