Держінспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість об’єднують свої сили у боротьбі з рекламою тютюну

00:00,
7 Серпня 2012
362

Держінспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість об’єднують свої сили у боротьбі з рекламою тютюну

00:00,
7 Серпня 2012
362
Держінспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість об’єднують свої сили у боротьбі з рекламою тютюну
Про це було оголошено під час прес-конференції, яка відбулася 6 серпня в прес-центрі інформаційного агентства «ЛІГАБізнесІнформ».

На думку експертів, співпраця громадськості та Інспекції дозволить підвищити рівень виконання важливих антитютюнових Законів, які вступають в силу в 2012 році: Закону України № 3778 про захист населення від тютюнової реклами (набирає чинності 16 вересня) і Закону України № 4844 про звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму (набирає чинності 17 грудня).

Свідченням серйозних намірів сторін стало підписання Меморандуму про співпрацю Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів та членів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Відповідно до підписаного Меморандуму сторони домовилися співпрацювати у таких напрямках, як проведення інформаційної кампанії щодо інформування споживачів та інших зацікавлених осіб про вимоги законодавства щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, а також вивчення найкращого міжнародного досвіду у сфері зменшення вживання тютюнових виробів.

«Я впевнений, що до нас долучиться ще більше організацій. Звісно ж, лише за такої широкої підтримки і з боку держави, і громадськості, експертів, ми зможемо забезпечити ефективне та оперативне виконання антитютюнового законодавства», – зазначив Сергій Орєхов, голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Ефективне виконання антитютюнового законодавства – це позитивні соціальні зміни та краща якість життя. Я хотів би відзначити важливість та необхідність співпраці контролюючих органів і громадськості у сфері виконання цього законодавства. Ми готові докладати значних зусиль, щоб впровадити остаточне звільнення країни від тютюнової реклами, маркетингу та повну заборону куріння на всіх робочих місцях», – відзначив Андрій Скіпальський, керівник національного проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя».

«Повна заборона реклами тютюнових виробів – це виконання міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби з тютюном.Тепер же, коли закон вступає у силу, не менш важливим є забезпечити його виконання, зробити його максимально ефективним. Цього можна досягнути, об’єднавши зусилля громадськості та контролюючих органів, таких як Держспоживінспекція», – зауважив Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права.

Інформаційна довідка:

Закон України № 3778-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» підписано Президентом України 13 березня 2012 року після більш, ніж 2-річної кампанії боротьби за його ухвалення Верховною Радою. Відповідно до Закону забороняються реклама і стимулювання продажу тютюнових виробів, а також знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби. У тому числі забороняються маркетингові заходи тютюнових корпорацій, такі як промо-акції під видом спонсорства, реклама сигарет в пунктах продажу. Закон посилює чинні в Україні заборони тютюнової реклами на ТБ, радіо, у друкованих виданнях та на зовнішніх носіях. Згідно даних Світового Банку, повна заборона реклами тютюну призводить до зменшення рівня поширеності куріння на 7%, в той час як часткова заборона - лише на 1%. За даними міжнародного дослідження «Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну» (GATS), підтримка населення України повної заборони реклами тютюнових виробів зросла з 49% у 2000 році до 70% у 2010 році.

Джерело: Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду