#GrabThemBythePussy – це про 45-го президента США. Огляд подій у світі нових медіа за 11 жовтня – 11 листопада

#GrabThemBythePussy – це про 45-го президента США. Огляд подій у світі нових медіа за 11 жовтня – 11 листопада

13:18,
11 Листопада 2016
2585

#GrabThemBythePussy – це про 45-го президента США. Огляд подій у світі нових медіа за 11 жовтня – 11 листопада

13:18,
11 Листопада 2016
2585
#GrabThemBythePussy – це про 45-го президента США. Огляд подій у світі нових медіа за 11 жовтня – 11 листопада
#GrabThemBythePussy – це про 45-го президента США. Огляд подій у світі нових медіа за 11 жовтня – 11 листопада
Меми про Дональда Трампа, звинувачення алгоритму Facebook у його перемозі та чергові неприємності Twitter – про це в новому огляді MediaSapiens.

Здається, не минуло й місяця відтоді, як публікація відео, на якому Дональд Трамп зневажливо висловлюється про жінок, cпричинила масштабний резонанс, відняла 8% рейтингу кандидата і спровокувала флешмоб проти насильства #NotOkay. Телеведучого Біллі Буша, котрий вів вульгарну бесіду з Трампом, звільнили з роботи (в офіційній заяві редакція NBC зазначила, що «висловлюванням, які допустив Буш, немає виправдання»), а ось останній… останній став 45-м президентом США.

«Мене автоматично приваблюють красиві. Я просто починаю їх цілувати. Це як магніт. Просто цілувати. Навіть не чекаю. […] Коли ти зірка, вони тобі це дозволяють. Ти можеш робити все, що захочеш. Хапати їх за інтимні місця», - сказав тоді у приватній розмові телеведучому Дональд Трамп.

Очевидно, що його перемога навряд чи стала би такою несподіванкою для зовнішнього світу, якби ЗМІ просто виконували свою роботу, проте саме вона миттєво заполонила стрічки новин у Facebook, Twitter та інші сайти соцмереж.

«Світ з’їхав з глузду… Так (тривожно) мені не було відтоді, як Держдума дозволила Путіну ввести війська в Україну», – написала у своєму Facebook українська журналістка Ірина Соломко. Про новий потенційний мем – «Дональд Федорович» – першим написав, здається, Денис П’ятигорець. «Невже кожна країна має пережити свого Януковича?» - не зовсім дипломатично і з нотками розпачу запитував посол України в Канаді Андрій Шевченко у Twitter, пише BBC. Також неабиякої популярності в українському сегменті набула переінакшена нецензурна фанатська кричалка про жителів Донбасу «Спасибі жителям Техаса…».

А що в США?

Ранком 9 листопада ведуча MSNBC Рейчел Меддоу звернулася до телеглядачів: «Між іншим, ви прокинулися. Це не жахливий-жахливий сон. І ви не померли і не потрапили до пекла. Тепер це ваше життя. Це наші вибори. Це ми. Це наша країна. Це реальність».

 Свої переживання за сусідів висловив і канадський Huffington Post.

 

До речі, у день перемоги Трампа раптово почав зазнавати збоїв сайт державної міграційної служби Канади. У медіа це пов’язали з масовими відвідуваннями сайту американцями. ЗМІ також повідомили про різкий сплеск числа запитів у Google про те, як переїхати в Канаду. За даними видання Oregon Live, це сталося близько 6 вечора за місцевим часом. Влада Канади в Twitter також відреагувала на зростання числа запитів з боку США. На офіційному акаунті країни з'явилося повідомлення: «У Канаді мігрантів заохочують привносити в країну свої культурні традиції і ділитися ними зі своїми співгромадянами». Багато видань розцінили це повідомлення як жарт над результатами виборів в США.

Не обійшлося і без масових порівнянь результатів виборів з Брекзит.

 

 Непросто довелося сценаристам мультфільму South Park, які були змушені терміново змінювати сценарій серії, що вийшла наступного дня після голосування: у прес-релізі каналу Comedy Central, опублікованому напередодні виборів, зазначається назва епізоду «The Very First Gentleman» - у випадку перемоги Клінтон так офіційно би називали її чоловіка Білла. Зрештою в ефір вийшов епізод з назвою «Oh Jeez», присвячений реакції персонажів на перемогу жителя Саус-парку містера Гаррісона, який у серіалі пародіює Дональда Трампа.

За Трампа-президента довелося виправдовуватися навіть Марку Цукербергу. Сьогодні, 11 листопада, він назвав божевіллям звинувачення Facebook у тому, що саме розповсюдження фейкових новин через стрічку соцмережі вплинуло на перемогу Дональда Трампа на виборах президента США. Такі лейтмотиви спостерігаються у колонці видання The Next Web, де йдеться про те, що алгоритми платформи розділили користувачів на два окремі табори, в результаті чого прихильники Клінтон уявлення не мали про те, наскільки сильну підтримку отримав кандидат від республіканців, а також у колонці видання Mashable, де автор запропонував знищити поточний алгоритм формування стрічки новин у Facebook і побудувати його з нуля.

«Facebook - це відстій в ролі каналу для поширення новин. Він особливо погано працював у цьому році, коли дезінформація стала візитною карткою успішної президентської кампанії, яка розколола націю навпіл. Щоб зберегти обличчя, соціальна мережа має демонтувати свою новинну стрічку та почати заново, з інструментами, які інакше працюватимуть зі ЗМІ, або ж взагалі заборонять їх (ЗМІ в соцмережі - MS)», - написав заступник голови відділу технологій Mashable Деймон Берес. Аналогічних поглядів дотримується журналіст Макс Рід з New York Magazine: «Хоча вигадані новини є і на інших платформах, обсяг трафіку, що проходить через Facebook, настільки великий, що завдяки йому утворюються цілі бізнес-підприємства». Він наводить у приклад школярів з Македонії, які зуміли налагодити бізнес, створюючи фейкові новини про вибори. На думку пана Цукерберга, критика компанії - просто спроба звикнути до перемоги Трампа на виборах.

Криза Twitter

 Та не Трампом єдиним. Після низки відмов щодо купівлі сервісу мікроблогів (придбати Twitter не захотіли Alphabet, Disney, Salesforce, Facebook, Apple), які посипалися на компанію у вересні-жовтні, справи в Twitter, здається, тільки погіршилися.

Наприкінці минулого місяця у ЗМІ просочилася інформація про те, що компанія планує звільнити близько 300 співробітників, що становить 8% її штату. В цілому, за інформацією Bloomberg, акції Twitter впали на 40% за останні 12 місяців, а це, в свою чергу, зумовлює відтік талановитих розробників у Google, Facebook та інші компанії. Кількома днями пізніше компанія оголосила про закриття сервісу для коротких відеороликів Vine, що на загал було очікуваним з двох причин: по-перше, з розвитком сегменту мобільного відео Vine суттєво потіснили конкуренти (Facebook, Snapchat та Instagram),а, по-друге, минулого року функція відеозйомки та публікації роликів з'явилася безпосередньо у Twitter.

Втім, 8 листопада стало відомо про появу охочих купити сервіс Vine. За інформацією видання TechCrunch, нині є п'ять претендентів на укладання угоди, проте Twitter навряд чи отримає від того значний дохід (потенційна вартість угоди не перевищує $10 млрд). Разом з тим, на думку аналітиків, користь цього сервісу для Twitter полягає в синхронізації між додатками: ролики з Vine автоматично відтворюються на материнській платформі. Тож якщо Vine не закриють, і його користувачі продовжать генерувати відео, Twitter зможе залучати кошти через просування спонсорського контенту.

Та поки доля Vine лишається невизначеною, не гає час конкуруючий сервіс Coub: він уже розробив інструмент, що дозволяє перенести з Vine до себе не лише ролики, але й «лайки» та підписників. При чому, Coub презентував цей інструмент під гаслом «Давайте врятуємо спільноту Vine» (Let’s Save the Vine Community!).

На цьому погані новини для Twitter не завершилися: з компанії вирішив звільнитися один з топ-менеджерів - віце-президент Twitter Ріші Джейтлі (Rishi Jaitly), який керував медіапартнерством в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, Середньому Сході та Північній Африці. Пан Джейтлі заявив, що бажає «рухатися до нових можливостей». Він, до речі, восьмий за рахунком топ-менеджер, котрий вирішив покинути компанію цього року.

С - Стабільність

Зовсім інша картина спостерігається у Facebook, яка, попри постійну критику, демонструє шалені комерційні успіхи. По-перше, дані звітів, опубліковані маркетинговою платформою Kenshoo та агентством Merkle у жовтні, засвідчили, що рекламодавці продовжують збільшувати свої витрати на рекламу в Facebook. Так, у третьому кварталі 2016, за даними Kenshoo, вони виросли на 45% (включно з Instagram та Facebook Audience Network).

На думку аналітиків, залученість користувачів зросла через більш точний таргетинг та спеціалізовані формати реклами, до прикладу, динамічні товарні оголошення: Dynamic product ads - формат, в якому користувачам показують рекламу товарів з тих сайтів, які вони раніше відвідали. Варто відзначити, що дуже зросли витрати рекламодавців на відеорекламу в Facebook - на 155% в річному порівнянні, що є особливо цікавим з точки зору скандалу, який нещодавно розгорнувся на тлі завищеної статистики середнього часу перегляду відеореклами на платформі. Вибачення від Facebook перед рекламодавцями супроводжувалося таким поясненням: статистика показувала загальний час, витрачений на перегляд відео, поділений на загальну кількість глядачів. Виходило, що «в середньому відповідно до переглядів» користувач, який вимкнув відео одразу, і той, хто додивився його до кінця, витратили на рекламу однакову кількість хвилин. Тобто «в середньому по Facebook» дані виходили дуже пристойними. За інформацією The Wall Street Journal, метрики були завищені на 60-80%. У той час Merkle наводить ще більш вражаючу статистику: клієнти агентства збільшили рекламні витрати у Facebook в цілому на 63% в річному порівнянні.

Окрім того, 2 листопада Марк Цукерберг повідомив про те, що спільнота користувачів сайту соцмережі досягла позначки у 1,8 млрд осіб. Він підкреслив, що головною метою бренду за минулі місяці було збільшення числа тих, хто дивиться і знімає відео. В результаті аудиторія користувачів сервісу прямих трансляцій Facebook Live з травня збільшилася в чотири рази. Вражаючі показники продемонстрували й Instagram Stories: функцію, яка була запущена лишень три місяці тому, тепер щоденно використовує 100 000 осіб.

У найближчому майбутньому від Facebook варто очікувати ще більшого акценту на візуальний контент. Нові елементи протягом наступних місяців з’являться в Messenger, який, до речі, визнала найзахищенішим міжнародна правозахисна Amnesty International.

Що стосується критики платформи - тут Facebook постійно наступає на одні й ті ж граблі. Ще не встигли всі забути про одіозне видалення знаменитого фото Ніка Ута часів В'єтнамської війни, як наприкінці жовтня на сайті соцмережі заблокували роботу італійського відеохудожника Ріно Стефано Тальяфьерро, оскільки алгоритм сайту визначив роботи Рубенса, Караваджо і Мікеланджело як заборонений контент.

«Facebook заблокувала моє відео "Краса" (Beauty) через те, що воно містить зображення оголеного тіла, контент, що розпалює ворожнечу та сцени насильства. Мова йде про мистецтво та класичні картини XV та XIX століть», - зазначив художник. Більше того, практично аналогічний випадок відбувся знову, за кілька днів: Facebook тимчасово заблокував профіль користувача за пост з картиною Мікеланджело Караваджо «Амур-переможець». Тож зрештою, на тлі постійних збоїв у роботі алгоритму, цілком очікуваним виглядало рішення 70 правозахисних груп США звернутися до CEO Facebook Марка Цукерберга з проханням роз'яснити політику компанії щодо видалення контенту. Так, правозахисники написали колективного листа, в якому розкритикували соцмережу за випадки видалення записів користувачів, у тому числі таких, що стосуються порушень прав людини і насильства з боку поліції.

«Коли найбільш вразливі члени суспільства звертаються до вашої платформі, щоб повідомити про несправедливість, Facebook морально зобов'язаний захищати їх», - йдеться в листі. Правозахисники також нагадали про випадок, коли через Facebook Live користувач наживо транслював, як поліція застрелила темношкірого чоловіка у Міннесоті:  «Так Facebook стає не лише каналом для поширення новин. Це місце, де новини створюються. Ваша компанія бере на себе все більшу роль в управлінні медіа, що напряму впливає на публічну сферу». Серед прохань правозахисників до Facebook:

  • роз'яснити, яким чином компанія ухвалює рішення про цензурування контенту
  • створити платформу, на якій користувачі зможуть подати заявку на відновлення цензурованого контенту
  • провести зовнішній аудит своєї політики
  • відмовитися від надання інформації про контент та користувача третім особам, якщо це не відповідає закону.

В прес-службі Facebook заявили, що вже розглядають звернення правозахисних груп.

На додачу, днями прокуратура Мюнхена почала попереднє розслідування щодо глави Facebook Марка Цукерберга та інших менеджерів концерну за підозрою в пособництві розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Відповідно до скарги адвоката Чан-хо Джана, Facebook діяв незаконно, не зумівши усунути велику кількість повідомлень, які розпалюють ненависть або насильство. Чан-хо Джан навів приклади сотень постів, які є образливими для мігрантів, заперечують Голокост, виражають підтримку терористичних угрупувань, закликають до насильства. За його словами, Facebook не вжив жодних заходів навіть після того, як про ці пости було повідомлено компанії. У компанії ці звинувачення прокоментували як «не варті уваги».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: thehustle.co
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду