Данські дослідники створили лонгрід про інформаційні атаки Росії

Данські дослідники створили лонгрід про інформаційні атаки Росії

18:47,
26 Червня 2019
3209

Данські дослідники створили лонгрід про інформаційні атаки Росії

18:47,
26 Червня 2019
3209
Данські дослідники створили лонгрід про інформаційні атаки Росії
Данські дослідники створили лонгрід про інформаційні атаки Росії
Автори:
У Данії три дослідницькі установи створили лонгрід «Тролі у вашій стрічці новин» про інформаційні маніпуляції РФ.

Просвітницький матеріал «Тролі у вашій стрічці новин» (Trolls in Your Feed) виготовили експерти Данського інституту міжнародних досліджень, Університету Копенгагена та фактчекерської організації TjekDet. Мета такого тексту — зміцнити навички критичного мислення данських студентів. Лонгрід фокусується на російських інформаційних маніпуляціях та впливові, який мали тролі РФ.

«Більшість людей погоджуються, що сьогодні Росія хотіла б змінити кілька речей у світі. Ми говоримо про світ як про «міжнародну систему», і можна сказати, що Росія хоче змінити частину цієї системи. Коли закінчилася холодна війна, саме Захід, і особливо Сполучені Штати як єдина супердержава, створили нову систему і вирішили, як вона повинна виглядати. Росіяни відкрито заявляють, що вони незадоволені цією домовленістю, і що вони хочуть відкотити її назад. Кінцева мета полягає в тому, щоб Росія мала більшу владу для утвердження своєї волі», — йдеться у матеріалі.

Як розповідають автори, змінювати світовий порядок Росія намагається у різний спосіб, зокрема, через інформаційний вплив. Для цього використовують як державні медіа, типу RT та Sputnik, так і фейкові акаунти у соціальних мережах.

У статті є чотири секції:

  •  «Приклад російської дезінформації», де розповідається про масову інформаційну кампанію після отруєння Скрипалів у Великій Британії. Британські спецслужби називають російських ГРУшників відповідальними за цей акт.
  •  «Моє життя як троля — історія Людмили Савчук». Тут йдеться про кейс пані Людмили, яка під прикриттям влаштувалася на роботу у «фабрику тролів» Росії, а після — переповіла тамтешні умови роботи.
  • У розділі «Вплив Росії на специфічні групи людей» йдеться про дослідження Університету Копенгагена, в якому аналізували дискусії у Твіттері після збитого літака МН17. Аналітики виявили кореляцію між правими поглядами користувачів із рівнем впливу на них дезінформації.
  • Розділ «Стань власним фактчекером» показує студентам 12 кроків для перевірки інформації.

Видання «EUvsDisinfo» зазначає, що у 2018 році уряд Данії презентував план з 11 пунктів для протистояння ворожим іноземним впливам. Тоді міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен (Anders Samuelsen) підкреслив роль Росії як джерела проблеми.

«Російські кампанії впливу на вибори в США і Франції свідчать про важливість того, щоб залишатися в курсі цього розвитку. Саме тому ми діємо зараз. Данський народ повинен залишатися повністю впевненим у нашій демократії», — зазначав він тоді.

Раніше «Детектор медіа» писав про нове дослідження Атлантичної ради щодо активності російських тролів у соціальних мережах. Вони підроблювали твіти політиків і лякали замахом на Бориса Джонсона.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
diis.dk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду