Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету

Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету

18:21,
24 Червня 2022
2976

Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету

18:21,
24 Червня 2022
2976
Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету
Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету
Залишати особисті дані в мережі небезпечно в будь-якому випадку, але під час війни загроза подвоюється, адже кількість кібератак на українські сайти значно збільшилася, а деякі території опинилися в окупації.

Для того, щоб видалити особисті дані з інтернету, знадобиться час, терпіння та, ймовірно, гроші. Про це повідомляє The Washington Post. Експерти попереджають, що повністю знищити всі згадки про себе неможливо. Адже завжди є шанс випадково потрапити на чиюсь світлину чи відеозапис, що був оприлюднений без вашого відома. Але такого роду згадки зазвичай не можуть нашкодити. Мова йде саме про особисті дані – адресу, номер телефону, водійських прав тощо.

  • Перший очевидний крок, що треба зробити – прибрати особисті дані з соцмереж, месенджерів, YouTube-каналу тощо. В залежності від ситуації або зовсім видалите профіль, або посильте рівень конфіденційності. Також перевірте на наявність особистих даних усі попередні публікації.
  • Використовуйте вебпереглядач і пошукову систему, орієнтовану на конфіденційність, і знайдіть параметр глобального контролю конфіденційності або налаштування для запобігання міжсайтовому відстеженню.
  • Уникайте підписки на те, що може призвести до поширення вашої особистої інформації, як-от опитування.
  • Видаліть усі програми, якими ви не користуєтеся (або не довіряєте), зі свого комп’ютера, смартфона та планшета.
  • Пошукайте, чи є інформація про вас у відкритих джерелах. Вводьте щось особисте, наприклад вашу адресу чи номер телефону, будь-які ідентифікаційні дані (номер водійських прав) або іншу інформацію, яку ви вважаєте неприйнятною. Об’єднайте своє ім’я з адресою або номером телефону в полі пошуку, це полегшить справу. Збережіть список сайтів, де з’являється ваша інформація. Щоб позбутися даних, скористайтеся новою послугою, що запропонував Google. Нещодавно компанія додала форму, за допомогою якої ви можете попросити видалити певні результати чи інформацію, включаючи фотографії, якщо вони підроблені, опубліковані без вашої згоди або просто випадково з’являються під вашим ім’ям і не зображують вас. Таким чином також можна видалити ідентифікаційні номери, фінансову інформацію, медичні записи, фізичну адресу та іншу контактну інформацію.
  • Видалить історію пошуку Google.

Більш глибоке очищення стосується так званих брокерів даних. Це компанії, які збирають та продають персональні дані користувачів інтернету маркетологам, щоб вони могли краще просувати свої продукти. По всьому світові їх існують тисячі. Заборонити всім доступ до ваших даних самотужки малоймовірно. Але для таких цілей існують платні сервіси, які можуть зробити більшу частину видалення за вас.

Наприклад, сервіс DeleteMe, послуги якого коштують від 69 доларів на рік, регулярно сканує брокерів даних і вебсайти на наявність ваших особистих даних - і просить їх видалити. OneRep — подібний інструмент, послуги якого коштуватимуть від 8,33 долара на місяць. Якщо вас турбує крадіжка особистих даних, ви можете зареєструватися в Norton's LifeLock. Програма Jumbo намагається максимізувати ваші налаштування конфіденційності в різних програмах і має безоплатну та платну версії. AccountKiller – це інструмент для видалення старих онлайн-рахунків.

Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала поради щодо безпечного використання інтернет-простору, а також як зрозуміти, що гаджет зламано.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду