Хакери виявили, що Лукашенко, ймовірно, підробляв тести на ковід перед зустрічами з Путіним

Хакери виявили, що Лукашенко, ймовірно, підробляв тести на ковід перед зустрічами з Путіним

16:42,
4 Січня 2023
2158

Хакери виявили, що Лукашенко, ймовірно, підробляв тести на ковід перед зустрічами з Путіним

16:42,
4 Січня 2023
2158
Хакери виявили, що Лукашенко, ймовірно, підробляв тести на ковід перед зустрічами з Путіним
Хакери виявили, що Лукашенко, ймовірно, підробляв тести на ковід перед зустрічами з Путіним
Довідки про ПЛР-тести, які роздобули із сайту управління справами Лукашенка, містять низку нестиковок.

Білоруські хакери заявили, що зламали медичний центр управління справами самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Документи, які роздобули хакери, свідчать, що Лукашенко, ймовірно, міг підробляти ПЛР-тести на коронавірус перед зустрічами з президентом Росії Володимиром Путіним.

Як повідомляють російське видання Meduza та білоруське видання «Зеркало», білоруські хакери, які називають себе «Об'єднаним штабом опору», виклали у відкритий доступ понад 70 електронних довідок про ПЛР-тестування на коронавірус на ім'я Олександра Лукашенка та його сина Миколи.

Білоруське видання «Зеркало» вважає документи справжніми. Кожен файл містить QR-код, який переводить на офіційний сайт медцентру управління справами Лукашенка, де показано таку саму довідку.

Майже всі вони були видані перед зустрічами Лукашенка з Путіним в період із квітня 2021-го до кінця грудня 2022 року. Довідки видавали також на ім'я сина Лукашенка, з чого, як пише видання, можна зробити висновок, що батько брав його із собою на більшість зустрічей з Путіним, хоча офіційно про це не повідомляли.

Водночас, як пише видання, аналіз документів засвідчує, що довідки містять низку нестиковок. Зокрема, у результатах тестів Лукашенка трапляються два різні номери паспорта, а в тестах його сина Миколи – три, причому один із них збігається з номером паспорта, зазначеним у довідках його батька.

Крім того, Олександр і Микола Лукашенки кілька разів отримували довідки в один день і час. У багатьох довідках також збігаються час тестування і час видачі довідки, хоча для отримання результату ПЛР-тесту потрібен певний проміжок часу. Як мінімум в одному документі дата видачі довідки випереджає дату проведення тестування.

На підставі цієї інформації «Об'єднаний штаб опору» припускає, що насправді Лукашенко міг не здавати ПЛР-тести, результати яких зазначені у виданих йому довідках.

Нагадаємо, у липні білоруські кіберпартизани оприлюднили особисті дані 33 найманців приватної військової компанії «Вагнер», що фігурують у гучній справі про зрив спецоперації СБУ у 2020 році.

У жовтні білоруський суд присудив 10 років колонії білоруському політв’язню Денису Сальмановичу, якого називають «головним візуальним редактором» роликів руху «кіберпартизанів» «Спротив» («Супраціў»).

В листопаді 2021 року Верховний суд Білорусі визнав «терористичною організацією» об'єднання «Спротив», до якого входять угруповання «Кіберпартизани», «Дружини Народної Самооборони» та «Лелеки летять». За твердженням прокуратури, ним керують двоє громадян Білорусі, які проживають у США.

Фото: Vecherka Photo / Flickr

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду