У Вікіпедії пройде «Європейська весна» - конкурс статей про Центральну і Східну Європу

У Вікіпедії пройде «Європейська весна» - конкурс статей про Центральну і Східну Європу

12:52,
31 Березня 2021
1918

У Вікіпедії пройде «Європейська весна» - конкурс статей про Центральну і Східну Європу

12:52,
31 Березня 2021
1918
У Вікіпедії пройде «Європейська весна» - конкурс статей про Центральну і Східну Європу
У Вікіпедії пройде «Європейська весна» - конкурс статей про Центральну і Східну Європу
Автори:
У минулому році дописувачі української Вікіпедії створили й поліпшили понад 3800 статей — рекордну в історії конкурсу кількість.

З 1 по 30 квітня у Вікіпедії пройде конкурс статей «Європейська весна» — українська частина міжнародного конкурсу CEE Spring, що має на меті створення й покращення статей про Центральну і Східну Європу. Про це повідомляє пресслужба «Вікімедіа Україна»

Це один із найбільших конкурсів статей, у яких можуть брати участь дописувачі української Вікіпедії. У 2021 році конкурс пройде в понад 30 мовних розділах Вікіпедії. Створювати та покращувати статті можна про 38 спільнот: йдеться не лише про суверенні держави (Болгарія, Албанія, Польща, Чехія та інші), а й спільноти чи регіони (наприклад, мовна спільнота есперанто). Конкурс є щорічним, у 2021 році він проходить всьоме.

Ідея конкурсу CEE Spring з’явилася 2014 року в Україні на міжнародній вікіконференції. З 2015 року конкурс проводиться щорічно у Вікіпедіях тими мовами, якими розмовляє населення країн Центральної та Східної Європи.  

Європейську весну в українській Вікіпедії організовує ГО «Вікімедіа Україна», що є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа. У 2021 році також буде організована спеціальна номінація, присвячена Польщі,  за підтримки Польського Інституту у Києві. Інша спеціальна номінація буде присвячена Чехії і підтримана Чеським центром у Києві.  Також за підтримки партнерів відбудуться вебінари із редагування Вікіпедії для всіх охочих, які проведуть досвідчені вікіпедисти.

«Європейська весна вже сьомий рік поспіль допомагає урізноманітнити контент Вікіпедій мовами країн Центральної та Східної Європи, зібрати об’єктивну інформацію про культуру, історію, науку, видатних особистостей різних спільнот і держав регіону, що буде доступна мільйонам читачів вільної енциклопедії. Учасники української частини конкурсу пишуть українською про країни і спільноти регіону, тоді як в інших мовних розділах вікіпедисти розповідають про Україну. Саме завдяки конкурсантам попередніх років українською з’явилися статті про культуру Білорусіуряд Естоніїфауну Албанії. Водночас низка тем ще не розкриті, а багато статей потребують покращення», — зазначив Микола Козленко, член організаційного комітету української частини конкурсу CEE Spring 2021.

Усі учасники й учасниці конкурсу зможуть позмагатися за цінні призи. Зокрема сертифікати інтернет-магазинів отримають 10 учасників із найбільш якісними статтями, троє учасників із найбільшим обсягом внеску, а також автори «добрих» чи «вибраних» статей. Також передбачені подарунки в межах спеціальних номінацій та заохочувальні призи за найбільшу кількість балів у кожній із регіональних і тематичних категорій.

Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно протягом квітня створити нові чи доповнити вже наявні статті в українській Вікіпедії про країни та спільноти Центральної і Східної Європи (окрім України). Статті можуть бути присвячені культурі, політиці, науці, видатним представникам, історичним подіям та іншим значимим темам, що відповідають умовам конкурсу і правилам Вікіпедії

Із детальними умовами участі й переліком пропонованих до створення й покращення статей можна ознайомитися на сторінці конкурсу у Вікіпедії: spring.wikimedia.org.ua. Конкурс пройде і в сестринських вікіпроєктах — Вікіцитатах та Вікімандрах. Сторінка «Європейської весни» в українській Вікіпедії: spring.wikimedia.org.ua.

Фото: Вікімедіа Україна

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду