Хакери атакували сайт польського PAP та двічі опублікували новину про мобілізацію в країні

Хакери атакували сайт польського PAP та двічі опублікували новину про мобілізацію в країні

12:08,
1 Червня 2024
1465

Хакери атакували сайт польського PAP та двічі опублікували новину про мобілізацію в країні

12:08,
1 Червня 2024
1465
Хакери атакували сайт польського PAP та двічі опублікували новину про мобілізацію в країні
Хакери атакували сайт польського PAP та двічі опублікували новину про мобілізацію в країні
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск пов'язав кібернапад з Росією, зазначивши, що він «добре ілюструє російську стратегію для дестабілізації напередодні європейських виборів».

На сайті польського державного інформагентства PAP 31 травня двічі з'являлося повідомлення про те, що з 1 липня у країні нібито розпочнеться мобілізація.

В опублікованому повідомленні йшлося про те, що прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск начебто ухвалив рішення призвати 200 тисяч громадян країни. У ньому наголошувалося, що мобілізованих відправлять в Україну для захисту її територіальної цінності, а також перераховувалися категорії громадян, які будуть призвані до армії. Повідомлення було опубліковано о 15:00 та 15:20 за київським часом, пише Onet.

Невдовзі після цього PAP видалило фейкові тексти та виступило зі спростуванням.

Голова Бюро національної безпеки Яцек Севера заявив, що причиною публікації фейкових повідомлень була, ймовірно, російська кібератака.

«У Республіці Польща мобілізацію проводить президент, згідно з процедурою, що визначена статтею 136 конституції. Навіть у цьому вони помиляються. Я контактую з урядом з цього питання. Погана новина для Росії: з Польщею не можна грати в таких питаннях», — сказав посадовець.

Дональд Туск зі свого боку також пов'язав хакерську атаку з Росією.

«Ще одна дуже небезпечна атака хакера добре ілюструє російську стратегію для дестабілізації напередодні європейських виборів. Польські служби готові та діють під контролем міністерства внутрішніх справ. Стає все очевиднішим, наскільки важливі для нас ці вибори», — написав він у соцмережі X.

Нагадаємо, напередодні голова Агентства Європейського Союзу з кібербезпеки Юхан Лепассаар повідомив, що кількість хакерських атак, чимало з яких підтримуються Росією, в Європейському Союзі за останні місяці 2024 року подвоїлася. Вони, зокрема, націлені на сервіси, пов'язані з виборами.

Експерти попереджають, що штучний інтелект також використовується для впливу на західних виборців за допомогою оманливої інформації, в тому числі через створення дипфейків — зображень, відео- та аудіокліпів, які мало відрізняються від реальних і використовуються для дезінформації. 

Фото: Albert Zawada / PAP

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПЕНСІОНЕРИ
17:31 / 09.06.2024
сYчий Клоун зеленський трикратно краде наші мізерні пенсії незаконно незаконно добавив своєму підорному татусю 150000гр.стипендну довічну пенсію і дає щомісячно кожному полоненому окупанту-вбивцю по 10000гр. на готельне шикарне утримання а голодаючих вимирачих без можливостей купувати дорогущі ліки без лікування пенсіонерів має гірше за ворогів-окупатів генцидно даючи їм всього лише по 2000-3000гр.пенсії в місяць на швидке помирання!!! ЩОБ ТИ ГАД нелігетимний президент зеленсикий ПОДОХ РАЗОМ З хряком порощенком НА НАРАХ У ПАРАШІ зазлочини перед пограбованними ПЕНСІОНЕРАМИ!!!!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду