«Аборти дозволять з 10 років»: ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту

«Аборти дозволять з 10 років»: ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту

14:31,
24 Січня 2020
8891

«Аборти дозволять з 10 років»: ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту

14:31,
24 Січня 2020
8891
«Аборти дозволять з 10 років»: ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту
«Аборти дозволять з 10 років»: ЗМІ сіють паніку довкола нового законопроєкту
Деякі українські медіа повідомили, що нардепи у законопроєкті «щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я» пропонують дозволити дітям з 10 років самим вирішувати, чи робити їм аборт. Це не так.

Наприклад, сайт дніпровського 34-го каналу 34.ua пише: «Дівчинка у віці від 10 до 18 років може самостійно вирішувати — лягати їй під ніж хірурга або навіть вибрати собі лікаря».

Про те, що діти з 10 років зможуть вирішувати «самостійно укладати і виконувати угоди, пов'язані з медичним обслуговуванням», повідомили також у виданнях «Мост», «Днепр час». 

Аналогічно манупілював і сайт Znaj.ua, який посилається на паблік в інстаграмі News_cherkassy. Зараз цей допис в інстаграмі має майже 4 тис. вподобань.

Хоча у законопроєкті не йдеться про переривання вагітності з 10 років. Проєкт закону №2684 короткий і з ним можна ознайомитися на сайті Верховної Ради. Тут є порівняльна таблиця, де наочно показані пропоновані зміни. Законопроєктом справді хочуть ввести термін «підліток». Під ним розумітимуть дітей у віці від 10 до 18 років.

Утім, норма про те, що можна «самостійно укладати та виконувати правочини, що пов’язані із наданням послуг з медичного обслуговування» стосується підлітків від 14 (!) років. З 14 років підлітки також матимуть право отримати «достовірну і повну інформацію про стан свого здоров'я, у тому числі на ознайомитись з відповідними медичними документами».

«У законопроєкті дещо уточнюється обсяг прав неповнолітніх дітей після настання 14 років. Якщо зараз у нас право закріплене після 14 років на вибір лікаря і згоду, то новий документ деталізує, що можна укладати договори в частині медичного обслуговування. Ще надається право на отримання інформації про своє лікування. На сьогоднішній день є правова колізія: після 14 років згоду надає на лікування дитина, але право на отримання інформації не передбачається. Цей законопроєкт цю колізію прибирає», — розповіла MediaSapiens адвокатка Олена Бабич.

Тобто зараз, згідно зі статтею 43 «Основ законодавства України про охорону здоров’я», з 14 років особи і так мають право самостійно вибирати лікаря і методи лікування/спостереження. Щодо переривання вагітності також є свої деталі: до 12 тижнів вагітності законодавство дозволяє це робити з 14 років, але з 12 до 22 тижнів аборт можна робити лише за певних підстав (наприклад, інфекційні хвороби).

«Цей проєкт закону не розглядали як спрощення щодо переривання вагітності. Це спекуляція. І до таких пропонованих змін в Україні особа могла давати чи не давати згоду на аборт з 14 років. Є окремі підзаконні нормативні акти, які стосуються переривання вагітності чи обстеження дівчат до 14 років. Пологи розраховуються у тижнях, і є різні види переривання вагітності. Обмеження щодо цього не змінювалися», — пояснив MediaSapiens адвокат Сергій Антонов.

Нинішнє законодавство також передбачає, що переривання вагітності у дівчини старше 14 років здійснюється за її згодою (стаття 284 Цивільного кодексу України). До 14 років для переривання вагітності лише бажання дівчини недостатньо — потрібна також заява її законних представників (наказ Міністерства охорони здоров’я №423).

Навіщо народні депутати хочуть ввести поняття «підліток»? У пояснювальній записці зазначають, що «внаслідок законодавчої неврегульованості правового статусу підлітка, вони фактично залишаються поза увагою держави, отримуючи можливість реалізації своїх прав, свобод та правомочностей виключно у правовій площині дитини».

Нагадаємо, нещодавно MediaSapiens писав, як ЗМІ маніпулювали темою  5% комісії у «Prozorro Market», називаючи це «новою схемою “легальних відкатів” в сфері держзакупівель». Керівниця відділу комунікацій та маркетингу в Prozorro Олена Шкарпова повідомила, що фейк запустив анонімний телеграм-канал «Темный рыцарь».

Фото: Yahoo

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду