Через місяць ресторани України звільняться від тютюнового диму

00:00,
16 Листопада 2012
557

Через місяць ресторани України звільняться від тютюнового диму

00:00,
16 Листопада 2012
557
Через місяць ресторани України звільняться від тютюнового диму
Автори:
15 листопада у всьому світі відзначали Міжнародний день відмови від куріння. В цей день розпочато загальноукраїнську кампанію, мета якої – проінформувати власників закладів ресторанів та інших громадян про те, що з 16 грудня в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів не курять.   
В цей день волонтери  роздали київським рестораторам листівки, які розповідають про новий закон та механізми його виконання. Також активісти розвішали на дверях закладів таблички-попередження з написом: «З 16 грудня в приміщеннях ресторанів, кафе та барів України не курять!».
 
Протягом місяця активісти громадських організацій разом з Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів проведуть в 13 найбільших містах України прес-конференції, а також круглі столи з рестораторами. Такі заходи пройдуть в Львові, Луганську, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Сумах, Запоріжжі, Черкасах, Донецьку, Сімферополі, Івано-Франківську, Херсоні, Житомирі. Також у столиці з’явиться соціальна реклама на підтримку Закону. 
 
 
 
 
«Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і успішно практикуються у більшості цивілізованих країн, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Перевага закону – його простота для виконання. З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Куріння буде дозволене за межами приміщень: за столиками на відкритому повітрі, на терасах тощо. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають до того, що на перекур треба виходити з приміщення ресторану. Головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо на дим діяли закони фізики і він все одно розповсюджувався  на весь повітряний простір. В результаті ми мали ситуацію порушення прав людини на чисте повітря: за статистикою, 61% людей, які відвідують ресторани, але не курять, скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів  на чисте повітря на робочому місці».    
 
За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%,  і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.
 
«Уругвай, Сінгапур, понад два десятка європейських країн (серед яких Шотландія, Латвія, Литва, Угорщина, Норвегія, Франція тощо) 100% заборонили куріння в громадських та на робочих місцях. Це світова практика захисту населення від негативного впливу тютюнового диму, покращення здоров’я, до якої нарешті приєднується Україна. За даними КМІС, 86% українців чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму! І навіть 54% курців вважають, що право офіціантів працювати в бездимних умовах є важливішим, ніж право покурити в середині приміщень. Тому якщо поруч з Вами у приміщенні ресторану хтось закурить, ви маєте вимагати у адміністрації закладу попросити курця негайно припинити псувати повітря тютюновим димом. Якщо це не допоможе, викликайте міліцію, яка має припинити порушення закону і скласти протокол, що передається начальнику  відділу міліції, який визначає розмір штрафу за це порушення, – говорить Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». –  Щоб був оштрафований заклад, де курять, ви маєте, по-перше, зробити запис в книзі скарг та пропозицій, а по-друге, подати заяву в обласне (саме обласне) управління справ захисту споживачів». 
 
 
 
«Київська асоціація офіціантів послідовно підтримувала прийняття нового закону, адже офіціанти та бармени мають право працювати в чистому повітрі, – говорить голова правління Київської асоціації офіціантів Олег Онікієнко. – І сьогодні, напередодні набуття чинності цього історичного закону, я хотів би закликати людей з готовністю прийняти ці зміни. Змінюється культура відпочинку в нашій країні – в здоровий та правильний бік. Я думаю, клієнти, навіть курці, мають сконцентрувати свою увагу на позитиві. В закладах буде свіже повітря, в якому аромат страв буде відчуватися краще. Люди зможуть відвідувати заклади родинами, приходити з дітьми, не наражаючись на сигаретний сморід, та проводити в ресторанах більше часу. З нагоди Всесвітнього дня без куріння в нашому ресторані Lucca на Солом’янці ми просимо не курити. Натомість безкоштовно пригощаємо бажаючих яблучним фрешем». 
 
З нагоди Всесвітнього дня відмови від куріння заклад «Купідон», відомий як найстаріший київський бар, де протягом останніх 17 років збирається творча богемна публіка, також відмовляється від куріння. 
 
«Не думаю, що закон вплине на відвідуваність ресторанів, якщо він буде виконуватися усіма, в тому числі великими компаніями, – говорить Федір Баландін, засновник кнайпи «Купідон». – Сподіваюся, наші клієнти-курці з часом звикнуть. Натомість велика кількість клієнтів, які не курять, отримують додаткову цінність закладу – чисте повітря без шкідливих речовин. Я вітаю цей закон, адже мова йде про здоров’я, а це – рух у правильному напрямку».  
 
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Центр "Життя"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду