Росіяни зможуть подавати колективні позови проти тютюнових компаній

00:00,
22 Серпня 2013
421

Росіяни зможуть подавати колективні позови проти тютюнових компаній

00:00,
22 Серпня 2013
421
Росіяни зможуть подавати  колективні позови проти тютюнових компаній
У вересні в Держдумі зареєструють законопроект, який дозволить відразу тисячам людей долучатися до одного позову. 

Це можуть бути, приміром, усі клієнти певної компанії, споживачі якоїсь продукції або й навіть мешканці цілих  міст, пишуть «Ведомости».

Законопроект підготували за зразком американського законодавства. Воно дозволяє відразу усім особам, які постраждали внаслідок діяльності чи бездіяльності певної компанії або й державної установи, отримати компенсацію моральних і матеріальних збитків. При цьому, ініціатор позову представляє усіх потенційних жертв. Останнім навіть не обов’язково приєднуватися до позову, компенсацію вони отримують за умовчуванням.

Приміром, п’ятеро користувачів соціальної мережі Facebook 2012 року  виграли позов на $10 млн. проти її власників за використання у рекламі без попередньої згоди їхніх імен, прізвищ, фотографій. Позов стосувався не лише його ініціаторів, а усіх користувачів Facebook з США – де-факто кожного п’ятого американця. Відсуджена сума перераховується у спеціальний фонд і розподіляється між усіма жертвами, які згодом звертаються в цю установу за отриманням компенсації.

У «групу ризику», тобто у список компаній, проти яких найчастіше подають подібні позови, насамперед потрапляють банки, алкогольні та тютюнові компанії – відзначають юристи у коментарі «Ведомостям».

Найбільші в історії суми, яку відсуджували за колективними позовами, платили тютюнові компанії. Так, 1998 року 46 штатів США перемогли у справі проти чотирьох найбільших американських виробників сигарет. Останніх зобов’язали внести у бюджети штатів $206 млрд. Ще через два роки суд зобов’язав виробників сигарет, які працюють на території штату Флорида, виплатити жителям цього штату компенсацію у розмірі $145 млрд. за шкоду, заподіяну курінням їх здоров'ю. А 2003 у жителі-курці штату Іллінойс відсудили у компанії Philip Morris $10,1 млрд. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vedomosti.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду