В ізраїльській адаптації реаліті-шоу «Великий брат» хочуть повністю заборони куріння

00:00,
18 Січня 2013
473

В ізраїльській адаптації реаліті-шоу «Великий брат» хочуть повністю заборони куріння

00:00,
18 Січня 2013
473
В ізраїльській адаптації реаліті-шоу «Великий брат» хочуть повністю заборони куріння
До Верховного суду Ізраїлю подали клопотання з проханням заборонити учасникам п’ятого сезону проекту «Великий брат», зйомки якого мають початися за кілька місяців, курити в кадрі.

З такою вимогою виступила Ізраїльська онкологічна асоціація (Israel Cancer Association) та громадський адвокат Амос Хауснер (Amos Hausner). Їх підтримали і підписали клопотання Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю, Міністерство зв’язку та низка громадських організацій.

Заявники переконують, що вілла, на якій будуть проводитися зйомки – є громадським місцем, адже там одночасно знаходитимуться близько двадцяти учасників проекту та десятки працівників каналу. Відповідно, куріння має бути забороненим.

Крім того, на їхню думку, реаліті-шоу пропагує куріння і займається прихованою рекламою сигарет серед молоді, яка є основною аудиторією програми. На користь цього вони наводять кілька аргументів.  По-перше, у всіх попередніх сезонах проекту близько 80% учасників були курцями. А це створює у молоді хибне уявлення про те, що більшість населення країни курить. Тоді як, за даними Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, курцями є лише 20,6% дорослих.

По-друге, учасники дуже часто курять у кадрі і між ними регулярно відбуваються обговорення сигарет, більш того – часто виникають дискусії щодо того, що купувати на той мінімум грошей, які вдалося здобути героям шоу, – харчі чи сигарети? Така постановка питання робить сигарети надзвичайно важливим атрибутом повсякдення і привертає до них додаткову увагу глядачів.

Заявники хочуть, аби компанія Keshet TV,  якій належать права на програму, та канал Channel 2, який її транслює, надали всі контракти щодо розміщення реклами і продакт-плейсменту на шоу. Це потрібно, аби з’ясувати, чи є серед рекламодавців тютюнові виробники, або чи пыдписано договори з іншими компаніями, в яких йдеться про просування куріння. Також вони вимагають оприлюднення критеріїв, за якими відбираються учасники програми, адже за дослідженням Амоса Хауснера, більшість героїв проекту в інших країнах теж є курцями. Адвокат вважає це невипадковим.

Суддя Салім Джубран (Salim Joubran) зобов’язав компанію Keshet TV та Channel 2, розглянути клопотання і висловити свою позицію протягом 60 днів.  

Організації, які подали клопотання, стверджують, що неодноразово зверталися з цими питаннями до компанії і керівництва каналу, про жодних відповідей не отримали. Саме це спонукало їх добиватися відповіді через суд.  

У Великобританії реаліті-шоу «Великий брат» теж викликало суспільне обурення надмірною кількістю сцен куріння. В результаті, учасникам проекту заборонили курити всередині будинку, в якому вони жили. Проте, дозволили на вулиці. Ізраїльські ж громадські організації вимагають повної заборони.  

Нагадаємо, що нещодавно Вищий суд Ізраїлю заборонив акторам театру куріння на сцені під час вистави. Тоді клопотання про розгляд відповідного рішення подавав також адвокат Амос Хауснер.

Джерело: jpost.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
taroogs.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду