Німецька преса: «Wikileaks став зброєю масового ураження»

00:00,
2 Грудня 2010
926

Німецька преса: «Wikileaks став зброєю масового ураження»

00:00,
2 Грудня 2010
926
Німецька преса: «Wikileaks став зброєю масового ураження»
Німецька преса активно коментує публікацію порталом Wikileaks довірчих документів американської дипломатії.

 

Так, газета Frankfurter Rundschau пише: «Портал Wikileaks знову дозволив громадськості ознайомитися із сотнями тисяч документів. У населення немає особливих підстав довіряти уряду. Тому досить корисно час від часу наполягати на публікації секретних паперів. Виборцям слід керуватися принципом: довіряй, але перевіряй.

 

Добре, що в нас з'явилася можливість ознайомитися з документами. Вони дозволяють нам побачити людські слабкі місця й у дипломатії. Щось зворушливе є в тому факті, що якийсь вільний демократ сидить на переговорах про створення правлячої коаліції, а потім одразу передає інформацію в посольство США. Отже, не йому розповідати, що на порталі Wikileaks сидять злодії.

 

Якщо цей портал і надалі виявлятиме активність, то урядам стане важче керувати. Тяжчим стане життя й тих, ким правлять. Звичайним громадянам буде непросто вдаватися до відмовок, мовляв, я нічого не знав. Відтепер ми будемо знати дедалі більше й, відповідно, змушені будемо діяти. Життя стане менш зручним. Втім, варто піти на ризик заради розширення демократії».

 

Газета Süddeutsche Zeitung відзначає: «Для США збиток від публікації документів величезний. Штукатурка з дипломатичного фасаду почала обсипатися, і тепер стає очевидним цинізм міжнародної політики. У цьому американські служби нічим не відрізняються від служб інших країн. Німецькі депеші, на відміну від американських, були б, швидше за все, просто без почуття гумору.

 

…Краще б уся ця інформація, що є в основному купою пліток, ніколи не спливла б на світ божий. Адже те, що американське посольство пише про уряд Німеччини, можна було прочитати у всіх газетах…

 

Є, щоправда, серед опублікованих документів і досить небезпечні, що стосуються Ірану, Центральної Азії, арабського світу, Китаю й Північної Кореї. Але ж у цих регіонах йдеться про війну і мир, про життя і смерть. Тому дипломатичні оцінки мають таке велике значення. Діяти доводиться, спираючись на довіру й довірчу інформацію. Після публікації документів довіра до Америки виявилася підірваною. Будь-який центральноазіатський правитель більше ніколи не вестиме довірчу бесіду з американським послом.

 

Ось вже кілька десятиліть США намагаються здобути довіру у світі. А портал Wikileaks виявився зброєю масового ураження, яка знищила залишки довіри до США».

 

Тему продовжує газета Frankfurter Allgemeine: «Мало того, що тепер підтверджується репутація США як зарозумілої наддержави. Виявляється, що США не здатні забезпечити надійність зберігання секретних даних. І хто ж тепер може бути впевненим, що довірча бесіда з американцями залишиться довірчою?

 

Керівники союзницьких держав виявилися скомпрометованими. Тим паче, що деякі викриття можуть мати руйнівні наслідки для кризових регіонів світу».

 

Медіаграмотність за матеріалами  TUT.By 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду