ms.detector.media
Валерія Буняк
16.04.2023 10:15
В одному зі штатів США проголосували за заборону TikTok
В одному зі штатів США проголосували за заборону TikTok
У разі підписання законопроєкту губернатором штату Монтана Грегором Джанфорте заборона соцмережі набуде чинності з січня 2024 року.

Законодавча влада американської Монтани ухвалила законопроєкт про заборону TikTok у межах штату. Про це пише Insider з посиланням на телеканал Helena KTVH.

Наразі законопроєкт SB 419 очікує на схвалення губернатора Монтани Грега Джанфорте. У разі підписання заборона соцмережі набуде чинності з січня 2024 року.

Законопроєкт забороняє користуватися TikTok на всіх персональних пристроях, а також пропонувати застосунок у магазинах додатків на території штату.

Як зазначили в Insider, у разі порушення заборони людина буде зобов'язана заплатити штраф у розмірі 10 тисяч доларів. Окрім цього, їй доведеться сплачувати додатково ту ж суму за кожен день порушення.

Минулого року в штаті вже заборонили використання TikTok на державних пристроях. У лютому сенатор Шеллі Венс, який є одним із головних спонсорів SB 419, заявив, що «після багатьох років розслідувань ми тепер знаємо, що це правда, TikTok ставить під загрозу безпеку жителів Монтани та американців загалом».

Він переконаний, що материнська компанія ByteDance працює як підрозділ стеження Комуністичної партії Китаю та «збирає інформацію про американців проти їх волі».

Натомість TikTok планує оскаржити заборону.

Представниця компанії Брук Оберветтер повідомила Insider електронною поштою: «Прихильники законопроєкту визнали, що у них немає реального плану втілення цієї спроби цензурувати американські голоси, і що конституційність законопроєкту вирішуватимуть суди. Ми продовжуватимемо боротися за користувачів і творців TikTok у Монтані, чиї засоби до існування та права, згідно з Першою поправкою, опинилися під загрозою через це кричуще перевищення влади».

Нагадаємо, 31 березня співробіникам НАТО заборонили користуватися соцмережею TikTok на робочих пристроях, повідомило CNN з посиланням на джерела в Альянсі. Західні уряди підозрюють TikTok у стеженні за користувачами та у можливій передачі чутливої інформації уряду Китаю.

28 лютого 2023 року Європейський парламент заборонив співробітникам використовувати застосунок TikTok на своїх пристроях і рекомендував євродепутатам видалити його зі своїх телефонів. Перед цим заборонили своїм співробітникам користуватися китайською соціальною мережею TikTok з міркувань безпеки й Європейська комісія та Рада ЄС.

Через потенційні загрози безпеці заборонили використовувати TikTok на робочих пристроях державним чиновникам у Великій БританіїБельгії та Франції, та Естонії.

У США наприкінці лютого Білий дім дав державним установам 30 днів на видалення TikTok з федеральних пристроїв і систем.

На тлі обмеження TikTok в низці країн, на сайті президента 24 березня  також зареєстрували електронну петицію про заборону TikTok в Україні. Однак віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров згодом заявив, що в Україні поки не планують забороняти використовувати застосунок TikTok на смартфонах чиновників. 

Фото: Getty Images

ms.detector.media