Хакери перервали трансляцію виступу президента Ірану, закликавши в ефірі до повалення режиму (ВІДЕО)

Хакери перервали трансляцію виступу президента Ірану, закликавши в ефірі до повалення режиму (ВІДЕО)

09:41,
13 Лютого 2023
1841

Хакери перервали трансляцію виступу президента Ірану, закликавши в ефірі до повалення режиму (ВІДЕО)

09:41,
13 Лютого 2023
1841
Хакери перервали трансляцію виступу президента Ірану, закликавши в ефірі до повалення режиму (ВІДЕО)
Хакери перервали трансляцію виступу президента Ірану, закликавши в ефірі до повалення режиму (ВІДЕО)
Хакери перервали трансляцію святкового виступу президента до річниці революції і закликали продовжувати протести, виводити свої гроші з банків та побажали смерті лідеру режиму.

Хакери з групи Edaalate Ali зірвали онлайн-трансляцію виступу президента Ірану Ебрагіма Раїсі з нагоди 44-х роковин Ісламської революції і запустили в ефір відео із закликом до повалення режиму аятоли. 

Про це повідомляє Radio Farda — іранська філія «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода». 

У своєму зверненні до річниці Ісламської революції 1979 року 11 лютого Раїсі заявив, що загальнонаціональні антиурядові протести зазнали поразки. Він заявив, що протести є проєктом ворогів Ірану, спрямованим на те, щоб перешкодити нації продовжувати свої досягнення. 

Раїсі назвав святкування «епічними» та демонстрацією «національної цілісності», в той же час високо оцінивши те, що він назвав післяреволюційними досягненнями в країні. 

В цей же час тисячі іранців продовжували протести по всій країні, а військові займали позиції в столиці Тегерані. 

Виступ транслював сервіс веб-телебачення Telewebion, пов’язаний з державним телебаченням Ірану. Під час трансляції канал був зламаний, повідомляють іранські ЗМІ.  

У 44-секундному відео, опублікованому в Twitter, хакерська група Edalate Ali закликала іранців взяти участь у загальнонаціональних протестах наступного тижня та забрати свої гроші з банків. Відео завершувалося гаслами: «Смерть [верховному лідеру аятоллі] Хаменеї» та «Смерть ісламській республіці». 

Radio Farda пише, що напередодні річниці революції сім’ї вбитих владою в Ірані протестувальників розпочали кампанію в Twitter, закликаючи під хештегом #BoycottIRIDay іноземних дипломатів уникати урядових церемоній з нагоди цієї події. 

Відео, опубліковані в соціальних мережах на початку цього тижня, показали, як протестувальники в кількох іранських містах підпалюють пропагандистські банери, вивішені урядом для пропаганди революції та святкування річниці навколо неї. 

З вересня в Ірані тривають протести після смерті 22-річної Махси Аміні, жінки курдського походження, яку затримала поліція моралі країни. Спочатку демонстрації були зосереджені на обов’язковому носінні в Ірані хустки або хіджабу, але пізніше включали заклики до нової революції. 

Влада відреагувала на заворушення жорстким придушенням акцій, у результаті яких, за словами правозахисників, загинули понад 500 людей, у тому числі 71 дитина. 

За оцінками правозахисних груп, на даний момент у зв'язку з протестами заарештовано близько 20 000 осіб. 

Іранська правозахисна група, базована в Норвегії, вважає, що смертна кара може загрожувати приблизно 100 ув'язненим. 

Паралельно з протестами у жовтні 2022-го група хакерів-активістів Black Reward опублікувала в інтернеті документи щодо ядерної програми ІрануВони заявили, що мають доступ до 50 ГБ урядових даних, і закликали експертів та ЗМІ взяти до уваги ці матеріали для підготовки звітів і журналістських розслідувань. 

Протести в Ірані супроводжуються також репресіями режиму проти журналістів. Зокрема, у жовтні Корпус вартових ісламської революції повідомив родину журналіста «Радіо Свобода» Рези Хагігатнеджада, що його тіло таємно поховали за межами міста Шираз. 

45-річний Хагігатнеджад помер 17 жовтня в лікарні Шаріте в Берліні внаслідок онкозахворювання. Його тіло репатріювали до Ірану для поховання 25 жовтня. Тіло журналіста перехопили агенти КВІР та вивезли в невідоме місце. 

Інший іранський журналіст Мохаммад Мораді, який зник пʼять місяців тому в Туреччині, у листопаді повідомив родині, що перебуває в Ірані під вартою «розвідувальних органів». Джерела «Радіо Свобода» впевнені, що журналіста утримує Корпус вартових ісламської революції. 

Фото: скриншот

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду