Вінт Серф попереджає про загрозу «цифрового Середньовіччя»

Вінт Серф попереджає про загрозу «цифрового Середньовіччя»

18:19,
16 Лютого 2015
2972

Вінт Серф попереджає про загрозу «цифрового Середньовіччя»

18:19,
16 Лютого 2015
2972
Вінт Серф попереджає про загрозу «цифрового Середньовіччя»
Вінт Серф попереджає про загрозу «цифрового Середньовіччя»
Автори:
Один із піонерів світової мережі, віце-президент Google Вінт Серф (Vint Cerf) занепокоєний тим, що усі знімки та документи, які ми зберігаємо у мережі, у кінцевому підсумку будуть втрачені.

Про це він застеріг  на  щорічній науково-практичній  конференції  Американської   асоціації сприяння науці (American Association for the Advancement of Science) у місті Сан-Хосе (Каліфорнія).

Не тільки проблеми, а й спосіб їхнього подолання видатний учений-технолог висловив на цьому представницькому  форумі та в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту BBC News.

Серф вважає, що інформаційна катастрофа суспільного масштабу може відбутися через те, що апаратне та програмне забезпечення стає застарілим. Тож, за його словами, «майбутні покоління не можуть зберегти нічого чи майже нічого з документів XXI сторіччя, в яке ми вступили. Він характеризує цей ймовірний період як «цифрове Середньовіччя» (digital Dark Age).

«Навіть якщо ми накопичимо величезні архіви цифрового контенту, ми не зможемо реально дізнатися, що вони містять», - застерігає Вінт Серф.

Нині він зосереджує увагу на вирішенні проблеми, яка загрожує викоренити нашу історію, пише кореспондент BBC News з наукових питань Паллаб Гош (Pallab Ghosh.  

«Наше життя, наші спогади, наші найзаповітніші сімейні фотографії, яких стає дедалі більше, зберігаються як шматочки інформації на жорстких дисках та у хмарній сфері, - пояснює Серф. – Невпинно відбувається технологічний прогрес. Тож існує ризик, що вони будуть  втрачені внаслідок прискореної  цифрової революції».

«Мене це дуже хвилює, - сказав експерт кореспонденту BBC News. - Ми з вами знаємо про це з власного досвіду. Документи, створені у старому форматі, неможливо прочитати в останній версії програмного забезпечення, оскільки зворотна сумісність не завжди гарантована».

«А що може статися з плином часу? – запитує він. - Якщо ми накопичимо величезні архіви цифрового контенту, ми реально не зможемо з’ясувати що вони містять».

Вінт Серф пропагує ідею збереження кожного шматка програмного і апаратного забезпечення з тим, щоб воно ніколи не виходили з ужитку. Подібно до того як це відбувається у музеї. Однак пропонує робити це у цифровій формі, у хмаркових серверах.

Якщо його ідея спрацює, дорогі нам спогади зможуть бути доступними для майбутніх поколінь.

«Рішення проблеми, - вважає Серф, – у тому, щоб зробити рентгенівський знімок контенту, додатку та операційної системи разом з описом задіяного пристрою, на якому вона працює, й зберігати це  протягом тривалих періодів. У такий спосіб цифровий знімок відтворюватиме минуле у майбутньому».

На думку Серфа, мають існувати компанії-провайдери послуг, які б працювали впродовж століть.

Як втілити в життя концепцію, яку Вінт Серф називає «цифровим пергаментом» було продемонстровано в університеті Карнегі-Меллона (Carnegie Mellon University).

«Без гострих кутів не обійшлося, - вважає її автор. – Однак було наочно  показано, що концепція працює».

71-річного Вінта Серфа (Vinton Gray) разом з американським інженером Бобом Каном (Bob Kahn) визнано одним з «батьків інтернету». Його внесок високо оцінений почесними званнями й нагородами. Серед них – Національна медаль з технологій (National Medal of Technology), нагорода Тюрінга (Turing Award), Президентська медаль Свободи (Presidential Medal of Freedom), премія Марконі (Marconi Prize), членство у Національній інженерній академії (National Academy of Engineering).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
bbc.com, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду