Корона+вірус=коронавірус. Російський телеканал здивував конспірологічною теорією

Корона+вірус=коронавірус. Російський телеканал здивував конспірологічною теорією

13:00,
8 Лютого 2020
9329

Корона+вірус=коронавірус. Російський телеканал здивував конспірологічною теорією

13:00,
8 Лютого 2020
9329
Корона+вірус=коронавірус. Російський телеканал здивував конспірологічною теорією
Корона+вірус=коронавірус. Російський телеканал здивував конспірологічною теорією
Пропагандистський «Первый канал» Росії знайшов, як прив’язати президента США Дональда Трампа до небезпечного китайського вірусу.

Джерелом інформації для російських ЗМІ вкотре стали конспірологічні теорії. Наприклад, 5 лютого у програмі «Время» на «Первом канале» вийшов сюжет про коронавірус, який зібрав купу маніпулятивної інформації.

Спочатку автор сюжету Кирило Брайгін каже, що «причиною вірусу могла бути летюча миша, яка вибралася з інституту вірусології в Ухані».

«Якби не кадри, що шокували любителів тварин, світ ніколи б не дізнався про гастрономічні пристрасті китайців до кажанів. І не важливо, що відео про мишачий суп знято ще в 2016-му і не в Китаї, а в Палау. Важливо, що до мишей докопалися конспірологи з усього світу, припустивши, що крилатий звір якось вибрався з інституту вірусології в Ухані, де проводили досліди з коронавірусом, потрапив на місцевий ринок, був куплений і з'їдений», — каже Брайгін.

Ілюструє він ці слова відео, де дві жінки їдять кажана. Як пише BBC, це одне з найпопулярніших відео, яким намагаються ввести в оману. Насправді, воно зняте блогеркою Менгюн Ван, яка їздила в Палау (держава у Мікронезії, Тихий океан). Зараз це відео вона видалила та вибачилась, сказавши, що «просто намагалась представити життя місцевих людей» глядачам і не знала, що кажани можуть бути носіями вірусу.

«Вважається, що новий коронавірус з'явився від живності, якою незаконно торгують на ринку морепродуктів у Ухані. Незважаючи на те, що кажанів назвали можливим джерелом вірусу в останніх дослідженнях Китаю, суп з кажанами не особливо поширений у країні, і дослідження точного походження вірусу ще тривають», — наголошує BBC.

Проте до таких уточнень Кирило Брайгін не вдається. Натомість він одразу переповідає матеріал із The Washington Times. Це видання наводить слова Дані Шохама, колишнього офіцера військової розвідки Ізраїлю. Він каже: вірус, можливо, міг піти з китайських лабораторій, де розробляють біологічну зброю. Тобто це його припущення й жодних підтверджень цієї інформації в сюжеті немає.

На те, що не існує цьому доказів, акцентує й BBC: «У першоджерелах цієї інформації жодних доказів не надано, а ізраїльське джерело також каже, що “поки що немає доказів або ознак”, що дозволяло би припустити, що був такий витік».

Далі Брайгін спілкується з російським вірусологом Ігорем Нікуліним, який чомусь вважає, що вірус — «це діяльність американських спецслужб, або американських фармацевтичних корпорацій, які просто хотіли заробити грошей». Жодних підтверджень цієї інформації в сюжеті теж немає.

Після цього автор сюжету на підтвердження «руки пентагона» згадує старий пропагандистський міф про лабораторію Легара у Грузії. Російські ЗМІ вже не перший рік мусолять тему про те, що там «ставлять досліди на людях» і США розробляє біологічну зброю проти Росії. Ці фейки вже розвінчували, на сайтах «ЄС проти дезінформації» та Myth Detector. Лабораторія Легара є провідною установою в системі охорони здоров’я Грузії.

Ще одну теорію змови Кирило Брайгін знайшов в інтернеті й вирішив переказати: «Коронавірус нібито вражає тільки азійців». Хоча можливість розробити таку «етнічну зброю» йому заперечив співробітник Інституту експериментальної і клінічної медицини Сибірського відділення РАН Олександр Чепурнов.

Вишенька на торті — конспірологічна теорія про Дональда Трампа. «Очевидно, що Китай несе серйозні економічні втрати. А хто головний суперник Піднебесної? Сполучені Штати. Хто там президент? Трамп. Чим він відомий, крім цього? Тим, що володів конкурсом краси “Міс Всесвіт”, де красуні разом з титулом отримують символічну корону. А новий вірус називається коронавірусів, тому що своєю структурою нагадує той самий, так би мовити, головний убір. І відразу ясно, хто винен», — передає кореспондент «Первого канала».

Наприкінці сюжету автор каже, що конспірологічні теорії не надто логічні. Проте весь матеріал — це чудовий приклад сугестивного впливу на глядача. Один вид такого впливу — негативне навіювання. Приміром, коли ведучий розповідає конспірологічну теорію, а потім каже: «Це повна маячня, скажете ви. І я б з вами погодився, якби не…». Це все одно, що сказати: «Не думайте про білу мавпу». Так можна актуалізувати бажану реакцію у глядачів, рекомендуючи їм не реагувати тим способом, що від них насправді очікується.

Сюжет «Первого каналу» підкреслив, як майстерно російські ЗМІ впливають на свою аудиторію, підсовуючи їм конспірологію та нічим непідтверджені судження замість фактів.

Нагадаємо, раніше проєкт «ЄС проти дезінформації» виявив, що «Первый канал» є одним із головних ресурсів, що розповсюджують фейки. Саме він у 2014 році поширив фейк про розіп’ятого хлопчика в Україні.

Інший гучний приклад неправдивої інформації: трьох арабських чоловіків нібито звинуватили у викраденні і зґвалтуванні дівчинки Лізи в Німеччині. Про це «Первый канал» розповів у 2016 році. Зрештою виявилося, що дівчина добровільно вирішила «зникнути», провівши час у друга.

У лютому 2018-го на цьому каналі показали кадри з комп’ютерної гри «Арма 3», видавши їх за реальну сцену битви в Сирії. А в грудні «Первый канал» знову зманіпулював, видавши білоруса за незадоволеного Євромайданом українця.

«“Первый канал” брав участь у поширенні дезінформації, щоби створити плутанину щодо збитого літака MH17 авіакомпанії “Малазійські авіалінії”; і навіть просував антисемітську теорію змови Ротшильда», — пише EUvsDisinfo.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду