Освітня платформа Prometheus повідомила про російську ІПСО на її користувачів

Освітня платформа Prometheus повідомила про російську ІПСО на її користувачів

10:50,
22 Серпня 2023
1675

Освітня платформа Prometheus повідомила про російську ІПСО на її користувачів

10:50,
22 Серпня 2023
1675
Освітня платформа Prometheus повідомила про російську ІПСО на її користувачів
Освітня платформа Prometheus повідомила про російську ІПСО на її користувачів
Російські фахівці з ІПСО у листах від імені платформи Prometheus залякували слухачів курсів БПЛА.

Платформа онлайн-освіти Prometheus повідомила про інформаційно-психологічну атаку росіян на її користувачів, а саме слухачів курсів БПЛА. Про це написали на фейсбук-сторінці платформи.

Так, у ніч на 19 серпня в соцмережах почали з’являтися скриншоти листів, надісланих російськими фахівцями з інформаційно-психологічних операцій від імені Prometheus. У листах росіяни залякували слухачів курсів БПЛА.

«Лист містив типове повідомлення: це збройні сили РФ, ми все про вас знаємо, навчатися керуванню БПЛА жах як небезпечно. Ціль зрозуміла: налякати дійсних / потенційних слухачів курсів БПЛА на Prometheus, щоб ті припинили навчатися робити дуже болісні й небезпечні для армії агресора речі», йдеться в повідомленні.

У Prometheus заявили, що оперативна перевірка не виявила слідів зламу на серверах платформи, дані слухачів у безпеці.

Водночас платформі вдалося встановити, що відправник листів маскується під Prometheus, але листи надсилаються з різних доменів, котрі платформа ніколи не використовувала.

Крім того, у цих листах не були зазначені імена та прізвища слухачів, хоч ця інформація зберігається на платформі: текст однаковий для всіх отримувачів.

«Ми опитали два десятки обраних випадковим чином зареєстрованих на курси БПЛА слухачів і жоден з них не отримав листа — тобто розсилка йде не по базі зареєстрованих на курси Prometheus, а по іншому списку, зібраному ворогом. Тепер найцікавіше. Несподівано з’ясувалося, що знайти людей, які отримали цей лист, непроста задача. Абсолютна більшість повідомлень у чатах, де поширювалися скриншоти, була від людей, що самі нічого не отримували й просто копіювали чужі повідомлення», зазначають представники освітньої платформи.

Наразі Prometheus вдалося знайти п’ятьох слухачів, які отримали такі листи. Вони припускають, що таких слухачів має бути більше, але зауважують, що цифра, порівняно з кількістю зареєстрованих на курси, мізерна.

Кофаундер освітньої платформи Prometheus Іван Примаченко прокоментував MediaSapiens: «Ми в контакті з відповідальними службами. В зв'язку з тим, що це інформаційна атака, головна задача зараз — проінформувати слухачів і пояснити їм, що на неї не варто звертати уваги. Над цим і працюємо через публічну комунікацію в соц. мережах, таргетованими поштовими розсилками та іншими каналами».

Платформа нагадала про діючі безкоштовні онлайн-курси, присвячені інформаційній гігієні та цифровій безпеці: «Безпека в інтернеті під час війни: практичний курс», «Інформаційна гігієна під час війни», «Цифрова безпека на персональному рівні», «Дезінформація: види, інструменти та способи захисту та Інформаційна безпека».

Варто нагадати, що на початку червня сайт освітньої платформи Prometheus зазнав масованої таргетованої DDoS-атаки.

«За характером атаки схоже, що вона була здійснена представниками держави-агресора для блокування навчання на окремих закритих курсах платформи», заявили тоді у Prometheus.

Фото: Prometheus / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду