На пачках сигарет можуть з’явитися нові картинки про шкідливість куріння [оновлено]

00:00,
4 Жовтня 2013
2845

На пачках сигарет можуть з’явитися нові картинки про шкідливість куріння [оновлено]

00:00,
4 Жовтня 2013
2845
На пачках сигарет можуть з’явитися нові картинки про шкідливість куріння [оновлено]
Рік тому в Україні з’явилися перші графічні попередження на пачках сигарет. Тепер громадськість закликає змінити їх на більш реалістичні. 

Про це заявила координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко на прес-конференції з приводу річниці введення попереджень в Україні. За її словами, влада має змінювати попередження не раз на п’ять років, а принаймні кожні два роки.  

«Ми як громадськість пропонуємо більш дієві картинки, проаналізувавши міжнародний досвід, – а зараз більш ніж у 40 країнах світу пачки сигарет містять не лише текстові попередження, а й фотоілюстрації, які говорять правду про те, до яких наслідків призводить паління, – і також закликаємо українську владу частіше змінювати фотоілюстрації на пачках сигарет – не один раз на п'ять років, а хоча б раз на два роки, як це роблять інші країни, тому що така частіша ротація також сприяє зменшенню поширеності тютюнопаління», – цитує «Укрінформ» слова пані Гопко.

Графічні попередженняна пачках сигарет у різних країнах світу. Зображення - kp.ru

Коментуючи цю пропозицію, екс-міністр охорони здоров'я і автор першого антитютюнового закону в Україні Микола Поліщук пояснив, що є курці, які звикли до тютюну і не звертають на ці картинки уваги. Водночас багатьом людям буде бридко брати таку пачку цигарок у руки по кілька разів на день і «спостерігати, які в них будуть зуби, легені, що в них може бути атеросклероз кінцівок і їх доведеться ампутувати».

«Цим самим ми хочемо ще раз зменшити кількість курців, а тих, хто поки що не може кинути палити, спонукати рідше виймати з кишені цигарки і рідше курити», –  зазначив екс-міністр.

Нинішні графічні попередження на українських пачках сигарет

Нові графічні попередження, які пропонує впровадити громадськість

Нагадуємо, попередження про шкідливість куріння на сигаретних пачках розміщують у 122 країнах світу. У половині з них вони лише текстові, у решті – графічні і займають щонайменше 49% площі пачки.

За відсотком площі, відведеної на попередження, перше місце посідає Австралія – 82,5% (на титульній частині пачки – 75%, на звороті – 90%), друге – Уругвай та Шрі-Ланка з 80%, третє – Канада і Бруней з 75%. 

Першою країною у світі, яка почала розміщувати зображення з ілюстраціями можливих наслідків куріння, є Канада. Там вони з’явилися 2001 року. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dribbble.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду