Оприлюднені результати моніторингу дотримання заборони реклами тютюну

00:00,
22 Жовтня 2012
651

Оприлюднені результати моніторингу дотримання заборони реклами тютюну

00:00,
22 Жовтня 2012
651
Оприлюднені результати моніторингу дотримання заборони реклами тютюну
Згідно з його результатами, більшість закладів торгівлі відповідально поставились до виконання норм закону і повністю усунули рекламні постери та іншу рекламну продукцію. Однак у деяких вуличних кіосках сигарети і досі демонструються на тлі яскравих плакатів, у рамках із підсвіткою.

Дані були оприлюднені на прес-конференції, яку сьогодні, 22 жовтня, провели організація ГО «Життя» та проект «Київ без тютюнового диму».

Моніторинг проводився протягом вересня-жовтня 2012 року волонтерами проекту «Київ без тютюнового диму» та громадської організації «Життя». Усього було перевірено 116 кіосків, крамниць і супермаркетів Києва. Ще майже 300 аналогічних точок продажу було обстежено в Сумах, Донецьку, Хмельницьку, Черкасах і Криму.

Метою моніторингу було оцінити рівень присутності реклами тютюнових виробів та тютюнових торгових марок у місцях продажів після набуття чинності Закону України  № 3778, що повністю забороняє рекламу тютюнових виробів («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів»).

Для дослідження було обрано різні види точок продажу сигарет: супермаркети, кіоски, мінімаркети/магазини. У Києві моніторинг охопив усі адміністративні райони міста. Всього у 6 містах України волонтери обстежили 412 торгових точок.

Моніторинг у Києві показав:

-  100 % точок продажу усунули пряму рекламу цигарок з вітрин і прикасових зон;

-  61% торгових об’єктів усунули засоби стимулювання продажів тютюну з вітрин і прикасових зон.

Загалом за результатами моніторингу у 6 містах:

-  98 % точок продажу усунули пряму рекламу сигарет з вітрин і прикасових зон;

-  58 % торгових об’єктів усунули засоби стимулювання продажів тютюну з вітрин і прикасових зон;

-  79 % торгових точок порушують норми закону про розміщення інформації про ціни на окремому аркуші 30х40 см.

412 місць продажів тютюнових виробів 

Спікери: директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, Ірина Назаревич, перший віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», виконуючий обов’язки начальника управління захисту прав споживачів та реклами Держспоживінспекції України Олег Кобельков та Андрій Скіпальський, координатор проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя» та волонтери розповіли про те, як проходив процес та чого очікувати у майбутньому.

«Наш моніторинг показав, що загалом закон щодо заборони реклами виконується. Та все ж ми відзначили певні порушення. Наприклад, 42 % обстежених торгових точок України (переважно це кіоски) не демонтували на вітринах засоби стимулювання продажу: підсвітки вітрин і навіть цілих торгових точок, міні-лайтбокси з «підкруткою» пачок, кольорові блискучі плакати для виділення цигарок серед іншого товару, а також використання плакатів із характерними фігурами і лініями, які є такими ж, які і на сигаретних пачках. Все це є порушенням норми про заборону стимулювання продажів сигарет, – пояснив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – Також ми зафіксували, що у багатьох закладах торгівлі ціни на сигарети розміщені на самих пачках, що також є порушенням норми закону щодо про розміщення інформації про ціни на окремому аркуші. А в деяких випадках цінники перекривають медичні попередження. Ми сподіваємось, що контролюючі органи звернуть на це увагу».

- Ми дуже задоволені результатами моніторингу, які показали, що працівники торгівлі з розумінням поставилися до таких корисних для споживачів нововведень. Сподіваємося, що і надалі небезпека від реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів не буде загрожувати українському споживачеві, – зауважила Ірина Назаревич, перший віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс».

- Потрібно розуміти, що саме заборона реклами у місцях продажів є однією із найефективніших норм нового закону, і якій чинило найбільше спротиву тютюнове лобі. Виконання цієї норми було і залишається важливим, оскільки це - дієвий спосіб зробити тютюнові вироби менш привабливими, нав’язливими та соціально-прийнятними продуктом. Наша кінцева мета - зменшення поширеності куріння, – Андрій Скіпальський, координатор проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя».

Моніторинг здійснювали волонтери: студенти Національного медуніверситету ім. Богомольця, Києво-Могилянської академії, Київського національного торгово-економічного університету та ін. Також до моніторингу долучились і активісти Комітету виборців України, Всеукраїнської федерації споживачів ПУЛЬС та низки інших громадських організацій, що входять до Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Волонтерів попередньо було ознайомлено із законом та проінструктовано. Кожен учасник вивчав відповідну точку продажу і заповняв анкету.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Центр "Життя"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду