Угорщина знала про масштабну кібератаку росіян на своє МЗС у 2022-му і приховала її, — ЗМІ

Угорщина знала про масштабну кібератаку росіян на своє МЗС у 2022-му і приховала її, — ЗМІ

13:28,
16 Травня 2024
1254

Угорщина знала про масштабну кібератаку росіян на своє МЗС у 2022-му і приховала її, — ЗМІ

13:28,
16 Травня 2024
1254
Угорщина знала про масштабну кібератаку росіян на своє МЗС у 2022-му і приховала її, — ЗМІ
Угорщина знала про масштабну кібератаку росіян на своє МЗС у 2022-му і приховала її, — ЗМІ
Журналісти з’ясували, що розвідка попереджувала угорське МЗС про російські кібератаки ще з 2021 року, а дипломатам навіть забороняли користуватися службовою поштою. МЗС, втім, заперечувало це, а міністр отримував ордени з рук Лаврова.

Журналісти угорського видання «444» отримали доступ до внутрішніх документів Міністерства закордонних прав Угорщини, які підтверджують, що установа зазнала в березні 2022 року масштабної кібератаки на свою ІТ-мережу з боку російських спецслужб, проте приховала цей факт.

Як пише «444», у березні 2022 року угорські медіа повідомили про масштабну кібератаку на ІТ-мережу МЗС Угорщини з боку російських спецслужб. Втім, тоді саме міністерство спростувало цю інформацію і назвало її передвиборчою брехнею.

Однак тепер журналісти отримали доступ до внутрішніх урядових документів, які свідчать не лише про те, що кібератака таки відбулась, але й що МЗС знало про неї. В одному з виявлених документів керівник угорської спецслужби Гедвіґ Сабо чітко описує в листі до МЗС наслідки масштабної кібератаки і називає її виконавців.

Згідно з документом, під час тієї атаки російські хакери вразили понад 4 тисячі комп’ютерів та 930 серверів МЗС, поштову службу, службу файлового сервера, системи, які здійснюють ідентифікацію та керування авторизацією користувачів. До того ж хакерам вдалося отримати листи, файли, особисті дані співробітників МЗС і багато іншої конфіденційної інформації.

За даними Сабо, до атаки можуть бути причетні дві хакерські групи, пов’язані з ГРУ РФ та з ФСБ або Службою зовнішньої розвідки Росії. У тексті групи позначені абревіатурою APT (Advanced Persistent Threat, розширена постійна загроза) — так зазвичай позначають державні або фінансовані державою хакерські групи, пояснює видання.

Журналісти запитали міністра закордонних справ Петера Сійярто, як у 2022 році хакери з російської спецслужби змогли проникнути в систему міністерства та викрасти з неї велику кількість даних. Спершу Сіярто заявив, що не знає про такий факт. Коли журналісти показали йому виявлений документ з доказом, він заявив, що «організації, які мають на це повноваження і можливості», вжили необхідних заходів.

При цьому Сійярто поставив під сумнів, чи законно медіа отримало внутрішні документи міністерства, припустивши, що це сталося з допомогою іноземних спецслужб, і чи перевірило цю інформацію. Журналісти запевнили читачів, що отримані документи не підпадають під дію закону про захист секретних даних і що вони достовірні.

Як пише видання, ще 2021 року розвідувальне управління, яке займається кіберзахистом, виявило схожу атаку на мережу МЗС і підготувало щодо цього декілька звітів. Один з них розкриває, як російські хакери побудували систему, що постійно передає їм конфіденційні дані з угорської дипломатичної мережі.

Зі своїх джерел видання також довідалося, що факт російських атак був настільки відомий угорським дипломатам, що свого часу агентам розвідки, які перебували на дипломатичній службі в посольствах під прикриттям, заборонили доступ до електронної пошти їхнього власного робочого місця.

«З усього цього стає зрозуміло, що щонайпізніше у вересні 2021 року Петер Сійярто мав знати, що російські спецслужби зламали кіберсистему МЗС Угорщини, викрадали дані та листування, фактично вони бачили все, що відбувається в МЗС. Сійярто також знав, що ця серія ворожих атак практично унеможливила безпечну роботу ІТ-системи МЗС. Знаючи про це, приблизно через три місяці, 30 грудня, отримав у Москві з рук міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова “Орден дружби” — найвищу державну нагороду РФ, яку може отримати іноземець», — підсумовує видання.

Фото: flickr.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду