Російські ЗМІ поширили фейк про вбивство солдата на Львівщині

Російські ЗМІ поширили фейк про вбивство солдата на Львівщині

18:11,
25 Вересня 2019
4494

Російські ЗМІ поширили фейк про вбивство солдата на Львівщині

18:11,
25 Вересня 2019
4494
Російські ЗМІ поширили фейк про вбивство солдата на Львівщині
Російські ЗМІ поширили фейк про вбивство солдата на Львівщині
Російські видання масово поширили фейк про те, що на Львівщині польський військовослужбовець застрелив українського солдата.

Російські ЗМІ посилаються на інформацію із сайту львівської газети «Ратуша», де була опублікована новина під назвою «На навчаннях у Яворові польський військовослужбовець застрелив українського солдата». 

У тексті новини йшлося про вбивство 37-річного військовослужбовця 184 навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного біля одного з кафе у селі Старичі.

У свою чергу редакція газети заявила, що цієї інформації не розміщувала, а на сайт здійснили хакерську атаку. 

«25 вересня 2019 року на сайті газети «Ратуша» (ratusha.lviv.ua) була опублікована новина під назвою «На навчаннях у Яворові польський військовослужбовець застрелив українського солдата». Повідомляємо, що редакція газети «Ратуша» цієї інформації на сайті не розміщувала. Припускаємо, що на наш сайт відбулася хакерська атака, внаслідок чого з’явилася ця фейкова новина. На цей момент сайт газети «Ратуша» тимчасово призупинив свою роботу у зв’язку з подіями, що відбулися. Триває технічна перевірка та з’ясування обставин цього інциденту», — йдеться у заяві редакції.

У фейковій публікації на сайті «Ратуші» джерелом цієї інформації вказувався сайт поліції Львівщини. Російські ЗМІ навіть поширюють скріншот повідомлення нібито із сайту.  

 

У поліції Львівщини зазначили, що інформація про вбивство солдата не відповідає дійсності, а поліція ніколи не поширювала такого повідомлення. 

«Інформація з’явилася на сайті видання «Ратуша» з посиланням на поліцію Львівщини і зі скріншотом цієї інформації на нашому сайті. Це фейк. Самого факту події не було і ми такої інформації не подавали», — розповіла «Детектору медіа» речниця Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська.

Спростувало інформацію щодо загибелі військовослужбовця також командування 184-го Навчального центру, де, за легендою російських ЗМІ, нібито трапилася подія.

«Всі військовослужбовці навчального центру перебувають на своїх місцях та успішно виконують свої обов’язки. Командуванням вжиті заходи щодо встановлення першоджерела та причин появи цієї зухвалої брехні», — йдеться у повідомленні.

Фейкову інформацію, акцентуючи на тому, що це міжнародний скандал поширили десятки російських видань, серед яких «РИА Новости», «Московский комсомолец», «Взгляд.Ру» та багато інших.

Поширили цю інформацію і деякі українські видання з проросійською позицією. Зокрема, «Страна.UA», Facenews, «Донбасс сегодня», «Вести. UA» та інші. Пізніше «Страна.UA» додала до новини спростування із фейсбук-сторінки газети «Ратуша».

Як повідомляв «Детектор медіа», нещодавно російські пропагандистські видання поширили фейк про бажання Львівщини приєднатися до Росії. 

Ми також писали про те, що окупаційна влада Криму поширює фейки про наплив українських туристів, кількість яких насправді з кожним роком стає меншою, а також про те, як росіяни використовують пропагандистські міфи про «фашистів в Україні» як аргумент у Європейському суді.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду