Дезінформацію про замах на прем’єра Словаччини поширюють російські хакери, — ЗМІ

Дезінформацію про замах на прем’єра Словаччини поширюють російські хакери, — ЗМІ

11:15,
23 Травня 2024
756

Дезінформацію про замах на прем’єра Словаччини поширюють російські хакери, — ЗМІ

11:15,
23 Травня 2024
756
Дезінформацію про замах на прем’єра Словаччини поширюють російські хакери, — ЗМІ
Дезінформацію про замах на прем’єра Словаччини поширюють російські хакери, — ЗМІ
Хакери намагаються вислужитися перед російською військовою розвідкою.

Коли 15 травня прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили п’ятьма пострілами, прокремлівська пропаганда звинуватила в цьому Україну ще до того, як словацька влада оприлюднила будь-які подробиці про нападника. Маловідома хакерська група «Відроджена кіберармія Росії» поширила у своєму телеграм-каналі повідомлення, що в замаху підозрюється 71-річний Юрай Цинтула, член «Прогресивної Словаччини» — проєвропейської партії, яка підтримує Україну, повідомив Bloomberg.

Місцева влада спростувала звинувачення. Незважаючи на це, дезінформація швидко поширилася в соцмережах X і Reddit, де анонімні облікові записи розгойдували дискусії стосовно Фіцо своїми припущеннями, що стрілець якимось чином був пов’язаний з проукраїнськими силами. Доказів такого зв’язку на сьогодні немає, у Словаччині розслідують, чи був замах політично вмотивованим і чи був нападник учасником більшого формування.

У повідомленні «Відродженої кіберармії Росії» в телеграмі порівняли замах на Фіцо з убивством австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда в 1914 році у Сербії, яке спровокувало Першу світову війну, натякаючи на те, що нібито тепер глобальний конфлікт є неминучим.

«Їхня головна мета — послабити підтримку, створивши стільки внутрішніх проблем, що ми самі роз’єднаємося. Ми прибрали всі запобіжники, щоб перешкоджати їм це робити», — прокоментувала керівниця з напрямку кібербезпеки Варшавського форуму безпеки та авторка книги «Російська інформаційна війна» Біляна Ліллі.

«Відроджена кіберармія Росії» має понад 49 тисяч підписників у телеграмі. Канал поширює посилання на статті з фейкових сайтів, які підроблені під найвідоміші медіа у Європі, наприклад британське Telegraph та французьке France 24.

Також у цьому каналі опублікували дописи проросійської хакерської групи NoName, яка закликала до кібератак на проєвропейські партії Словаччини.

Тим часом, у російському пропагандистському медіа Sputnik з’явилося псевдорозслідування, в якому заявлено, що західні медіа, іноземні неурядові організації та Агентство міжнародного розвитку США відповідальні за «підвищення політичної температури» у Словаччині перед замахом.

У квітні американська компанія Madiant Intelligence опублікувала звіт про російські кіберзагрози, до якого включила згадку про маловідому «Відроджену кіберармію Росії». Хакери взяли на себе відповідальність за атаку на систему водопостачання в містечку Мулшу в США торік та у Франції цього року.

Журналіст видання Wired Енді Грінберг на початку травня поспілкувався через телеграм із предстаницею цих хакерів Юлією, яка на його враження є ШІ-ботом. Попри те, що вона заявила, що до руху уже приєдналися сотні хакерів різних національностей, він вважає, що насправді йдеться про невеличку групу хакерів, які у першу чергу працюють для того, щоб підкріплювати кремлівську пропаганду у самій Росії.

Нагадаємо, упродовж доби після замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо рівень поширення мови ворожнечі в усіх проявах у коментарях у соцмережах підскочив до нового історичного максимуму — 60%, повідомила місцева дослідницька агенція elv.ai.

Фото: російські хакери / Wired

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду