Twitch.tv: комп’ютерні ігри стають телебаченням

Twitch.tv: комп’ютерні ігри стають телебаченням

12:00,
22 Червня 2015
6944

Twitch.tv: комп’ютерні ігри стають телебаченням

12:00,
22 Червня 2015
6944
Twitch.tv: комп’ютерні ігри стають телебаченням
Twitch.tv: комп’ютерні ігри стають телебаченням
Мільйони людей готові платити за те, щоби спостерігати онлайн за чужими іграми. Це рай для стартаперів і небезпека для дітей. Кому спаде на думку витрачати час і гроші на спостереження за іншими людьми, що грають у комп’ютерні ігри? Виявляється, спадає — мільйонам! Трансляція ігор та ґеймерських чемпіонатів — новий надзвичайно популярний напрямок онлайн-медіабізнесу, який уже має сотні тисяч шанувальників в Україні й десятки мільйонів у світі. Ця тенденція спантеличила digital-маркетологів, ламаючи звичні закономірності рекламної індустрії.

«Ким ти працюєш? — Кіберспортсменом», — це звучить якось несерйозно. Проте насправді від стереотипного сприйняття людей, які грають у комп’ютерні ігри та присвячують цьому заняттю весь свій час, як дармоїдів і зомбі давно пора відходити. Серед них багато успішних професіоналів, які стають кумирами мас. Своєрідну революцію в цій сфері зробив у позаминулому десятиріччі Денніс Фонґ, який першим заручився підтримкою спонсора задля участі в матчі актуального в ті часи шутера Quake. Згодом він написав книгу про стратегію ведення цієї гри. Сьогодні в кіберспорті — сотні відомих імен, за якими спостерігають глядачі онлайн-стрімів.

2007 року Джастін Кам та Емет Шир запустили сервіс Justin.tv — перший сайт, який пропонував переглядати трансляцію ігор у реальному часі. Побачивши зростання інтересу до трансляцій, творці Justin.tv вигадали й реалізували сервіс наступного покоління. Ще до офіційного релізу Twitch.tv мав три мільйони зареєстрованих користувачів. Зараз його аудиторія — 45 мільйонів користувачів, три мільйони унікальних відвідувачів щомісяця, які переглядають відео понад мільйона унікальних стрімерів. У 2014 році сервіс мав 12 мільярдів хвилин перегляду на місяць, і цей показник стрімко зростає.

«Gamers are social. Video is their language. Twitch is their platform» («Ігри соціальні. Відео — їхня мова. Twitch — їхня платформа») — таким є слоган Twitch, що дозволяє спостерігати за грою очима гравця. Стрімер має змогу коментувати процес гри, а також виводити власне зображення за допомогою веб-камери. Ще одна опція — чат глядачів, у якому, природно, часто сваряться. Стрімерам заборонено порушувати авторське право, розпалювати міжнаціональну ворожнечу, пропагувати насильство й транслювати порнографію. Безкоштовно зареєструвавшись, дивитися стріми на Twitch може кожен.

Обмежень немає — транслюють усе, у що грають: Minecraft, Dota 2, WoW, The Sims, StarCraft, HearthStone та інші ігри. Активність глядачів різко зростає під час трансляції ігрових турнірів на зразок International Dota 2 championship, BlizzCon та E3, і кожен новий турнір встановлює рекорд кількості глядачів.

Для рекламодавців Twitch — унікальна платформа: користувач сервісу проводить на ньому в середньому сто шість хвилин на день. Нічого схожого не пропонують ані новинні сайти, ані онлайн-відео. Не дивно, що сервіс заробляє на рекламі мільйони доларів щомісяця.

Другий метод монетизації — платна підписка, що коштує $8,99 на місяць. Вона дозволяє приховати рекламу та відкриває доступ до додаткових можливостей: наприклад, розширеного меню чату або зберігання стріма на сервері до шістдесяти днів. Стрімерам Twitch пропонує партнерську програму: розміщуючи рекламу на своїх каналах, вони отримують частину доходу. Партнерська реклама працює за ненависним користувачеві, але ефективним принципом pop-up; рекламні відсотки починають капати стрімеру-партнеру після того, як він заробить сервісові сто доларів. Лояльні партнери можуть збирати платню за перегляд свого стріма у якості HD — $4,99 на місяць. Іще торік кількість стрімерів-партнерів Twitch перевалила за шість тисяч.

Так, користуючись бажанням онлайн-аудиторії спостерігати за майстерною грою в онлайн-стрілялки та стратегії, Twitch заробив 2012 року п’ятнадцять, а 2013-го — вже двадцять мільйонів доларів. І поки Google думав над моделлю розміщення своєї реклами на цій платформі, влітку 2014-го Twitch Intercative за мільярд доларів купив Amazon. Входження до складу корпорації, що є лідером електронної комерції, ймовірно, розширить спектр засобів монетизації Twitch.

Нова індустрія несе й нові загрози. Twitch декларує, що користувачами сервісу можуть бути лише повнолітні, а з тринадцяти років дозволяє дітям переглядати стріми у присутності батьків. Дотримання цього правила, як і будь-якого вікового цензу в онлайн-сервісі, проконтролювати неможливо. У пабстомпах (pubstomp) — місцях, де фанати кіберспорту збираються для спільного перегляду матчів, — можна часто зустріти дітей, яким іще далеко до тринадцяти. Модне захоплення несе їм не тільки розумне, добре й вічне: проведіть бодай годину, скажімо, за приватним стрімом гравця у Dota 2, й ви можете почути таке або таке (обережно, нецензурна лексика!). Їй-богу, не для дитячих вух.

Середовище онлайн-ігор нецензуроване, неконтрольоване й агресивне, і якщо за загальною статистикою 15 % дітей щороку зазнає знущань, погроз, шантажу й переслідування через електронні засоби зв’язку, то серед ґеймерів цей відсоток має бути набагато вищим. Тож, поринаючи у світ нових можливостей, які відкриває ігровий стрімінг, стартаперам варто замислитися про те, яке покоління виросте на їхніх трансляціях.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
static2.gamespot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду