ms.detector.media
24.06.2022 18:21
Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету
Кібербезпека українців під час війни: як видалити особисті дані з інтернету
Залишати особисті дані в мережі небезпечно в будь-якому випадку, але під час війни загроза подвоюється, адже кількість кібератак на українські сайти значно збільшилася, а деякі території опинилися в окупації.

Для того, щоб видалити особисті дані з інтернету, знадобиться час, терпіння та, ймовірно, гроші. Про це повідомляє The Washington Post. Експерти попереджають, що повністю знищити всі згадки про себе неможливо. Адже завжди є шанс випадково потрапити на чиюсь світлину чи відеозапис, що був оприлюднений без вашого відома. Але такого роду згадки зазвичай не можуть нашкодити. Мова йде саме про особисті дані – адресу, номер телефону, водійських прав тощо.

Більш глибоке очищення стосується так званих брокерів даних. Це компанії, які збирають та продають персональні дані користувачів інтернету маркетологам, щоб вони могли краще просувати свої продукти. По всьому світові їх існують тисячі. Заборонити всім доступ до ваших даних самотужки малоймовірно. Але для таких цілей існують платні сервіси, які можуть зробити більшу частину видалення за вас.

Наприклад, сервіс DeleteMe, послуги якого коштують від 69 доларів на рік, регулярно сканує брокерів даних і вебсайти на наявність ваших особистих даних - і просить їх видалити. OneRep — подібний інструмент, послуги якого коштуватимуть від 8,33 долара на місяць. Якщо вас турбує крадіжка особистих даних, ви можете зареєструватися в Norton's LifeLock. Програма Jumbo намагається максимізувати ваші налаштування конфіденційності в різних програмах і має безоплатну та платну версії. AccountKiller – це інструмент для видалення старих онлайн-рахунків.

Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала поради щодо безпечного використання інтернет-простору, а також як зрозуміти, що гаджет зламано.

Фото: Pixabay

ms.detector.media