СБУ відкрила провадження через кібератаку на «Київстар»: підозрює російські спецслужби

СБУ відкрила провадження через кібератаку на «Київстар»: підозрює російські спецслужби

15:25,
12 Грудня 2023
1040

СБУ відкрила провадження через кібератаку на «Київстар»: підозрює російські спецслужби

15:25,
12 Грудня 2023
1040
СБУ відкрила провадження через кібератаку на «Київстар»: підозрює російські спецслужби
СБУ відкрила провадження через кібератаку на «Київстар»: підозрює російські спецслужби
Кіберфахівці СБУ надають допомогу працівникам «Київстару» і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного з національних операторів мобільного зв’язку «Київстар». Про це повідомила пресслужба СБУ в коментарі для ЗМІ, передають «УП» та hromadske.

Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, це:

  • ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);
  • ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Однією з версій, яку наразі вивчають слідчі СБУ, є те, що за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби Росії.

У СБУ повідомили, що одразу після виникнення інциденту в офіси компанії виїхала їхня оперативно-слідча група, яка документує всі обставини атаки.

Крім того, за місцем події працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам «Київстару» і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі.

Нагадаємо, вранці 12 грудня в роботі оператора «Київстар» стався масштабний збій. Компанія повідомила, що послуги зв'язку та доступу в інтернет тимчасово недоступні внаслідок потужної хакерської атаки. Фахівці мобільного оператора працюють над відновленням послуг.

Опівдні віцепрем'єр Олександр Кубраков повідомляв, що мобільний оператор «Київстар» має відновити зв’язок упродовж чотирьох-п’яти годин. Проте згодом гендиректор «Київстару» Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі.

Крім того, сьогодні технічні проблеми спостерігаються в застосунку мобільного оператора Vodafone. Під час спроби зайти в нього демонструється повідомлення про проведення технічних робіт. У компанії пояснили, що мережі Vodafone відчувають майже трикратне навантаження через збільшення кількості користувачів у звʼязку зі збоями в роботі «Київстару».

Фото: СБУ / вікіпедія

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду