Коронавірус у Києві: як ЗМІ лякають та вводять в оману читачів

Коронавірус у Києві: як ЗМІ лякають та вводять в оману читачів

17:11,
27 Січня 2020
6213

Коронавірус у Києві: як ЗМІ лякають та вводять в оману читачів

17:11,
27 Січня 2020
6213
Коронавірус у Києві: як ЗМІ лякають та вводять в оману читачів
Коронавірус у Києві: як ЗМІ лякають та вводять в оману читачів
Українські інтернет-ресурси повідомили про перше зараження вірусом у Києві, не уточнивши, що він не пов’язаний з китайським.

Сьогодні, 27 січня, десятки українських медіа з посилання на пост у Facebook Київського міського лабораторного центру МОЗ України повідомили про перший випадок коронавірусу в столиці України. У самому повідомленні спершу не уточнювалося, про який саме тип коронавірусу йдеться, але ЗМІ практично одразу пов’язали одиничний випадок, зафіксований у Києві, з вірусом 2019-nCoV, спалах якого вже призвів до загибелі 81 людини в Китаї.

У заголовках інтернет-ресурсів повідомлялося: «Коронавирус уже в Украине, зафиксирован первый случай заражения» (Znaj.ua), «Коронавирус добрался до Киева: "под ударом теперь каждый украинец", первые подробности» (Politeka.net), «Коронавірус уже в Києві, зафіксовано перший випадок зараження "чумою" з Китаю» (Znaj.ua), «Коронавірус дістався до Києва: медики просять не панікувати» («РБК-Україна») тощо – у читачів таким чином складалося враження, що в Україні зафіксували випадок зараження саме китайським типом вірусу.

В інших новинах на цю тему про зв'язки з китайським типом вірусу не йшлося, але читачі в будь-якому випадку могли припустити, що мова йде саме про нього:

Деякий час потому спочатку в коментарях, а потім окремим постом Київський міський лабораторний центр МОЗ України уточнив, що йдеться не про китайський тип коронавірусу. У перший пост теж додали уточнення капслоком: «НЕ Є НОВИМ КИТАЙСЬКИМ КОРОНАВІРУСОМ».

Низка видань змінила заголовки, інші внесли зміни в текст, вказавши, що український випадок не має стосунку до 2019-nCoV, який призвів до смерті десятків людей. Але очевидно, що безліч читачів уже дійшли до висновку, що небезпечний китайський вірус дістався до України. Також можна припустити, що журналісти ЗМІ, які публікували подібні новини, не звернулися за коментарями до фахівців Київського міського лабораторного центру МОЗ України, поспішивши налякати своїх читачів яскравими заголовками.

Нагадаємо, що на сьогодні існує 40 видів коронавірусів, багато з яких циркулюють у Європі не перший рік. До спалаху в Китаї два з них вже призводили до серйозних епідеміологічних ситуацій: у 2003 році коронавірус був причиною зараження людей так званою атиповою пневмонією, а у 2012 році було зафіксовано спалах захворювання на бета-коронавірус. У першому випадку смертність становила 9% від усіх інфікованих (близько 640 осіб), а в другому – 35% від усіх хворих (близько 460 осіб).

Фото: medicalnewstoday.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду