Пукач змінив свої свідчення та заявляє, що Гонгадзе готував злочин і був шпигуном

Пукач змінив свої свідчення та заявляє, що Гонгадзе готував злочин і був шпигуном

11:23,
16 Грудня 2015
1672

Пукач змінив свої свідчення та заявляє, що Гонгадзе готував злочин і був шпигуном

11:23,
16 Грудня 2015
1672
Пукач змінив свої свідчення та заявляє, що Гонгадзе готував злочин і був шпигуном
Пукач змінив свої свідчення та заявляє, що Гонгадзе готував злочин і був шпигуном
Автори:
15 грудня у ході засідання Апеляційного суду Києва колишній генерал МВС Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, кардинально змінив свої свідчення порівняно з тими, що він раніше давав на судовому слідстві.

Про це повідомляє видання ЛІГА.net.

Олексій Пукач стверджує, що вбивство Георгія Гонгадзе не було навмисним і повинно розглядатися як вбивство з необережності. На слідстві, за його словами, він обмовив себе, бо на нього начебто здійснювався сильний тиск з боку спецслужб і політичних функціонерів.

За словами екс-генерала МВС, Георгій Гонгадзе знаходився в оперативній розробці, оскільки нібито був тісно пов'язаний з кримінальними структурами Павла Лазаренка, і спецслужби були обізнані про його участь у низці злочинів. Наприклад, Олексій Пукач стверджує, що журналіст мав здійснювати координацію двох злочинних груп, які готували викрадення футболіста Андрія Шевченка з метою отримання викупу, і що це злочин спецслужбам нібито вдалося запобігти (Андрій Шевченко з 1999 по 2006 рік був гравцем італійського клубу «Мілан»). Крім того, у своїх свідченнях Олексій Пукач натякає на зв'язок Георгія Гонгадзе з однією з іноземних розвідок.

Засуджений екс-генерал наполягає на тому, що в день, коли сталося вбивство, йому було поставлено завдання налякати Георгія Гонгадзе і змусити його співпрацювати зі спецслужбами, щоб з його допомогою розкрити або організоване злочинне угруповання, або шпигунську мережу. Як зазначає видання, визначеності в цій частині свідчень Олексія Пукача немає. Це завдання він начебто отримав від міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка при особистій зустрічі. Олексій Пукач відмовляється відповідати на питання, як саме покійний міністр сформулював для нього завдання, посилаючись на наявність записів їхньої розмови (ці записи раніше не фігурували у розслідуванні, але засудженому про їх існування нібито достовірно відомо). Для виконання завдання Георгій Гонгадзе був вивезений Олексієм Пукачем і його підлеглими за місто, де журналіста нібито змусили погодитися на співпрацю.

Тепер Олексій Пукач стверджує, що він не душив Георгія Гонгадзе, як це встановило слідство, і що журналіст  помер від удару ногою міліціонера Олександра Поповича. Після цього, за словами екс-генерала МВС, тіло було спалено, щоб приховати вбивство. Олексій Пукач також стверджує, що тодішній глава президентської адміністрації Володимир Литвин був повністю в курсі того, що сталося і зустрічався з ним та Юрієм Кравченком на наступний день після вбивства.

Зміну показань Олексія Пукача прокоментувала Валентина Теличенко, яка представляє в суді інтереси Мирослави Гонгадзе. На думку пані Теличенко, картина злочину була повністю з’ясована під час багаторічного слідства, судового розгляду та не залишає сумнівів у тому, що Олексій Пукач вбив Георгія Гонгадзе навмисно і власноруч. Це було підтверджено свідченнями самого екс-генерала під час суду, свідченнями всіх співучасників злочину, проведеними експертизами, які не залишили сумнівів у тому, що журналіст помер саме від удушення. Підлеглі Олексія Пукача також стверджували під час слідства, що Георгій Гонгадзе ніколи раніше не був об'єктом оперативної розробки як фігурант кримінальних розслідувань, заявила Валентина Теличенко.

На питання, що саме, на її думку, могло викликати таку різку зміну в показаннях засудженого екс-генерала, представник Мирослави Гонгадзе припустила, що це може бути спробою Олексія Пукача змінити стратегію захисту і домогтися зміни вироку з довічного ув'язнення на 15-річний термін. З урахуванням недавно схваленого Верховною Радою «закону Надії Савченко», згідно з яким один день попереднього ув'язнення враховується як два дні позбавлення волі, зміна вироку дасть можливість Олексію Пукачу, що відсидів вже шість років у СІЗО, вийти на свободу майже відразу, якщо таке рішення апеляційного суду набуде чинності.

Нагадаємо, 29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе восени 2000 року.

Як пояснила 16-го вересня 2015 року під час прес-конференції, організованої в рамках акцій з вшанування пам'яті загиблих журналістів, представниця Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко , Олексій Пукач уже шість років перебуває під вартою, але вирок досі не набрав законної сили - через постійне затягування апеляційного розгляду справи.

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми. 

7 грудня 2015 року Олексій Пукач, якого було засуджено до довічного позбавлення волі за вбивство Георгія Гонгадзе, заявив на суді, що зізнання у вбивстві журналіста з нього «вибили» шантажем і тиском.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: AFP
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду