Фейковий додаток «Дія» створив 21-річний хлопець — кіберполіція

Фейковий додаток «Дія» створив 21-річний хлопець — кіберполіція

11:40,
27 Жовтня 2021
4648

Фейковий додаток «Дія» створив 21-річний хлопець — кіберполіція

11:40,
27 Жовтня 2021
4648
Фейковий додаток «Дія» створив 21-річний хлопець — кіберполіція
Фейковий додаток «Дія» створив 21-річний хлопець — кіберполіція
Автори:
На відео правоохоронців хлопець говорить, що додаток створив 26 серпня 2021 року задля жарту.

Фейковий додаток «Дія», який копіював дизайн застосунку державних послуг, створив 21-річний житель Запорізької області. Йому може загрожувати до шести років позбавлення волі. Про це 27 жовтня повідомила Національна поліція Запорізької області.

«Зловмисник самостійно розробив застосунок зі схожим дизайном. У фейковій програмі можна було створити будь-який документ — від паспорта до сертифіката про вакцинацію від COVID-19. Фейковий застосунок не мав нічого спільного із застосунком "Дія", адже в розробки не було доступу до жодного з держреєстрів. Під час першої його перевірки можна викрити підробку», — розповіли в Міністерстві цифрової трансформації.

Викрили розробника працівники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та з представниками Мінцифри. Правоохоронці провели в нього обшук та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки. На відео поліції хлопець говорить, що додаток створив 26 серпня 2021 року задля жарту.

Правоохоронці зазначили, що зараз блокують канали розповсюдження фейкового додатка та встановлюють осіб, які його придбали, щоб надати правову кваліфікацію їхнім діям. Кримінальне провадження за цим фактом відкрили за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Міністерство цифрової трансформації закликало українців не купувати підроблені ПЛР-тести або COVID-сертифікати та нагадало, що за це їм може загрожувати до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі.

Як писав MediaSapiens, шахраї створили та продають фейковий додаток, який схожий на застосунок державних послуг «Дія». У ньому користувачі можуть самостійно створити та редагувати дані студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків, посвідчення водія та «зеленого» внутрішнього COVID-сертифікату. 25 жовтня Міністерство цифрової інформації  повідомило, що передало кіберполіції України інформацію, що шахраї створили та продають фейковий додаток.

Фото: Національна поліція Запорізької області, itc.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду