Онлайн-ризики під час війни: передача таємної інформації та створення порнографічного контенту. Як захистити дітей?

Онлайн-ризики під час війни: передача таємної інформації та створення порнографічного контенту. Як захистити дітей?

14:36,
13 Травня 2022
2282

Онлайн-ризики під час війни: передача таємної інформації та створення порнографічного контенту. Як захистити дітей?

14:36,
13 Травня 2022
2282
Онлайн-ризики під час війни: передача таємної інформації та створення порнографічного контенту. Як захистити дітей?
Онлайн-ризики під час війни: передача таємної інформації та створення порнографічного контенту. Як захистити дітей?
Освітній проєкт #stop_sexтинг ділиться рекомендаціями, як поговорити з дітьми про небезпеки та як захистити дитину у разі виникнення таких ситуацій.

Під час війни багато родин залишились без роботи та фінансових збережень. Часом така ситуація може наштовхнути дітей до пошуку можливостей заробити в мережі, наприклад, через створення інтимного контенту за фінансову винагороду, чи допомогу злочинцям у наведенні авіаудару на інфраструктурні об’єкти в місті чи інші дії за гроші. Клінічний психолог Аліна Касілова надає декілька порад, як захістити дитину від небезпеки. 

Створення дітьми інтимних фото

Згідно зі звітом Internet Watch Foundation (IWF) щодо видалення матеріалів з зображенням сексуального насильства над дітьми, 7 з 10 запитів - це контент, який створено самими дітьми. 

На жаль, найчастіше дівчата 11-13 років страждають від злочинців, які примушують їх створювати інтимні фото. Водночас у мережі з’являються матеріали із зображенням сексуального насильства над дітьми 3-6 років.

Чому діти це роблять?

  • У підлітковому віці створення та поширення інтимних фото може розцінюватись як прояв довіри до людини, з якою дитина спілкується та має симпатію;

  • Шантаж від злочинця: або дитина надсилає інтимне фото, або він розповість секрети дитини, які дізнався у листуванні з нею.

  • Незнайомець може запропонувати гроші або дорогий подарунок за отримання такого контенту від дитини.

На що наголошувати під час бесіди з дітьми?

  • Справжні довірливі стосунки - це не про інтимні фото чи про особисті таємниці, а про спільні інтереси та цінності, про підтримку та взаєморозуміння.

  • Людина, яка справді дружить з іншою людиною чи має до неї романтичні почуття, не буде вимагати робити те, що іншій людині не хочеться.

  • Ми завжди можемо сказати іншій людині про те, що ми не будемо виконувати її прохання, бо маємо певний острах або це не співпадає з нашими цінностями. І це нормально, на цьому довірливі стосунки не завершуються.

  • Використовувати тест Білборда у ситуаціях, коли ми не можемо одразу визначити правильну дію в мережі: уяви те, що ти хочеш опублікувати чи надіслати користувачеві, на білборді поруч із твоєю школою чи домом. Якщо це викликає негативні емоції, то, значить, цей матеріал не підходить для надсилання чи публікації.

Передача таємної інформації злочинцям (наведення на об’єкти для авіаударів) або інші злочинні дії за гроші

Чому діти це роблять?

  • «Популярність» серед однолітків та відчуття «особливості», коли дитину обрали для виконання ніби надважливого та таємного завдання.

  • Шантаж злочинцями: часом злочинці можуть погрожувати дитині завдати шкоду їй чи її близьким, якщо дитина не виконає певне завдання.

  • Бажання заробити гроші, адже доволі часто злочинці пропонують кошти за виконання таких завдань.

На що наголошувати під час бесіди з дітьми?

  • Перед тим як щось поширити, написати людині в приватні повідомлення чи виконати завдання з мережі, подумай, чи це ніяким чином не може нашкодити тобі чи твоїм рідним, як це може повпливати на твоє майбутнє.

  • Якщо дитину додали у секретний чат чи пропонують зробити таємне завдання, особливо під час війни, це небезпечно. Важливо про це повідомити дорослим, яким дитина довіряє.

  • Дорослі люди мають просити дорослих про допомогу, а не дітей.

  • Важливо дитині ділитись з дорослими тим, що трапляється з нею в мережі, особливо, коли це викликає неприємні передчуття чи дитина не може одразу визначити, як вчинити.

Як захистити дитину від схожих ризиків?

  • Обговорювати з дітьми те, що пошук фінансів - це завдання дорослих людей.

  • Нормалізувати те, що зараз відбувається. Так, в нашій країні війна, яка повпливала на кожну людину, на фінансову спроможність родин. У масштабних кризових ситуаціях люди втрачають роботу. Але це не означає, що так буде завжди.

Крім того, не забувайте регулярно нагадувати про обов’язкові правила поведінки в інтернеті: 

- Не поширювати особисті дані (повне ім’я, номер мобільного телефону, адресу, паролі від своїх профілів) в інтернеті. 

- Не переходити за посиланнями, що надіслані з невідомих джерел у приватне повідомлення, в месенджер або на пошту.

- Не спілкуватись з тими, кого не знаєш в реальному житті. Особливо, якщо користувач наполегливо проситься в «друзі».

- Звертатись до батьків чи вчителів, якщо хтось поводиться агресивно чи неприйнятно в мережі.

- Пам’ятати, що після поширення фото чи відео матеріалів втрачається контроль над ними.

- Закрити свої акаунти в соціальних мережах, щоб незнайомці не могли переглядати вміст сторінки та писати дитині. А в друзі додавати лише тих, кого дитина знає в житті. 

- В разі, якщо ви помітили, що дитина спілкується зі злочинцем, то важливо зробити скріншот листування, заблокувати користувача, щоб він не зміг і надалі писати дитині, а також не відповідати на повідомлення від незнайомих користувачів. Важливо звернутись до правоохоронних органів, наприклад, написавши електронне звернення до кіберполіції.

- Для видалення контенту, який зображає насильство над дитиною, можна скористатись порталом фонду IWF в Україні  https://report.iwf.org.uk/ua.

Фото: unsplash.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду