Philip Morris позивається проти Уругваю за надто жорсткі антитютюнові закони

00:00,
5 Лютого 2013
396

Philip Morris позивається проти Уругваю за надто жорсткі антитютюнові закони

00:00,
5 Лютого 2013
396
Philip Morris позивається проти Уругваю за надто жорсткі антитютюнові закони
Через них компанії довелося закрити свою тютюнову фабрику і перенести виробництво до Аргентини.

Ще у березні 2010 року Philip Morris International звернулася до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів (International Center for Settlement of Investment Disputes) – організації яка виступає у ролі арбітра між міжнародними компаніями, що вкладають інвестиції у бізнес певної країни, й урядом цієї країни в разі виникнення конфлікту між ними. Тютюнова компанія вимагає від Уругваю відшкодувань збитків, яких вона зазнала через ухвалення антитютюнових законів. Сума компенсації не розголошується, проте табачники називають її «серйозною».

Обурення тютюнової компанії викликало три закони, які ініціював президент Уругваю Табаре Рамон Васкес Росас, онколог за освітою. По-перше, у березні 2006 року завдяки йому Уругвай став першою країною Латинської Америки і п’ятою країною у світі, яка заборонила куріння у закритих приміщеннях, зокрема, у закладах харчування. Це рішення схвалило 80% населення, а кампанія, яка була проведена на підтримку закону, визнається однією з найбільш ефективних за всю історію антитютюнового руху.  

По-друге, було вирішено, що зображення, які попереджують про шкоду від куріння, мають займати 80% площі пачки сигарет. Тютюнова компанія стверджує, що через таке обмеження вона не може ефективно розміщувати свої торгівельні знаки на упаковках.

По-третє, було заборонено випускати так звані «м’які» та «легкі» сигарети, оскільки це вводить покупців в оману – адже усі сигарети однаково шкідливі. Через це 2010 року Philip Morris International довелося зняти з виробництва сім з дванадцяти типів сигарет Marlboro, що складало 40% від продажів цієї марки. А наприкінці 2011 компанія закрила свою тютюнову фабрику і перенесла виробництв до Аргентини.

У лютому цього року відбудуться фінальні слухання у справі, а у травні ухвалять рішення на користь однієї зі сторін.

Шанси на перемогу у справі тютюнової індустрії видаються не високими. Особливо, якщо врахувати, що в Австралії вже введена уніфікована упаковка сигарет, яка взагалі не містить жодних торгових знаків компанії-виробника, а міжнародний арбітраж не задовольнив вимогу тютюнових гігантів скасувати це законодавче нововведення. А щодо заборони маркування «м’яких» і «легких» сигарет, то вона діє вже в багатьох країнах, зокрема, і в Україні. 

Джерело: industryweek.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
oblrada.sumy.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду