Чому не варто вірити прогнозам погоди в інтернеті

Чому не варто вірити прогнозам погоди в інтернеті

16:56,
15 Січня 2020
17775

Чому не варто вірити прогнозам погоди в інтернеті

16:56,
15 Січня 2020
17775
Чому не варто вірити прогнозам погоди в інтернеті
Чому не варто вірити прогнозам погоди в інтернеті
Сайти-клікбейти «згущують фарби» навколо погоди, а більша частина профільних погодних ресурсів — це комерційні проєкти. До того ж, прогнози на довгі терміни, про які пишуть немало ЗМІ, не є правдивими. Про це MediaSapiens розповіла синоптик Наталка Діденко.

Безліч українських сайтів регулярно публікують новини із прогнозами погоди. Це справді цікавить читачів: таку інформацію регулярно шукають у соцмережах і пошуковиках.

Але нерідко в гонитві за кліками на деяких ресурсах до таких новин пишуть гучні заголовки на кшталт «з’явився страшний прогноз», «передбачення синоптика шокували українців». Деякі сайти продукують «кричущі» погодні новини щодня. Часто такі «прогнози» суперечать один одному. Якщо перечитати відразу кілька різних сайтів-клікбейтів, то може здатися, що сьогодні ми очікуємо катаклізмів, завтра катастрофа вже «відміняється», але замість землетрусів на нас тепер сунуть повені чи страшна спека.

Ось кілька з недавніх заголовків:

«Українцям загрожують повені й катастрофічне потепління: прогноз погоди на весь 2020 рік»,зазначає «Сьогодні».

«Морози навесні і холод влітку: синоптик ошелешив прогнозом на 2020 рік»,пише FaceNews.

«Морози і сніг нагрянуть в Україну навесні, знущання тільки починаються: новий прогноз»,лякає Politeka.

У таких заголовках має насторожити не лише клікбейт — яскраві фрази, що «згущують фарби» і часто вводять в оману читачів. Справа ще й у тому, що довгострокові прогнози недостовірні: передбачити, йтиме через півроку дощ чи падатиме сніг, — нереально. Про це у коментарі MediaSapiens зауважила синоптик Наталка Діденко.

Наприклад, такі новини — «Синоптики дали прогноз погоди на весь 2020 рік», як писав недавно УНІАН — містять переважно недостовірну інформацію.

Ми попросили пані Діденко пояснити, чому не варто вірити прогнозам погоди на рік-два та яким ресурсам із прогнозами погоди варто довіряти.

«Найдостовірніший — це прогноз на одну-три доби»

На питання про те, чи варто все-таки вірити довгостроковим прогнозам погоди, синоптик зазначає: «Справа тут не в тому, вірити чи не вірити. Такі прогнози просто нічим не підтверджені! Їх читання можна порівняти з тим, коли в людини є якась проблема зі здоров’ям, а вона замість лікарів звертається до ворожок, до цілителів. На рік та навіть на місяць прогнозувати погоду жоден професійний синоптик не візьметься».

Довгострокові прогнози не можуть бути достовірними, додає вона: «Орієнтовні прогнози розробляються профільними фахівцями, але це все дуже умовно і дуже приблизно. Колись у розмові з аграріями почула фразу, яка мені дуже сподобалася: якби я знав погоду, я був би богом. Тут мається на увазі довгострокова погода для прогнозу врожаю, для запобігання ризиків».

За її словами, на сьогодні прогноз із досить високою вірогідністю і з досить непоганою статистикою — це прогноз на одну-три доби. Тенденція в погоді — на 5-7 днів. «Все, що далі за 10 днів, — уже подібне астрології», — зауважує фахівець.

Тим часом у ЗМІ (зокрема у тих, які ми згадували вище) часто беруть коментарі у так званих «народних синоптиків», які «прогнозують» погоду на основі древніх календарів, народних прикмет, пророцтв, «унікальних» авторських методик, тощо. Але щоб навчитися складати достовірні прогнози погоди, треба спершу п’ять років провчитися в університеті на кафедрі метеорології або в гідрометінституті, потім ще приблизно п’ять років працювати за профілем, зауважує Наталка Діденко.

«Сотні погодних сайтів вводять в оману»

Наталка Діденко каже, що так звані погодні сайти не є фаховими метеорологічними проектами і тому вводять користувачів в оману. «Зараз нас вводять в оману сотні так званих погодних сайтів. Але 90% із них — це комерційні проєкти. Вони беруть якусь одну модель визначення погоди, яких насправді є десятки, і синоптик має промоніторити практично всі ці моделі, співставити дані. А часом такі сайти й не беруть ніякої моделі взагалі. Натомість малюють красиві картинки — хмаринки, сонечка, ставлять цифри. Усе решта — це реклама», — пояснює вона.

На прохання перерахувати кілька сайтів, яким вірити не варто, пані Діденко прямо не відповіла. Але зауважила, що їх дуже багато, й основні є дуже популярними і впізнаваними.

«Я як синоптик уваги на ці ресурси не звертаю. Те, як вони формують контент, — несправедливо і нечесно по відношенню до споживача, бо споживач природньо реагує на красиву яскраву картинку. Звісно, такі передбачення можуть справджуватися на 50-70%. Але нам потрібна професійна справджуваність. Наприклад, вірогідність здійснення справжніх професійних прогнозів по Києву й області доходить до 80-90%».

Де ж усе-таки перевіряти прогноз погоди?

То яким сайтам із прогнозами погоди можна довіряти? На більшості смартфонів у базових налаштуваннях встановлений прогноз від Weather channel, нагадує Наталка Діденко. Це американський платний телевізійний погодний канал, що належить компанії Weather Group, LLC, дочірній компанії Entertainment Studios. Також доступні окремі додатки цього ресурсу із прогнозами погоди для Android та iOS.

«Це хороша організація, професійна. Але там інформація теж приблизна. Наприклад, часто не враховується сильний вітер. Це має значення, скажімо, коли людина летить кудись літаком. У певних аеропортах сильний бортовий боковий вітер вважається небезпечним. Тому маємо парадокс: сайтів багато, але немає такого, якому можна довіряти на 100%. Тут, як і в споживанні інформації зі ЗМІ та соцмереж, теж потрібне критичне мислення», — зазначає фахівчиня.

Вона радить читати професійні сайти зарубіжних метеорологічних центрів. З іншого боку, там інформація — не така цікава для широкого загалу, як сайти з яскравими заголовками і картинками. На таких ресурсах публікують моделі визначення прогнозу погоди, наводять багато графіків.

Сайт Гідрометцентру — це головне джерело офіційного прогнозу погоди в Україні, нагадує синоптик. «Через певні обставини — фінансові й не лише — інформація на їхньому сайті подається доволі сухо. Зате там працюють дуже професійні фахівці. Вони часто надають свої прогнози різним ЗМІ. Та я все ж радила б користуватись сайтом Гідрометцентру. Є також моя сторінка у Facebook, де я намагаюся подати прогноз погоди зрозумілою мовою, із практичними порадами».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій Бобровницький
12:30 / 16.01.2020
Питання до Наталії Діденко: Я знаю, що достовірні прогнози складаються на 10 д.. на 10-14 дні-хіба що тенденції. До речі, найкраще ці тенденції вловлює meteo.ua (вони мають стосунок до УГМЦ, здається?). Проте все ж як Ви ставитеся до НАУКОВИХ довгострокових прогнозів? Адже є прецеденти справджуваності довгострокових прогнозів. Наведу декілька. В УГМЦ нещодавно стверджували, що вони вже давно передбачили антициклональний характер погоди, західний напрямок вітрів та аномально теплу зиму. Аналогічні прогнози часто робляться закордонними центрами за характером Ель Ніньйо. Далі, мене вже другий раз здивував Київавтодор-вони прибирають сніг з узбіччя саме тоді, наче знають, що нового снігу і взагалі морозів більше не буде. Таке було принаймні в 2014р. та минулого року. Взагалі, не здається Вам, що в зимовій погоді з'явилася якась стабільність, яка спрощує прогнози? Я маю на увазі таке: вітер західного напрямку протягом багатьох тижнів, тепло, потім врешті-решт вітер міняється на східний і кілька тижнів таким і залишається. І цей період домінування східних вітрів, чітко окреслений, на відміну від давніших часів, характеризується зимовою погодою.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду