Канадці через суд вимагають у тютюнової індустрії $27 млрд.

00:00,
14 Травня 2013
352

Канадці через суд вимагають у тютюнової індустрії $27 млрд.

00:00,
14 Травня 2013
352
Канадці через суд вимагають у тютюнової індустрії $27 млрд.
Саме у таку суму жителі провінції Квебек, які і є позивачами у справі, оцінюють збитки, яких їхньому здоров’ю завдало куріння.

Вони стверджують, що протягом десятиліть тютюнові компанії навмисне приховували інформацію про реальну шкідливість куріння, всіляко її применшували і вводили в оману своїх споживачів. В результаті, велика кількість квебекців стали заручниками цієї звички і нанесли серйозну шкоду своєму здоров’ю. Тож тепер найбільші тютюнові компанії країни - Imperial Tobacco, JTI-MacDonald, Rothmans, Benson & Hedges, проти яких і подано позов, мають відшкодувати завдану ними шкоду населенню провінції .

У свою чергу, адвокати тютюнників заявляють, що інформація небезпечність куріння не приховувалася від громадськості. Під час чергового судового засідання 13 травня 2013 року вони викликали свідком відомого канадського історика  Жака Лакурсьєра (Jacques Lacoursière). Він переконував, що громадськість була обізнана про всі ризики куріння. І для підтвердження цього аргументу навів понад 700 посилань на матеріали про шкоду від куріння, які публікувалися з початку 1950-х років – теле- і радіосюжети, газетні статті, дослідження медиків у наукових журналах, уривки зі шкільних підручників.  

У відповідь на це сторона обвинувачення заявила, що інформація про шкідливість куріння надходила зі сторонніх джерел, проте, сама тютюнова індустрія не вважала за потрібне її підтвердити і належним чином проінформувати своїх споживачів про усі ризики.

Наступне слухання у справі призначено на 21 травня. Загалом же її розгляд триває вже понад рік.

Позивачами виступило дві ініціативні групи, які разом представляють інтереси 1,8 млн. жителів Квебеку. До першої групи входять люди, які серйозно захворіли через куріння, до другої – ті, хто стверджує, що став наркоманом і не в змозі відмовитися від куріння, навіть розуміючи усю його шкідливість.

Сума відшкодування, яку вимагають позивачі, вважається найбільшою в історії Канади.

Нагадаємо, що у США подібні справи неодноразово вирішувалися на користь позивачів. Так, 1998 року виробників сигарет зобов’язали виплатити штату Техас $15,3 млрд. Того ж року 46 штатів перемогли у колективному позові проти чотирьох найбільших американських виробників сигарет і виграли $206 млрд. А у грудні 2012 року трьох найбільших виробників сигарет у США суд зобов’язав публікувати за власний кошт протягом трьох років антитютюнову рекламу, у якій повідомляти, що вони десятиліттями вводили споживачів в оману.

Джерело: cbc.ca

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
helsinki.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду