ms.detector.media
Юлія Поліковська
18.05.2023 09:48
В американському штаті Монтана заборонили TikTok
В американському штаті Монтана заборонили TikTok
Заборона набуде чинності з 1 січня 2024 року.

Губернатор американського штату Монтана Грег Джанфорте підписав законодавчий акт про заборону використання застосунку TikTok у межах штату. Він має набути чинності 1 січня 2024 року. Про це повідомило BBC.

«Сьогодні штат Монтана вживає найрішучіших заходів щодо захисту особистих даних і конфіденційної особистої інформації жителів Монтани від збирання Комуністичною партією Китаю», — написав Джанфорте у твіттері.

To protect Montanans’ personal and private data from the Chinese Communist Party, I have banned TikTok in Montana.

— Governor Greg Gianforte (@GovGianforte) May 17, 2023

Використання тіктоку заборонили всім мешканцям штату. Також, відповідно до закону, з 1 січня 2024 року крамниці додатків Google і Apple не матимуть права пропонувати TikTok на території Монтани.

TikTok is just one app tied to foreign adversaries. Today I directed the state’s Chief Information Officer to ban any application that provides personal information or data to foreign adversaries from the state network. pic.twitter.com/92Im6D9Jgx

— Governor Greg Gianforte (@GovGianforte) May 17, 2023

У TikTok заявили, що застосунком користуються «сотні тисяч людей» у штаті, і заборона «порушує права жителів Монтани, передбачені Першою поправкою до Конституції».

«Ми хочемо запевнити жителів Монтани, що вони можуть продовжувати використовувати TikTok, щоб виражати себе, заробляти на життя та знаходити спільноту, оскільки ми продовжуємо працювати над захистом прав наших користувачів у Монтані та за її межами», — зазначено в заяві.

Очікується, що TikTok оскаржить законодавче рішення в суді.

Нагадаємо, 31 березня співробіникам НАТО заборонили користуватися соцмережею TikTok на робочих пристроях, повідомило CNN з посиланням на джерела в Альянсі. Західні уряди підозрюють TikTok у стеженні за користувачами та можливій передачі чутливої інформації уряду Китаю.

28 лютого 2023 року Європейський парламент заборонив співробітникам використовувати застосунок TikTok на своїх пристроях і рекомендував євродепутатам видалити його зі своїх телефонів. Перед цим заборонили своїм співробітникам користуватися китайською соціальною мережею TikTok з міркувань безпеки й Європейська комісія та Рада ЄС.

Через потенційні загрози безпеці заборонили використовувати TikTok на робочих пристроях державним чиновникам у Великій Британії, Бельгії, Франції та Естонії.

У США наприкінці лютого Білий дім дав державним установам 30 днів на видалення TikTok з федеральних пристроїв і систем.

На тлі обмеження китайської соцмережі в низці країн на сайті українського президента 24 березня також зареєстрували електронну петицію про заборону тіктоку в Україні. Однак віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров згодом заявив, що в Україні поки не планують забороняти використовувати застосунок TikTok на смартфонах чиновників.

Фото: Getty Images

ms.detector.media