Хто найбільше джинсує в 2013-му: перші підсумки року

00:00,
8 Серпня 2013
2380

Хто найбільше джинсує в 2013-му: перші підсумки року

00:00,
8 Серпня 2013
2380
Хто найбільше джинсує в 2013-му: перші підсумки року
Рівень політичної джинси протягом семи місяців цього року несподівано виявився вищим за рівень комерційної джинси, як зазвичай буває лише напередодні виборів.

Найближчим часом виборів в Україні не передбачається. Однак, за результатами моніторингів ІМІ, рівень політичної джинси протягом семи місяців цього року несподівано виявився вищим за рівень комерційної джинси й відповідав показникам насиченого політичними подіями року – чого аж ніяк не можна сказати про 2013-й.

Раніше, у 2011 році, в позавиборчий період, рівень комерційної джинси завжди переважав над рівнем політичної і становив приблизно 85% від загальної кількості джинси. На політичні матеріали замовного характеру припадало не більше 15%. Лише в березні 2012 року, з наближенням парламентських виборів кількість політичної та комерційної джинси зрівнялась, а в квітні 2012-го політичної джинси вже стало 85% від загальної кількості, що пояснювалося початком неофіційної передвиборчої кампанії. Натомість протягом 2013-го більше 70% замовних матеріалів містили ознаки саме політичного замовлення.

ІМІ проаналізував, хто з політиків та політичних сил продовжує передвиборчі кампанії.

Лідером джинси в першому півріччі 2013 року стала Комуністична партія України, яка, очевидно, має багато грошей і ніяк не може припинити передвиборчу кампанію.

Чого тільки не декларують українські комуністи: і колег по ВР працювати вчать, і на позаурочних економлять, і все хочуть підняти зарплати вчителям і медикам. 

  • КПУ: ««Блокировщики» Рады демонстрируют верх лицемерия». («Сегодня» від 14.03.2013)
  • КПУ: «Задача парламентария – работать на благо общества!» («Сегодня» від 18.04.2013)
  • Перед посевной цены на топливо могут вырасти («КП» від 16.04.2013)
  • Сельским учителям и врачам хотят повысить зарплаты («КП» від 20.05.2013)
  • Рада сэкономила на внеурочных («КП» 24.05.2013)

І зовсім свіжі:

  • «В Таможенном союзе Украина сможет говорить с ЕС на равных» («КП» № 139/26, 27.06. – 4.07.13)
  • Петр Симоненко: «Наша цель – интеграция в Таможенный союз и ЕвразЭС!» («Сегодня» 27.06.2013)

Друге місце поділили між собою голова Київської міської адміністрації Олександр Попов та губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк. Якщо піар пана Попова очевидно спрямований на можливі вибори київського міського голови, то чому так активно розміщує замовні матеріали Анатолій Присяжнюк – загадка. Публічно він поки що не оголошував про свої політичні амбіції. Однак причиною може бути й те, що він є членом Комуністичної партії України – найбільшого джинсовика за результатами моніторингу ІМІ.

Факт залишається фактом – губернатор Київщини активно просуває свої соціальні ініціативи:

  • «Хлебная стабильность» («КП» від 04.07.2013)

  • «На Киевщине создадут единую диспетчерскую службу скорой помощи» («КП»№25,09.02.13)
  • «Киевщина расширяет региональное партнерство» («КП»)
  • «В этом году на Киевщине откроют перинатальный центр» («КП»)
  • «В Киевской области почтили память жертв войны» («КП» від 20. 05.2013)

Своєю турботою про людей любить похвалитися й Олександр Попов:

  • «Глава общественной организации «Право киян» Валерий Миронов: “Синее озеро киевской громаде нам удалось вернуть благодаря поддержке Александра Попова”» («Факти» від 18.04.13)
  • «Большой автобус ездит часто, проезд в нем дешевле, чем в маршрутке…» («Факти» від 15.03.13)
  • «Александр Попов: “Карточка киевлянина предоставляет широкие возможности для социальной защиты горожан”» («Сегодня» від 18.04.2013)

Третю сходинку рейтингу посів Сергій Арбузов. Віце-прем’єр-міністр, як повідомляє «Українська правда» в статті «гАрбузова джинса», є одним із найчастіших фігурантів політичної «заказухи» в регіональній пресі – тож немає нічого дивного, що і в загальнонаціональних виданнях він регулярно піариться.

Креативним на тлі інших джинсовиків виглядає кандидат у мери Києва Микола Катеринчук. Якщо всі декларують свою турботу про людей, то пан Микола вирішив проявити турботу по відношенню до безпритульних тварин:

  • «Николай Катеренчук: “Если в стране нет бездомных животных, то в ней нет и безпризорных детей”» («Факти» від 18.06.13)
  • «Кто поможет бездомным животным» («КП» від 17.06.13)

В джинсі також помічений ще один представник Кабінету Міністрів і тезка вже згаданого Анатолія Присяжнюка – Міністр Аграрної політики Микола Присяжнюк.

Як повідомляє «Українська правда», вже не одноразово розглядалося питання звільнення аграрного міністра, тож, можливо, за допомогою джинси Микола Присяжнюк намагається закріпити свої позиції.

Цікаво, що замовні матеріали обох Присяжнюків трапляються лише в «Комсомолці».

В нашому списку є далеко не один представник Партії регіонів, але й сама ПР вирішила не пасти задніх і теж активно піариться. З огляду на назви матеріалів, у когось в прес-службі ПР очевидна гігантоманія:

  • «В день окружающей среды Партия регионов высадит миллион саженцев» («Сегодня» від 18.04.2013)
  • «В память о начале Великой Отечественной в Украине зажгли тысячи свечей» («КП» від 20.05.2013)

Окрім головних лідерів-джинсовиків, у компліментарних матеріалах були помічені: прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр соціальної політики Наталія Королевська, міністр доходів та зборів Олександр Клименко, Віктор Медведчук та інші.

У 2013 році джинса та замовні матеріали стали прерогативою влади та близьких до влади кіл. Згідно з даними ІМІ, за сім місяців цього року замовні матеріали про опозицію склали всього 2% від загальної кількості джинси в ЗМІ, які підлягали моніторингу. Це може свідчити як про високу конкуренцію в середовищі провладних політиків, так і про їхні можливості відбити фінансові ресурси, вкладені у політичну джинсу в нецільовий міжвиборчий період.

У результаті, замість вирішувати реальні проблеми чи піднімати гострі питання картонні політики й чиновники просто підвищують свою пізнаваність, розміщуючи красиві фотографії та беззмістовні тексти в ЗМІ. При цьому половина з джинсовиків перебуває на державних посадах, на яких вони мають справжні інструменти для, наприклад, припинення земельного дерибану чи вирішення проблем із фінансуванням українських нужденних лікарень. Натомість маємо лише вчергове спотворену дійсність…

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду