«Ок, Аліна»: ютуб-проєкт про 5G, шапочки з фольги та про те, як пояснити складні речі простою мовою

«Ок, Аліна»: ютуб-проєкт про 5G, шапочки з фольги та про те, як пояснити складні речі простою мовою

13:20,
17 Липня 2020
4433

«Ок, Аліна»: ютуб-проєкт про 5G, шапочки з фольги та про те, як пояснити складні речі простою мовою

13:20,
17 Липня 2020
4433
«Ок, Аліна»: ютуб-проєкт про 5G, шапочки з фольги та про те, як пояснити складні речі простою мовою
«Ок, Аліна»: ютуб-проєкт про 5G, шапочки з фольги та про те, як пояснити складні речі простою мовою
Hromadske запустило нову програму-експлейнер у форматі відеоблога

Hromadske створило перший проєкт, який призначений виключно для YouTube. Його ведуча – журналістка «Громадського» Аліна Шеремета, яка в цьому проєкті перетворилася на порадницю, фактчекерку та тревелблогерку одночасно, при цьому вона виступає ніби в ролі голосового помічника на кшталт Siri. Програма так і називається – «Ок, Аліна», з натяком на команду для пошуковика «Ок, гугл».

Днями вийшов третій випуск програми. Перший був присвячений тому, як працює YouTube, що дивляться в ньому діти та чи можна заробити на якісному україномовному контенті – це питання хвилює багатьох блогерів. Аліна дійшла висновку, що можна, – хоча ютубери, з якими вона говорила в програмі, розповідали їй, що свої перші сто доларів вони заробляли більше двох років. Коротко тему програми Аліна сформулювала так: «Як зробити нормальний канал, від якого не тече кров з очей та вух» – теж дуже актуальне питання, на яке, на жаль, немає відповіді. Навіть в Аліни.

Другий випуск – про те, де відпочивати на морі в Україні. Аліна з командою вирушила в поїздку по Одеській та Херсонській областях, щоб показати своїм глядачам, що там відбувається. Подорож від Затоки до острова Джарилгач зайняла п'ять днів. Аліна залишилася незадоволена практично всім, що побачила, крім, власне, пустельних диких пляжів Джарилгача, оскільки їй подобається відпочинок у наметах. Чесно кажучи, Аліна має рацію – бюджетний відпочинок у Затоці, Коблевому або Залізному Порту навряд чи здається привабливим більшості українців, у тому числі – глядачам її програми. Просто варіантів зараз замало, тому люди змушені відпочивати в цих досить сумнівних умовах.

У третьому випуску Аліна розвінчувала міф про шкоду 5G, паралельно розмовляючи з експертами і представниками Мінцифри, які пояснювали принцип роботи цієї технології та розповідали про її перспективи в Україні. Якщо коротко: 5G в Україні стане доступним більшості користувачів дуже-дуже нескоро.

У такому короткому описі програма виглядає як щось корисне, але нудне – проте це надто далеко від істини. Так, у програмі зустрічаються корисні речі – наприклад, розповідь про цікаві українські ютуб-канали або про частоти 5G, на яких давно працює українська поліція, військові та телебачення. Це, правда, корисний аргумент у суперечках з тими, хто свято переконаний у шкідливості нової технології.

Але насправді «Ок, Аліна» – місцями дуже смішний, а іноді й уїдливий блог дуже безпосередньої журналістки. Як бонус вона пропонує своїм глядачам навчитися їсти морозиво, не знімаючи маски, співає гімн Уганди (неймовірно фальшиво), обіцяє танцювати в метро – і можна бути впевненими, що станцює. Вона барвисто описує все, що бачить навколо, вміє робити чудові шапочки з фольги і пропонує не турбуватися про 5G тим, хто «боїться розбити лоба об радіохвилі». А ще намагається «не склеїти ласти від портрету середньостатистичного глядача відео з трендів», стоячи під портретом Шевченка. Очевидно, такий формат подобається аудиторії: випуск про море зібрав 30 тисяч переглядів за тиждень, про YouTube – понад 9 тисяч переглядів за два тижні. Можливо, це не фантастичні рекорди, але й зовсім не мало для нового проєкту, з огляду на загальні показники переглядів відео на каналі «Громадського».

Сама Аліна Шеремета наполягає на тому, що вона – саме журналістка, і навіть дещо ображається, якщо її назвати ютуберкою чи блогеркою: «Я не блогерка. Я журналістка (у мене навіть є диплом). Але це Hromadske – і ця фраза означає, що за рік роботи тут у мене було десь чотири різних посади”. Тому я не відчуваю, що змінила професію чи вид діяльності. Просто скоригувався формат. Мені не дивно від того, що я можу жартувати, вставляти меми й бути суб'єктивною, бо я частково робила це завжди».

«Ідея програми суто для YouTube у форматі експлейнера виникла в нашої керівниці Насті Станко, – розповідає ведуча проєкту. – Потім зібралась команда, і почалися брейншторми. За період створення концепту, назви та першого пілоту нам довелося дискутувати, жартувати, випивати, вбивати в собі динозаврів, витрачати купу часу і списаних листочків. Навіть довелося дивитися YouTube, що для мене було найважчим завданням. Якось ми з редактором Ігорем Шевчуком всілись на його кухні, підключились до зуму, посьорбували напої й генерували ідеї в такому форматі. Я завжди казала, що в будь-якому питанні є сторона рагулізму і її треба висміювати. Цим і займаємось».

Аліна Шеремета також каже, що «головна мета програми – пояснити складне питання весело та іронічно», а завдання, яке вона перед собою ставить, – «не з'ютубитись, тобто не перетнути межу між журналістикою та блогерством, бо для нас важливі факти та достовірність».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду