ms.detector.media
02.12.2010 00:00
Німецька преса: «Wikileaks став зброєю масового ураження»
Німецька преса активно коментує публікацію порталом Wikileaks довірчих документів американської дипломатії.

 

Так, газета Frankfurter Rundschau пише: «Портал Wikileaks знову дозволив громадськості ознайомитися із сотнями тисяч документів. У населення немає особливих підстав довіряти уряду. Тому досить корисно час від часу наполягати на публікації секретних паперів. Виборцям слід керуватися принципом: довіряй, але перевіряй.

 

Добре, що в нас з'явилася можливість ознайомитися з документами. Вони дозволяють нам побачити людські слабкі місця й у дипломатії. Щось зворушливе є в тому факті, що якийсь вільний демократ сидить на переговорах про створення правлячої коаліції, а потім одразу передає інформацію в посольство США. Отже, не йому розповідати, що на порталі Wikileaks сидять злодії.

 

Якщо цей портал і надалі виявлятиме активність, то урядам стане важче керувати. Тяжчим стане життя й тих, ким правлять. Звичайним громадянам буде непросто вдаватися до відмовок, мовляв, я нічого не знав. Відтепер ми будемо знати дедалі більше й, відповідно, змушені будемо діяти. Життя стане менш зручним. Втім, варто піти на ризик заради розширення демократії».

 

Газета Süddeutsche Zeitung відзначає: «Для США збиток від публікації документів величезний. Штукатурка з дипломатичного фасаду почала обсипатися, і тепер стає очевидним цинізм міжнародної політики. У цьому американські служби нічим не відрізняються від служб інших країн. Німецькі депеші, на відміну від американських, були б, швидше за все, просто без почуття гумору.

 

…Краще б уся ця інформація, що є в основному купою пліток, ніколи не спливла б на світ божий. Адже те, що американське посольство пише про уряд Німеччини, можна було прочитати у всіх газетах…

 

Є, щоправда, серед опублікованих документів і досить небезпечні, що стосуються Ірану, Центральної Азії, арабського світу, Китаю й Північної Кореї. Але ж у цих регіонах йдеться про війну і мир, про життя і смерть. Тому дипломатичні оцінки мають таке велике значення. Діяти доводиться, спираючись на довіру й довірчу інформацію. Після публікації документів довіра до Америки виявилася підірваною. Будь-який центральноазіатський правитель більше ніколи не вестиме довірчу бесіду з американським послом.

 

Ось вже кілька десятиліть США намагаються здобути довіру у світі. А портал Wikileaks виявився зброєю масового ураження, яка знищила залишки довіри до США».

 

Тему продовжує газета Frankfurter Allgemeine: «Мало того, що тепер підтверджується репутація США як зарозумілої наддержави. Виявляється, що США не здатні забезпечити надійність зберігання секретних даних. І хто ж тепер може бути впевненим, що довірча бесіда з американцями залишиться довірчою?

 

Керівники союзницьких держав виявилися скомпрометованими. Тим паче, що деякі викриття можуть мати руйнівні наслідки для кризових регіонів світу».

 

Медіаграмотність за матеріалами  TUT.By 

ms.detector.media