Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за січень-березень 2024 року. Перша частина — коротко

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за січень-березень 2024 року. Перша частина — коротко

10:00,
3 Квітня 2024
1165

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за січень-березень 2024 року. Перша частина — коротко

10:00,
3 Квітня 2024
1165
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за січень-березень 2024 року. Перша частина — коротко
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за січень-березень 2024 року. Перша частина — коротко
Ефірна сітка, гостьова політика, тематика учасників марафону у межах вибірки моніторингу. Стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка телемарафону

У четвертому кварталі цього року розподіл ефіру між учасниками телемарафону залишався незмінним: добові ефіри були розбиті на 6-годинні блоки, які за сталим графіком по черзі заповнювали 6 учасників марафону.

В ефірній сітці, як і в попередньому кварталі, були такі однакові для всіх каналів позиції: у вечірніх слотах о 20-й в ефір виходить підсумковий випуск новин дня (годинний на всіх каналах, крім «1+1», де він триває годину і 15 хвилин). Услід за підсумковим випуском на каналах іде годинний гостьовий блок без новин. У ранкових слотах із 6-ї до 10-ї години виходили по два коротких випуски новин на годину (на початку години й посередині, на 30-й хвилині), всі інші години протягом дня і вечора на всіх каналах також починалися випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями, але на різних каналах ці випуски новин мали різні хронометражі (більшість каналів робили короткі випуски по 10–15 хвилин, на «1+1» хронометражі новин дуже різні — від 15 хвилин до години). Ефірна сітка каналів ICTV та СТБ протягом ранку-вечора теж залишалася традиційною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Нічні ефіри на більшості каналів остаточно перетворилися на вторинний продукт. У кращому випадку там показують записані інтерв’ю або документалку, але в більшості випадків відбуваються повторами того, що у них було напередодні в вечірньому слоті. На каналах «1+1» і «Інтер» повтори майже ніколи не позначають титром як повтори. Оригінальними свої нічні ефіри роблять частково лише на каналі «Ми — Україна» (випуски новин у цьому кварталі були опівночі, о 2-й і 4-й годинах, решту ефіру заповнювали реальними гостьовими студіями та лише частково повторами гостьових із попереднього вечора).

Завершують загальну картину ефірної сітки телемарафону тижневики, що їх по черзі видають в ефір канали «1+1» і ICTV по неділях о 20-й годині.

Крім випусків новин і гостьових студій в ефірі марафону були й деякі інші елементи. Часом канали показували відеозвернення президента Володимира Зеленського, але вже набагато рідше, ніж це було раніше. Час від часу робили прямі трансляції окремих важливих подій. В ефірі телемарафону час від часу окремі канали показують власні документальні фільми, але їх, як і в попередньому кварталі, було не надто багато. В ефірі каналу «1+1» по середах продовжували робити дуже якісну рубрику «Оперативний черговий». В ефірі каналу «Рада» стабільно роблять бюлетені «Парламентський тиждень», майже щоразу дають опитування народних депутатів із різних приводів. Нарешті з ефіру марафону зникли сатиричні програми «Кварталу 95».

Новинна складова ефіру телемарафону

Новинна складова (сума кількості репортажних сюжетів, репортажних же прямих ввімкнень і гостей-ньюзмейкерів) у першому кварталі цього року була такою (середні показники на годину ефірного часу):

Лідером за цим показником у першому кварталі року продовжував залишатися канал «Інтер», на друге місце вийшов Перший канал Суспільного, який наростив показники за всіма трьома позиціями, зокрема вийшов у лідери за кількістю гостей-ньюзмейкерів. Каналам «Рада» і «Ми — Україна» є над чим замислитися, тому що така ганебно мала кількість репортажів аж ніяк не відповідає потребам інформаційного каналу.

А ось як змінювалася новинна складова загалом по марафону протягом усього часу його існування (нагадаю, всі показники є середніми на одну проаналізовану ефірну годину):

Як бачимо, порівняно з попереднім кварталом була лише одна неістотна зміна за кількістю гостей-ньюзмейкерів у ефірі марафону.

Тематика сюжетів і прямих ввімкнень

У наступній таблиці тематики сюжетів і прямих ввімкнень — лише ті теми, які загалом у марафоні набрали понад 5 відсотків (повніша таблиця — в повній версії цих підсумків).

У першому кварталі цього року тематика наслідків ворожих атак цивільних об’єктів знову вийшла на перше місце — 17% від усіх матеріалів (у попередньому кварталі частка цієї тематики становила 11,4%). Найбільше уваги цій тематиці приділяли на «Інтері» (більш як чверть усіх матеріалів), найменше — на ICTV з СТБ (лише 7,6% від усіх матеріалів).

Частка міжнародної тематики та зовнішньої політики становила в першому кварталі року 16,9% від усіх матеріалів. Тут майже всі канали були близькими до загального тренду марафону, крім ICTV з СТБ, де частка цієї тематики була найменшою (10,6%).

На третьому місці знову були бойові дії, частка матеріалів на ці теми зросла — з 9,8% до 11,4%. Найбільш активно висвітлюють події на фронті канал «1+1» (19,7% всіх матеріалів) і ICTV з СТБ (15,9%). Найгіршим серед каналів є показник Першого каналу Суспільного (лише 6,3%).

Вже третій квартал поспіль четверту позицію посідає оце геть необов’язкове в марафоні «різне», хоча його частка зменшилася, порівняно з попереднім кварталом (було 6,9%, стало 5,5%). Найбільшою частка таких необов’язкових тем була на Першому каналі Суспільного та на «1+1».

Канал «1+1» продовжував залишатися лідером серед усіх учасників телемарафону за висвітленням подій на фронті, значно перевищивши середній показник по телемарафону — цьому були присвячені 19,7% всіх сюжетів і ввімкнень каналу (при середньому показнику телемарафону в 11,4%).

В ефірах каналів ICTV та СТБ у першому кварталі цього року також значно вищою за тренд марафону була частка фронтової тематики.

Телеканал «Інтер» найбільше з усіх приділяв увагу темі наслідків ворожих атак цивільних об’єктів і міжнародній тематиці.

В ефірах телеканалу «Рада» у звітному кварталі найбільше за всіх і значно вище за тренд марафону розповідали про медицину, натомість значно менше за загальний тренд розповідали про наслідки ворожих атак на цивільну інфраструктуру та про події на фронті (8,2% при тренді 11,4%).

На Першому каналі Суспільного була найвищою з усіх каналів частка необов’язкової тематики. Натомість частка матеріалів про бої на фронті була найнижчою за всі канали.

На каналі «Ми — Україна» значно вищою за загальний показник телемарафону була частка матеріалів про наслідки ворожих атак по цивільних об’єктах, порівняно з попереднім кварталом канал найбільше наростив частку таких матеріалів. Критично низькою була кількість матеріалів про події на фронті.

Загальна динаміка змін часток згаданої тематики сюжетів і прямих ввімкнень у телемарафоні протягом останніх 12 місяців виглядала так:

З виразних тенденцій тут можна побачити, що хоч і не стабільно, але потихеньку в марафоні зростає частка матеріалів про події на фронті, що є позитивним, бо це і є основна тематика марафону. Частка міжнародної тематики продовжує залишатися зависокою, хоч і трохи зменшилася, порівняно з попереднім кварталом.

Гостьові студії телемарафону

Активність різних учасників телемарафону в гостьовій політиці у першому кварталі цього року, в порівнянні з попередніми трьома кварталами, була такою (наведено середню кількість гостей на годину ефіру):

Отже, середня кількість гостей в ефірі телемарафону порівняно з попереднім кварталом незначно зменшилася. Безумовним лідером за кількістю гостей в ефірі вже який квартал поспіль продовжував залишатися Перший канал Суспільного. Порівняно з попереднім кварталом найвідчутніше зменшилася кількість гостей на каналі «1+1», де гостьових ефірів як таких стає фізично менше, натомість зростає кількість новин в ефірі.

Загалом у проаналізованих моніторингом ефірах першого кварталу року в гостьових студіях телемарафону побувало 738 гостей (у попередньому кварталі було 749). За категоріями вони були розподілені ось так (у відсотках від загальної кількості гостей по кожному каналу):

На каналі «1+1» найвищими були частки гостей-експертів і учасників подій, відчутно меншими за тренд були частки посадовців, речників і народних депутатів. В ефірах каналів ICTV та СТБ домінували посадовці й учасники подій. Натомість на каналі була найменшою з усіх учасників марафону частка гостей-експертів. У гостьових студіях «Інтера» теж домінували посадовці, натомість відчутно нижчою за загальний тренд марафону була частка експертів. В ефірах каналу «Рада» значно меншою за тренд була частка експертів, натомість найвищою серед усіх учасників марафону частка речників. У гостьових студіях Першого каналу Суспільного у звітному кварталі частка народних депутатів була найвищою серед усіх учасників марафону. Значно вищою за тренд марафону на каналі вже другий квартал поспіль продовжує залишатися і частка експертів. На телеканалі «Ми — Україна» у звітному кварталі значно зросла частка експертів, яка й була найбільшою на каналі серед усіх категорій гостей. Натомість найнижчою в марафоні була частка учасників подій.

А ось як по ефіру телемарафону загалом виглядав розподіл гостей за статусами за останні 12 місяців (у відсотках від загальної кількості гостей):

Як і раніше, відчутною в проаналізованих гостьових студіях телемарафону є тенденція постійної «конкуренції» між посадовцями й експертами. В марафоні періодично то одні, то другі мають найбільшу частку гостьових студій. У звітному кварталі знову переважали «експертні студії». Інші тенденції: поступово в марафоні зростають частки учасників подій і народних депутатів, натомість так само поступово зменшується частка обраних представників місцевих влад.

Перша десятка найчастіших гостей марафону в ефірах в ті дні, які я моніторив, виглядала так:

У першій десятці гостей знову, як і в попередньому кварталі, переважали речники, їх було шестеро. Крім речників, у першій десятці був єдиний політик — народний депутат Єгор Чернєв, який коментував різні актуальні теми і як заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки, і як голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО. Радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап’ян в ефірах різних каналів розповідала про останні кримінальні провадження з тих, які журналісти воліють називати «резонансними». Традиційно у першій десятці знову був радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. До ефірів каналу «Рада» його залучають регулярно вже давно, але в цьому кварталі він став з’являтися і в ефірах інших каналів, навіть Суспільного. Як і раніше, статус пана Подоляка залишається невизначеним. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповідав переважно про ситуацію в окупованому місті. Цього разу в першій десятці гостей не опинилося жодного експерта.

Тематика гостьових студій

Основна тематика розмов із гостями за найзагальнішими категоріями, виглядала у першому кварталі року так (у відсотках від усіх гостьових студій):

Більш як половина гостьових студій були присвячені темам війни у всіх її проявах (51%). Найбільшою частка цієї тематики була в розмовних студіях каналів ICTV та СТБ (65%), найменше уваги головній тематиці марафону приділяли на Першому каналі Суспільного (лише 39%). Друге місце в гостьових студіях марафону традиційно було за міжнародною політикою, що стосується України (18%). На каналі «Ми — Україна» саме цій тематиці традиційно приділяли найбільше уваги — третина всіх гостьових студій. На третє місце у звітному кварталі вперше за весь час роботи телемарафону вийшла внутрішня політика (цілих 12% гостьових). Переважно зусиллями Першого каналу Суспільного, де цій тематиці було присвячено аж 22% всіх гостьових студій. Традиційно мало приділяли уваги цим темам на «1+1» і на ICTV з СТБ (по 3%).

Для порівняння даю загальну динаміку розподілу тематики гостьових студій телемарафону протягом останніх 12 місяців (у відсотках від усіх гостьових ефірів):

Тут найбільш очевидною тенденцією стало значне зростання частки внутрішньополітичної тематики, досі в телемарафоні стільки уваги їй не приділяли. Частка суто воєнної тематики, як і тематики міжнародної, вже другий квартал поспіль тримається приблизно на одному рівні. Стабільно падає частка тем, пов’язаних із відбудовою. І ще у звітному кварталі канали значно менше, ніж зазвичай, приділяли уваги культурі.

Народні депутати в гостьових студіях телемарафону

Цього разу представництво народних депутатів в ефірі телемарафону подається абсолютно повно, враховано всі ефіри січня-березня цього року (а не лише проаналізовані, як це було раніше). Отже, в першому кварталі року народні депутати як гості побували в ефірі телемарафону 404 рази. Найбільше парламентарів побувало в ефірі Першого каналу Суспільного (134) і «Рада» (131), на інших каналах їхня кількість була значно помірнішою, а найменше депутатів побувало в гостях увефірах каналу «1+1» (лише 19).

Представництво політичних партій у гостьових студіях телемарафону, як і в попередні місяці, продовжувало залишатися вкрай нерівномірним. У першому кварталі цього року в ефірах побували народні депутати таких фракцій і депгруп (у відсотках по кожному каналу):

Як і раніше, частка владної фракції «Слуги народу» продовжила залишатися найвищою як у телемарафоні загалом, так і на всіх без винятку каналах. Уже другий квартал поспіль упевнене друге місце залишалося за фракцією «Голосу», звісно ж, з величезним відставанням від «слуг». На п’яти «Голосу» наступала фракція «Батьківщини».

Порівняно з попередніми трьома кварталами 2023 року (у відсотках від всіх народних депутатів в ефірі марафону):

Не дуже значне скорочення незбалансовано великої частки депутатів владної фракції було зумовлене насамперед значним зростанням частки фракції «Батьківщини», представники якої в марафоні майже не виступають як опоненти влади. Збільшення до рекордного показника в 6 відсотків позиції найсистемніших опонентів влади від «Європейської солідарності» — одноосібна заслуга Першого каналу Суспільного, на інші канали їх не запрошують у марафоні взагалі.

На «1+1» в ефір кликали в більшості випадків представників владної фракції та формально позафракційного першого віцеспікера Олександра Корнієнка, з інших фракцій — лише представників «Голосу». В ефірах каналів ICTV та СТБ більшістю гостей були представники «Слуги народу» плюс формально позафракційний Корнієнко, втім трохи було і представників «Голосу». На «Інтері» в гості кликали винятково представників «Слуги народу» і формально позафракційних (але теж «слуг») спікера парламенту Руслана Стефанчука і того ж таки Корнієнка. У гостьових студіях «Ради» домінували представники фракції «Слуги народу» і позафракційні Стефанчук із Корнієнком. Для імітації «парламентського плюралізму» в ефірі тут запрошували нардепів від «Батьківщини» і депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє». Єдиний учасник телемарафону, який у своїх гостьових студіях забезпечує повноцінний і якісний баланс усіх основних сил парламенту, — це Перший канал Суспільного. Вищий за інші фракції відсоток «Слуги народу» (42 проти 19 у «Голосу» і «ЄС» і 16 у «Батьківщини») пояснюється тим, що канал до обговорення дискусійних тем стабільно запрошує одночасно представників владної фракції та когось із опозиційних фракцій. На каналі «Ми — Україна» домінували народні депутати зі «Слуги народу», злегка «розбавлені» представниками «Голосу».

Перша десятка персонального представлення народних депутатів за останні три місяці була такою:

Тобто майже суцільні народні обранці від «Слуги народу». Єдиним представником іншої фракції був Михайло Цимбалюк із «Батьківщини». Представників «Голосу» і «Європейської солідарності» запрошували кожного рідше, ніж 11 разів. При цьому далеко не на всі канали, а представників «ЄС» — лише на Перший канал Суспільного. Тобто, як і в усі попередні часи в «депутатських» гостьових усі канали, крім Суспільного, грубо порушували баланс однозначно на користь парламентської владної фракції партії «Слуга народу». Періодичне запрошення представників «помірних» опозиційних фракцій можна вважати не більше, ніж імітацією балансу.

(Далі буде)

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: «Спецкор» / «Новини 2+2» / ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду