Поміж порно та документалістикою: чи бачить різницю Facebook? Огляд подій у світі нових медіа за 1–13 вересня

Поміж порно та документалістикою: чи бачить різницю Facebook? Огляд подій у світі нових медіа за 1–13 вересня

11:15,
15 Вересня 2016
11440

Поміж порно та документалістикою: чи бачить різницю Facebook? Огляд подій у світі нових медіа за 1–13 вересня

11:15,
15 Вересня 2016
11440
Поміж порно та документалістикою: чи бачить різницю Facebook? Огляд подій у світі нових медіа за 1–13 вересня
Поміж порно та документалістикою: чи бачить різницю Facebook? Огляд подій у світі нових медіа за 1–13 вересня
Чому Фейсбуку вкрай потрібен редактор, Твіттеру — покупець, а бізнесу — Інстаґрам — про це та інше в огляді MediaSapiens.

Відтоді як Фейсбук через звинувачення в упередженому відборі трендових історій звільнив усю команду з 26 працівників, які створювали та редагували короткі описи до них, пристрасті навколо нового алгоритму сайту не вщухають. Не встигли ще медіа сповна обсмакувати новину про ведучу Fox News, яка опинилася в розділі Trending, попри те, що була фейковою, як Фейсбук знову схибив. І цього разу куди масштабніше.

8 вересня найбільша газета Норвегії Aftenposten на першій шпальті опублікувала звернення головного редактора Еспена Егіла Хансена (Espen Egil Hansen) до генерального директора Фейсбуку Марка Цукерберга. Сайт соціальної мережі зазнав нищівної критики за політику цензури, оскільки напередодні адміністрація Фейсбуку зажадала видалити з профілю видання знамениту фотографію Ніка Ута часів В'єтнамської війни, позаяк на знімку зображено голу дівчинку.

«Я підписаний на вас у Фейсбуку, але ви мене не знаєте. Я головний редактор щоденної норвезької газети Aftenposten. І я пишу цей лист, щоб поінформувати: я не повинен видаляти документальну фотографію В'єтнамської війни Ніка Ута на вашу вимогу. Ні сьогодні, ні в майбутньому», — йдеться у зверненні пана Хансена. Він пояснив, що журналіст видання розмістив на Фейсбуку видатну фотографію американського репортера Ніка Ута «Жах війни», на якій зображені діти, які втікають від напалмового бомбардування.

Представники адміністрації мережі зажадали від журналіста видалити фото або відповідно цензурувати. Менше ніж за добу матеріал було видалено примусово, а обліковий запис співробітника газети, який розмістив на своїй сторінці критичний пост, заблоковано на 24 години. Згодом під блокування потрапив і обліковий запис редактора норвезької інтернет-газети Nettavisen, який написав про це колонку.

Еспен Егіл Хансен написав у своєму зверненні до Марка Цукерберга, що той став одним із найвпливовіших редакторів світу, проте зловживає своєю владою. «Я засмучений, розчарований — насправді навіть наляканий — тим, що ви збираєтеся зробити з основою нашого демократичного суспільства», — написав редактор. Він також заявив, що Aftenposten продовжить публікувати інформацію, яка може бути для когось неприємною. На думку Хансена, розроблені Фейсбуком алгоритми цензурування контенту, які «не відрізняють документалістики від дитячої порнографії», не повинні впливати на редакційну політику ЗМІ по всьому світу.

 Зрештою The Guardian поставило під сумнів той факт, що Фейсбуку вдається впоратися зі своєю роллю основного джерела новин для користувачів. На думку видання, через цей інцидент напруженість у відносинах між Фейсбуком та новинною індустрією досягла найвищої точки. Щоправда, 9 вересня, в п’ятницю, в компанії скасували своє рішення, визнавши «глобальне значення цього знімка в документуванні певного моменту».

«Але суперечка ще раз порушила проблему, на яку раніше вказували журналісти та фахівці з етики: недоліки в алгоритмі та шляхах поширення новин через Фейсбук», — йдеться в матеріалі «“Facebook необхідний редактор”: медіаексперти закликають до змін після суперечки через фото» (’Facebook needs an editor': media experts urge change after photo dispute’). Критики переконані, що компанія ухвалила таке рішення виключно з міркувань піару і що це має слугувати тривожним дзвінком для борців за свободу слова. У The Guardian вважають, що Фейсбук став компанією, яка відіграє значну роль у журналістиці, але робить це дуже погано.

Директор Tow Center for Digital Journalism у Колумбійському університеті Емілі Белл каже, що сайту соціальної мережі необхідно усвідомити, як це — бути видавцем, публікувати й поширювати новини: «Якщо вони цього не зроблять — такі випадки будуть траплятися з ними знову і знову». А професор із журналістської етики і права в Університеті штату Міннесота Джейн Кіртлі порівнює Фейсбук з іграшкою, яка потрапила в руки дітей, ще замалих для неї. «Нам потрібно щось більше, ніж просто алгоритм. Потрібні живі люди, які будуть фактично зупиняти й аналізувати подібні речі», — зазначила вона.

«Фейсбуку потрібен редактор», — прокоментував ситуацію Джефф Джарвіс, професор журналістики City University of New York. — Це необхідно, щоби врятувати Фейсбуквід самого себе, аби принципи враховувалися при встановленні правил».

У свою чергу Цукерберг відмовився визнати Фейсбук медіакомпанією або видавництвом, послуговуючись поняттями «технічна компанія» та «платформа». Та все ж деякі критики сподіваються, що скандал стане поворотним моментом для пана Цукерберга. На їхню думку, він має моральне зобов'язання усвідомити свою роль «найвпливовішого в світі редактора» і вжити заходів, щоби зробити платформу відповідальною за те, що вона поширює.

До речі, за день до публікації звернення Aftenposten екс-редактор The Guardian Алан Расбріджер (Alan Rusbridger) заявив, що Фейсбук поглинув майже 20 мільйонів фунтів стерлінгів доходів британської газети від цифрової реклами в минулому році. Так, у квітні 2015-го, коли Расбріджер ще працював на посаді, керівництво прогнозувало виданню виручку в £100 мільйонів. Зрештою грошовий обіг склав £81,9 мільйонів. Виступаючи на FT Weekend Live Festival у Лондоні, пан Расбріджер зазначив, що прогнози The Guardian так і не матеріалізувалися, «тому що все пішло у Фейсбук».

На цьому звинувачення на адресу платформи не вичерпалися. Бо кількома днями пізніше Фейсбук випадково створив слайд-шоу автокатастрофи з мажорним музичним супроводом, який назвав «П'ятниця в Оремі». «Це, м'яко кажучи, недоречно», — написали в Mirror. 9 вересня американець Джош Гібсон (Josh Gibson) потрапив у «майже смертельну», за його словами, автокатастрофу в місті Оремі. Після зіткнення його автомобіль перекинувся і кілька метрів проїхав на даху. Джош опублікував у Фейсбуку кілька фотографій із місця інциденту, після чого алгоритм соцмережі автоматично їх змонтував. 11 вересня пан Гібсон опублікував ролик на Ютьюбі, повважавши його кумедним. Так відео набрало більше чверті мільйона переглядів за добу.

Що буде з Твіттером?

 Не все у ЗМІ — про курйози Фейсбуку. Так, упродовж декількох місяців не вщухають розмови про долю ще одного потужного гравця у сфері нових медіа, а саме — сервісу мікроблогів Твіттер. Як писав MediaSapiens у серпні, компанія вже спростувала чутки про закриття платформи в 2017-му. «Ці заяви не мають жодного стосунку до дійсності», — заявив тоді представник сервісу у відповідь на появу теґу #SaveTwitter, під яким користувачі обговорювали, що сайт соцмережі припинить існувати вже наступного року. Втім, нині розмови точаться не про закриття сервісу, а про його продаж.

Про те, що рада директорів компанії мала намір обговорити таку можливість, на початку вересня писало видання Recode. За їхніми даними, такі чутки щораз піднімали ціну акцій компанії, що давало інвесторам надію на хорошого покупця.

Та зрештою пошук такого покупця може бути завданням не з легких. Рада директорів компанії не задоволена тим, що з моменту призначення співзасновника Твіттера Джека Дорсі на посаду гендиректора в соцмережі не відбулося позитивних змін. За інформацією Recode, ціна Твіттера в разі продажу складе не більше $18 млрд, та й ця сума може бути завищеною. Можливими претендентами на покупку сервісу видання називає корпорацію Alphabet (якій належить Google), Apple та холдинг 21st Century Fox.

Портал Seeking Alpha стверджує: є щонайменше дві причини, чому Твіттер має себе продати. Перша, на їхню думку, є цілком очевидною: акції компанії зросли до рівня, якого вони не сягали за останні шість місяців. А друга причина полягає в тому, що один із ключових продуктів компанії — Periscope — перебуває під тиском серйозної конкуренції. «Periscope є частиною бізнесу, який, як ми стверджували раніше, має найбільший потенціал. Інвестиції Твіттера в Periscope, зроблені кілька років тому, приносять дивіденди тепер, оскільки популярність стримінгу як частини Твіттера значно зросла». Та, на жаль, пише Seeking Alpha, обидві платформи — Facebook та Blab — нині прямо конкурують із Periscope, і схоже на те, що брак інновацій у Твіттері залишить Periscope позаду цих відносно нових конкурентів.

«Можливо, Хові Мендел (Howie Mandel) повинен стати новим спікером Твіттера? — пише CNN. — Тому що весь Волл-стрит переймається, бути чи не бути угоді». За їхньою інформацією (станом на 8 вересня. — Ред.), попри всі чутки, акції Твіттера все ще на 15 % нижчі за минулорічні й на 75 % нижчі від рекордно високих після IPO компанії в листопаді 2013 року.

Нові функції Інстаґраму

По-перше, в Інстаґрамі з’явилася функція зуму. 31 серпня у своєму офіційному блозі в Твіттері компанія повідомила, що тепер користувачі на iOS зможуть збільшувати фотографії й відео під час перегляду. Для користувачів Android таку опцію обіцяють запровадити «в найближчі тижні».

По-друге, кілька днів тому Інстаґрам представила новий інструмент для модерації коментарів, за допомогою якого останні можна приховувати завдяки заздалегідь встановленому переліку неприйнятних слів. «Ми знаємо, що інструменти — не єдине рішення цієї складної проблеми, але разом ми можемо зробити Інстаґрамбезпечним місцем для самовираження. Ми продовжимо запроваджувати функції, які охоронятимуть нашу спільноту та робитимуть Інстаґрам позитивним і творчим для всіх», — написав співзасновник і генеральний директор компанії Кевін Сістром.

Використовувати нову функцію можна двома способами: або ввімкнути фільтр, який автоматично блокуватиме список слів за замовчуванням і приховувати коментарі з ними; або створити власний список ключових слів, які користувач не бажає бачити в коментарях під своїми дописами. Другий варіант допоможе користувачам Інстаґраму уникати обговорення тих тем, які їм неприємні, пише TechCrunch.

До речі, ще одна цікава й позитивна новина, що стосується Інстаґраму та може бути особливо актуальною для українців — запуск першої в країні Інсташколи онлайнового формату. Українські фахівці створили міжнародний освітній проект, який охоплює весь робочий процес із просування бізнесу в Інстаґрамі. В Інсташколі переконані, що в цій мережі зібралися найбільш платоспроможні клієнти, тому інвестиції в просування через Інстаґрам зрештою окупляться. Таку думку складно поставити під сумнів, враховуючи той факт, що зовсім нещодавно сервіс обміну зображеннями Інстаґрам за результатами дослідження медіаплатформи Bloglovin був визнаний найефективнішим майданчиком для залучення і взаємодії з аудиторією.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: Aftenposten
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду